Haber 16

Yedik içtik ve hep cemaat konuştuk

Dünyayı sarsan Wikileaks belgelerinin Türkiye’yle ilgili olanları…

Yedik içtik ve hep cemaat konuştuk
  • Gündem / Son Dakika
  • 17 Mart 2011
  • Yedik içtik ve hep cemaat konuştuk için yorumlar kapalı
  • 291 KEZ OKUNDU

Dünyayı sarsan Wikileaks belgelerinin Türkiye’yle ilgili olanları gündemi sarsmaya başladı. Yayımlanan ilk belgeler arasında Fethullah Gülen ve cemaatine ilişkin belgeler ise dikkat çekici.


Gülen ve cemaatini anlamak için ekstra çaba sarf eden ABD’li diplomatların yazdıkları bilgi notları arasında en çok dikkat çeken ise “Gülencilerle az viskili bir toplantı” başlıklı belge.


Bu belgede 27 Nisan 2007’de Başkonsolos Deborah K. Jones 17 Nisan 2007’de ABD İstanbul Başkonsolosluğu’nda verilen akşam yemeğini konu ediniyor.


“Yedik içtik ve hep cemaat konuştuk”


Bu “profil” telgrafından bir yıl sonra, 27 Nisan 2007’de, yine Başkonsolos Deborah K. Jones, bu kez Gülen cemaatini anlayıp anlatmaya yönelik daha samimi bir çabayı yansıtan bir telgraf yazmış.


“Gülencilerle az viskili bir toplantı” başlığını taşıyan telgraf, 17 Nisan 2007’de ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’nda verilen akşam yemeğini konu alıyor. “Dinî lider Fethullah Gülen’e sempati duyan ve/veya onun hakkında bilgi sahibi Türklerden oluşan eklektik bir grup” diye tarif edilen misafirlerin listesine Nazlı Ilıcak’ın karar verdiği de telgrafta belirtilmiş. Davetliler ise “gazeteci-yazarlar Fehmi Koru, Ali Bulaç ve Mustafa Akyol, Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Profesörü Niyazi Öktem ve Galatasaray Üniversitesi’nde ders veren oğlu Emre, Marmara Üniversitesi’nde ilahiyat dersi veren Mahmut Kılıç, sosyolog (Türk yazar Cemil Meriç’in kızı) Ümit Meriç, Fatih Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Alparslan Açıkgenç, Türkiye Katolik Cemaatleri Ruhaniler Kurulu Sözcüsü Georges Marovitch ve Türkiye Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Harun Tokak” diye sıralanıyor.


Başkonsolos Jones, konukların yemekte Gülen’i 1960 ve 1970’lerde İzmir’deki bir camide imamlık yaptığı günlerden itibaren anlattıklarını, onun ilahiyatçı yönü ve eğitime verdiği önem üzerinde durduklarını aktarıyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ