Haber 16

Yenişehir Biber İçin Birlik Oldu

Yenişehir Biber İçin Birlik Oldu
  • Gündem
  • 04 Eylül 2024
  • Yenişehir Biber İçin Birlik Oldu için yorumlar kapalı
  • 33 KEZ OKUNDU

Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, son dönemde piyasa değeri oldukça düşen Yenişehir Biberi’nin hak ettiği değeri alması için söz sahibi tüm kurum ve kişileri bir araya getirdi. İstişare toplantısında konuşan Başkan Ercan Özel, “Biber fiyatları neredeyse dibi gördü. Bu sorunu kısa, orta ve uzun vadede çözmek için bir aradayız” dedi.

Biber fiyatlarının piyasadaki değerinin aşırı şekilde düşmesi ve üreticinin ürünlerini pazarlayamaması Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel’i harekete geçirdi. Başkan Ercan Özel, Sinanpaşa Külliyesi’nde İlçe Tarım ve Orman Müdürü, Yenişehir Ziraat Odası Başkanı, Ticaret Borsası ve Ticaret Odası Başkan Vekili, Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri Başkanları, Yenişehir Belediyesi Meclis Üyeleri, siyasi partilerin ilçe başkanları, mahalle muhtarları ve üreticileri bir araya getirerek, istişare toplantısı düzenledi.

FİYAT DİP YAPTI

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, biber üreticisinin büyük bir krizle karşı karşıya olduğuna vurgu yaptı. Bu duruma kayıtsız kalmanın mümkün olmadığını ifade eden Başkan Özel, katılımcılara teşekkür etti. Başkan Özel, son 20 gün içerisinde biber fiyatlarının 3 TL’ye kadar düştüğünü anlatarak, “Yaklaşık 20 gün önce sezon başladığında biber fiyatları 50 liradan alıcı buluyordu. Fiyat neredeyse dip yaptı denilebilir. Bunun sebeplerini, acil çözüm önerilerini, kısa, orta ve uzun vadede neler yapılabileceğini tartışacağız” dedi.

KOOPERATİF ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Bu yıl biber sezonun erken başladığına değinen Başkan Ercan Özel, Yenişehir Belediyesi tarafından desteklenen tarım kooperatiflerinin çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Başkan Ercan Özel, “Kooperatiflerimizi desteklediğimiz proje kapsamında biber pazarında bulunan depolarımızda ürün işleme hacmimizi artırdık. Migros’a ilave Türk Tarım üzerinden Carrefoursa’ya da ürün satışına başladık.. Önceki yıllarda ortalama 20 kişi olan işçi sayımızı 70 kişiye çıkardık. Önceki yıllarda 2 kamyon olan sevkiyatı 4 tıra yükselttik” açıklamasında bulundu. Başkan Ercan Özel, sözlerini üreticinin her zaman yanında olduğunu, sorunlarına çözüm bulmak için var gücüyle çalışacağını söyleyerek bitirdi.

SÖZLEŞMELİ TARIMLA EKİM YAPILMALI

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Akın da, son 23 yılın en kuran döneminin yaşandığını ifade etti. Mehmet Akın, “Planlı ve sözleşmeli ekim yapmak zorundayız. Bazı bölgelerde pilot uygulamalar yapılıyor ama Yenişehir olarak biz de bu uygulamaya geçmek zorundayız. Biz Yenişehir’deki tüm üretimlerimizde çok başarılıyız. Ama katma değer yaratacak bir ürün üretemiyoruz” diye konuştu.

BELEDİYELERİN GÜCÜ SATIN ALMAYA YETMEZ

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, ihracatın önünü kestiklerini dile getirdi. Sadi Aktaş, “İhracatın önünün açılması gerekiyor. Yurt dışı pazarının bir şekilde açılması gerekiyor. Tanzim satışların tekrar başlaması gerekiyor. Büyükşehir Belediye Başkanları tanzim satışlarını açtığı takdirde hem üretici hem de tüketici kazanacaktır. Bugün, ne Yenişehir Belediyesi’nin ne de Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesi bu kadar biberi gücü yeter. Bu sorunun çözümü için bugün birlik olmamız ve birlikte hareket etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ