Haber 16

Yüzünü Sıcak Suyla Yıkayanlar Dikkat

Dermatoloji Uzmanı Kaye Scott, her gün duşta yüzü sıcak suyla yıkamanın cilde zarar verdiğini belirtti.

Yüzünü Sıcak Suyla Yıkayanlar Dikkat
  • Sağlık / Son Dakika
  • 24 Şubat 2016
  • Yüzünü Sıcak Suyla Yıkayanlar Dikkat için yorumlar kapalı
  • 469 KEZ OKUNDU

Uzmanlara göre, sıcak su yüz için zararlı. Özellikle duşta sıcak su kullanılması ve suyun şiddetli akması, yüz derisine ciddi zarar veriyor.

Sıcak su cildi olumsuz etkiliyor
Avustralyalı Dermatoloji Uzmanı Kaye Scott, her gün duşta yüzü sıcak suyla yıkamanın zararlarını şöyle özetledi: “Sıcak duş, yanaklardaki kırılgan kılcal damar ağlarını etkileyerek yüzde görünür, bozulmuş cilt koşullarına yol açıyor.”
Yüzünüzü soğuk suyla yıkayın
Bu yüzden yüzünüzü soğuk suyla yıkayın. Böylece daha diri ve sağlıklı bir cilde sahip olursunuz.
Sıcak suyla mı yoksa soğuk suyla mı duş almalı
Sağlığınız için sıcak suyla mı yoksa soğuk suyla mı duş almanız gerekiyor ? İşte cevabı…
Duş sırasında aniden ısının değiştiği ve duştan bir anda buz gibi suyun aktığı zamanlar olmuştur. Bu soğuk su dalgasının yarattığı şok etkisi ilk aşamada rahatsız edici gelebilir ama araştırmalara göre sıcak suyla yıkandıktan sonra kısa bir süreliğine vücutta soğuk su ile bu etkiyi yaratmanın oldukça faydası var. Soğuk su derken buz gibi akan suyu değil, hafif ılık suyu kastediyoruz elbette. Her insanın vücut sıcaklığına göre rahat yıkandığı bir su derecesi var, bu kimilerine göre sıcak, kimilerine göre ılık, kimilerine göre soğuğa yakın ılık olabiliyor. Peki hangisi daha sağlıklı?

Sıcak suyla yıkanmanın faydaları
– Kasları gevşetir. Sıcak su kasların gevşek ve esnek olmasını sağlar, sizi rahatlatır.

– Sıcak suyla yıkanmak uykusuzluğa iyi gelir. Yatmadan önce duş almak uykuya daha kolay dalmanızı sağlar.

-Tansiyonu düşürür. Bunun yanı sıra diyabet hastalarının kandaki şeker seviyesini düzelttiği de bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır.

– Migreni olanlara iyi gelir, baş ağrısını azaltmada etkilidir. Terlemeyi azaltır.

– Sıcak suyla yıkanmak daha fazla temizlik ve hijyen demektir. Yüksek ısıda bakteriler daha kolay ölür bu sebeple sıcak suyla yıkanmak gözenekleri açar ve cildi temizler.

– Doğal burun açıcıdır. Sıcak su solunum yollarınızın açılmasını sağlar.

Soğuk suyla yıkanmanın faydaları
– Bağışıklık sistemini güçlendirir, soğuk algınlığını önler.

– Uyanık kalmaya yardımcı olur. Güne soğuk duşla daha hızlı başlar ve daha çabuk uyanırsınız.

– Soğuk suyla yıkanmak metabolizmayı hızlandırır. Bunun yanı sıra erkeklerde testosteron hormonunun daha iyi çalışmasına yardımcı olur.

– Zihninizi boşaltmaya yardımcı olur. Soğuk duş endorfin salgılatır ve depresyonu azaltır. Cildi dirileştirir ve saç dökülmesini önler.
Şok duş faydalı mı
Sıcak suyla yıkanmanın ardından çok soğuk ya da biraz ılık suyla yapılan kısma şok duş denir. Bu yöntemi uygulayan birçok insan var. Şok duş adından da anlaşıldığı üzere ani ısı değişiminden dolayı vücutta şok etkisi yaratır. Şok duş selülitlerin azalmasına, kan dolaşımının ve kalp ritminin düzenlenmesine ve metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur. Günün sonunda ayaklara tutulan soğuk su ayakların dinlenmesine, vücudun rahatlamasına faydalıdır.

Sağlıklı yıkanma şekli nasıl olmalı
Yıkanmayı aceleye getirmeyin. Mümkün olduğunca detaylıca temizlenmek faydalıdır. Yıkanmak hem hijyen hem de rahatlamak için oldukça önemlidir. Hindistan’daki Ayurveda sağlık sistemine göre eğer soğuk suyla yıkanılıyorsa eller ve ayaklar ilk olarak yıkanmalı ardından baş bölgesine geçilmeli ve aşağı doğru inerek vücudun diğer bölümleri yıkanmalı; eğer sıcak suyla yıkanıyorsa bu süreç ayaklardan yukarı doğru olmalıdır. Günümüzde ise genellikle insanlar duş esnasında kafadan akan pis suyu temizlemek için önce saçlarını sonra vücudun geri kalanını yıkıyor. Yıkanırken yüzünüzü, kulak arkanızı ve ensenizi de çok iyi temizlemeye dikkat edin. Banyo yaparken organik sabun veya şampuanlar tercih edin ve banyo sonrasında yağ ile vücuda masaj yapın. Yıkanma süresinin uzun tutulması çok tavsiye edilmiyor. Günde bir veya sıcak günlerde iki kere yıkanmak normal.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ