Haber 16

Van depreminde kaç kişi öldü?

Doğu Anadolu Bölgesi dün öğle saatlerinde büyük bir depremle sarsıldı. Saat 13.41’de Van’ın Tabanlı köyünde 7,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Van depreminde kaç kişi öldü?
  • Gündem / Son Dakika
  • 25 Ekim 2011
  • Van depreminde kaç kişi öldü? için yorumlar kapalı
  • 375 KEZ OKUNDU



ÖLÜ SAYISI 366’E YÜKSELDİ!

 


Başkanlık, bugün saat 09.30 itibariyle depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 366’ya, yaralananların sayısının bin 301’e, yıkalan bina sayısının 2 bin 262’ye yükseldiğini bildirdi.

Başkanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla açılan yardım kampanyasında ilk gün itibari ile 263 bin TL nakdi yardım toplandığı ifade edildi.



12.06 – AFAD: 213 vatandaş hayatını kaybetti, bin 150 vatandaş yaralı


Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), saat 11.00 itibarıyla 213 vatandaşın hayatını kaybettiğini, bin 150 vatandaşın yaralı olduğunu ve 970 binanın depremde yıkıldığını bildirdi.


AFAD tarafından Van’daki depremle ilgili yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:


”Başkanlığımızca Van Valiliği emrine acil ihtiyaçların karşılanması için ilk etapta 3 milyon lira Acil Yardım Ödeneği gönderilmiştir. 45 il ve 37 kurumdan arama kurtarma, sağlık ve ilk yardım personeli ile ekipmanları, 10 Türk Hava Yolları ve 16 askeri olmak üzere toplam 26 adet uçak ve araçlarla hava ve karadan bölgeye sevk edilmiştir.


Başkanlığımızdan 20 kişilik bir teknik heyet Van’a intikal etmiştir. Ayrıca, çeşitli illerden 200 teknik personel görevlendirilmiştir. 3 adet askeri kargo uçağı da personel ve malzeme transferi yapmak üzere, Ankara-Van arasında ulaşım zinciri oluşturulmuştur. Bölgeye toplam 2 bin 398 arama-kurtarma personeli, 680 sağlık personeli, 12 arama köpeği, 355 iş makinesi ve araç, 7’si hava ambulansı olmak üzere 108 ambulans, 30 jeneratör, 95 seyyar tuvalet, 6 bin 377 çadır, 16 bin 888 battaniye, bin 120 gıda paketi, 10 bin 064 gıda kolisi, 21 seyyar mutfak, bin 719 mutfak seti, 3 bin 812 katalitik soba, 425 uyku tulumu, 1 mobil fırın ve 500 kumanya gönderilmiştir. 2 adet askeri kargo uçağı ile arama-kurtarma araçları, çadır ve gıda malzemesi gönderilmektedir.


Bölgeye gönderilen arama-kurtarma, ilkyardım ve sağlık personeli ile ayni yardımların organizasyonunu yapmak üzere Başkanlığımızca; Ankara Esenboğa, İstanbul Atatürk ve İzmir Adnan Menderes havalimanlarına birer koordinatör ve yeterli sayıda personel görevlendirilmiştir. İlgili bakanlıklar; arama-kurtarma, geçici barınma, enkaz kaldırma, sağlık, psikososyal destek çalışmalarının kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, afet ve acil durum merkezleri ikinci bir bildirime kadar 7 gün 24 saat çalışma esasına göre faaliyete geçirilmiştir. Van Valiliği emrine; psikolojik ve sosyal destek hizmetlerinin verilebilmesi için uygun nitelikte ve yeterli sayıda personel görevlendirilmiştir. Arama-kurtarma ve ilk yardım çalışmaları kesintisiz olarak devam etmektedir.”


10.55 – Erciş’te çöken 6 katlı bir binanın enkazından 2’si çocuk 3 kişi daha kurtarıldı


Depremden en çok etkilenen Van’ın Erciş ilçesinden, teselli eden haberler geliyor.


İlçeye bağlı Cami Kebir Mahallesi Alkanat Caddesi’ndeki, 6 katlı binanın enkazında çalışmalarını yoğunlaştıran Sivil Savunma ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ekipleri, Erkan Gürbüz ile 3 ve 5 yaşlarında 2 çocuğa ulaştı.


Enkaz altından çıkarılan Gürbüz ve çocuklar, ambulanslar ile hastaneye kaldırıldı.


Aynı bina enkazından kısa süre önce de, Yalçın Akay yaralı olarak kurtarılmıştı.


10.35 – Enkazdan sağ olarak çıkarılan Patnos Milli Eğitim Şube Müdürü Mustafa Yardımcı hastaneye götürülürken öldü


Erciş’te deprem enkazından sağ olarak çıkarılan Patnos Milli Eğitim Şube Müdürü Mustafa Yardımcı hastaneye götürülürken öldü


Van’ın Erciş ilçesinde meydana gelen depremde enkaz altından yaralı olarak çıkarılan, ambulansla Erzurum’a götürülen Patnos Milli Eğitim Şube Müdürü Mustafa Yardımcı hastaneye götürülürken öldü.


Patnos Kaymakamı Fehmi Sinan Niyazi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dün meydana gelen depremde Erciş’te bulunan memurlar lokalinde olan ve enkaz altından sabaha karşı çıkarılan Patnos Milli Eğitim Şube Müdürü Mustafa Yardımcı’nın, Erzurum’a hastaneye götürülürken Pasinler ilçesi yakınlarında öldüğünü bildirdi.


Kaymakam Niyazi, Yardımcı’nın cenazesinin henüz Patnos’a getirilmediğini sözlerine ekledi.


09.40 – Erciş ilçesinde, çöken 6 katlı binanın enkazından, 19 yaşındaki Yalçın Akay yaralı olarak kurtarıldı


Van’da meydana gelen depremde, en çok hasarın oluştuğu Erciş ilçesinde, enkaz altından bir kişi daha kurtarıldı.


A.A muhabirinin aldığı bilgiye göre, Cami Kebir Mahallesinde, çöken 6 katlı bir binanın enkazı altında kalan Yalçın Akay, cep telefonuyla 155 Polis İmdat hattını arayarak, bulunduğu yeri tarif etti.


Polisin durumu ilettiği Sivil Savunma ekipleri, Akay’ı cep telefonuyla arayarak tam yerini tespit ettikten sonra çalışmaları başladı. Akay, ekiplerin çabalarıyla enkaz altından çıkarıldı.


Sağ bacağından yaralanan Yalçın Akay, ambulans ile hastaneye kaldırıldı.


Akay’ın kurtarıldığı 6 katlı bina enkazının altında başka insanlar olduğunu belirleyen Sivil Savunma ekipleri, çalışmalarını burada yoğunlaştırdı.


09.35 – TTK’dan deprem bölgesine giden 41 kişilik ilk ekip kurtarma çalışmalarına başladı


Zonguldak’ta, Türkiye Taşkömürü Kurumundan (TTK) deprem bölgesine giden 41 kişilik madencilerden oluşan ilk ekip kurtarma çalışmalarına Van’ın Erciş ilçesinde başladı, 50 kişilik ikinci ekip de Ankara’dan Van’a uçakla hareket edecek.


AA muhabirinin TTK Genel Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, kurumun aralarında mühendis, teknisyen ve madencilerin bulunduğu 41 kişilik arama kurtarma ekibi, deprem bölgesinde sabah saatlerinde kurtarma çalışmalarına başladı.


Ankara’ya ulaşan 50 kişilik ikinci ekibin de uçakla Van’a hareket etmek için havaalanında beklediği bildirildi.


-1999 depremlerinin kahramanları-


Göçük ve enkazlara yer altı kömür madenciliğinde kullanılan özel tahkimat metotlarıyla giren yüzlerce madenci, enkaz içinde ilerleme, gazlı ortamlarda emniyet tedbirleri alma ve çalışma yetenekleriyle 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinde önemli görevler üstlendi.


TTK’da çalışan ve kazma ile küreğin yanı sıra tokmak gibi yer altında kullandıkları basit malzemelerle 1999’daki depremlerde 103 kişiyi enkazdan kurtaran madenciler, 624 kişinin cesedini çıkardı.


Afetler sonrası yapılan değerlendirme çalışmalarında madencilerin özellikleri şöyle belirlendi:


Göçük altında kalen madencinin, en kısa sürede ve kendi arkadaşı tarafından kurtarılması kentte yaklaşık 150 yıldır yapılan madencilikte gelenek haline gelmesinden dolayı madencilerin bu zorunluluğu ”onun yerinde ben de olabilirdim, aynı şeyi benim için yapardı” şeklinde algılamaları, yer altının mutlak karalığında ve yalnızlığında çok çabuk karar verme ve uygulama yeteneğine sahip olmaları, göçükte kalan kazazedeye uzun süre dar ve kapalı alanlarda çalışmanın verdiği alışkanlık ve canlıya duygusal olarak yönelme dürtüsüyle en kısa yoldan giderek genellikle 1 metrekareyi bulmayan açıklıktan ulaşabilmeleri, kurtarma çalışmaları sırasında öncelikle kendilerinin yeni oluşacak göçükten koruyabilecek ağaç tahkimat yapabilme yetenekleri, fiziksel özellik olarak çok zor şartlarda uzun süre çalışabilmeleri.



TTK yetkilileri, depremde ilk 3 günün önem taşıdığını, 1999 depremlerinden sonra 388 bin dolarlık acil durum ekipmanı satın alınan TTK’da madencilerin olası afetlere periyodik eğitimlerle hazır tutulduğunu kaydetti.


09.30 – Bingöl’den 30 araç ile 102 personelden oluşan arama kurtarma ekibi Van’a gitti


Bingöl’den deprem bölgesine 30 araç ve 102 personelden oluşan arama kurtarma ekibi ile gıda maddesi gönderildi.


Bingöl Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Van’da meydana gelen depremin ardından Valilik Kriz Merkezi’nin acilen toplandığı, deprem bölgesine gönderilecek yardımların koordine edildiği bildirildi.


İlk olarak 19 kişilik Akut Bingöl ekibinin deprem bölgesine sevk edildiği belirtilen açıklamada, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü koordinesinde 6 ambulans, 7 iş makinesi, 3 arama kurtarma aracı, 11 pikap, 1 öncü araç, 2 minibüsten oluşan toplam 30 araç ile 31 personelden oluşan 6 sağlık ekibi ve arama kurtarma faaliyetlerine destek olmak üzere çeşitli kurumlardan toplam 71 personelin deprem bölgesine sevk edildiği belirtildi.


Depolarda mevcut çadır ve battaniyeler ile 100 bin adet pet şişe içme suyu, 4 ton 600 kilogram hazır kavurma ve 7 bin 500 ekmeğin depremzedelerin acil gıda ihtiyaçları için deprem bölgesine gönderildiği kaydedilen açıklamada, gönderilen gıda malzemelerine ilave olarak toplam 12 bin 720 paket gıda ile 8 bin paket temizlik malzemesinin hazırlandığı ve en kısa sürede deprem bölgesine gönderileceği bildirildi.


Bingöl 49. Motorlu Piyade Tugay Komutanlığından da toplam 22 personel ve 2 arama kurtarma köpeğinden oluşan 1 arama kurtarma takımı ve 2 arama kurtarma köpek timinin 2 helikopterle deprem bölgesine intikal ettirildiği kaydedildi.


08. 50 – Yaralıların bir kısmı uçaklarla Ankara’ya getirildi


Van’daki depremde yaralananlardan bazıları uçaklarla Ankara’ya getirildi.


Van’da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından enkazdan yaralı kurtarılan depremzedeler, çevre illerdeki hastanelerin yanı sıra büyükşehirlere de sevk edilmeye başlandı.



Van’da, 7,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Van merkezdeki bazı mahallelerde ve Erciş ilçesinde bazı binalar yıkıldı. Enkaz altındakileri kurtarma çalışmaları sürüyor. Çevre illerden bölgeye giden ilk Sivil Savunma ve Kızılay ekipleri bölgeye ulaştı. Saat 13.41’de meydana gelen depremin merkez üssü, Van merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü.

İçişleri Bakanı Şahin: ”Erciş merkezde 117 kardeşimizi kaybettik. Van merkezde de öğrendiğimiz kadarıyla 100 civarında insanımızı maalesef kaybettik”


İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Erciş merkezde 117, Van merkezde de 100 civarında kişinin deprem dolayısıyla hayatını kaybettiğini bildirdi.


Şahin, beraberinde Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile birlikte İlçe Jandarma Komutanlığında basın toplantısı düzenledi.


Bakan Şahin, burada yaptığı açıklamada, olayın haber alınması ile birlikte tüm yetkililerin bölgeye hareket ettiğini belirtti. Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da bakanlar ile birlikte Erciş’e geldiğini anımsatarak, şunları söyledi:


”Çalışmalar öncelikle yıkılan binaların tespiti, o binalardaki insanların tespiti ve kurtarılması ve daha sonra da bütün enkazın kontrollü bir şekilde kaldırılmasını takip ediyor. Erciş’te yaklaşık 80 tane çok katlı bina çökmüş vaziyette. Bu binalardan 40’ında hala canlı ya da vefat etmiş insanlar bulunmakta. Onlara yönelik kurtarma çalışmaları devam ediyor. Canlı bulunduğu tespit edilen binalarda kurtarma çalışmaları aralıksız sürüyor.


Erciş merkezimizde 117 kardeşimizi kaybettik. Van merkezde de öğrendiğimiz kadarıyla 100 civarında insanımızı maalesef kaybettik. Van merkezde 350 civarında yaralı var. 740 civarında yaralımız da Erciş merkezde ve köylerde bulunmakta. Bütün yaralıların tedavileri Van, Erciş ve çevre illerde devam ediyor. Sağlık hizmetleri konusunda herhangi bir aksaklık söz konusu değil. Erciş merkezde iki ayrı yerde çadırkent kuruldu. Silahlı Kuvvetlerimizin birlikleri halkımızın güvenliğinin sağlanması ve acil beslenmesi konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Ağrı’dan, Muş’tan, Doğubayazıt’tan kurtarma konusunda uzman askeri birlikler Erciş’e intikal edecekler. Hem arama kurtarma hem de kalkın barınması, beslenmesi, sağlık hizmetlerinin karşılanması konusunda hem Erciş’te hem de Van’da herhangi bir aksaklık, eksiklik bulunmamaktadır.”


Depremden alınması gereken dersleri hem milletin hem de devletin çıkarması gerektiğini ifade eden Şahin, ”Arama çalışmaları devam ettikçe şu an itibarıyla belirlenen can kaybının Erciş merkezde artma olasılığı vardır ama bu çok korkulacak bir öngörüde bulunacağımız rakam olmayacaktır. Van merkezde bu rakamın artmayacağını tahmin ediyoruz çünkü orada tespitlerimize göre kurtarma çalışmalarında sona doğru yaklaşmış durumdayız” diye konuştu.


Şahin, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına da sabır diledi.

Erciş’te yıkılan binaların enkazlarında arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor


Van’da meydana gelen depremden sonra büyük hasarın oluştuğu Erciş ilçesinde yıkılan binaların enkazında arama-kurtarma çalışmaları sürüyor.


AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Erciş kent merkezinde ve Van Yolu Caddesi üzerinde yıkılan binalarda iş makinelerinin yardımıyla arama-kurtarma çalışmaları devam ederken, bölgeye ulaşan bir çok ekip de çalışmalara destek veriyor.


Bu arada yaralıları taşıyan ambulansların ise Erciş Devlet Hastanesi ile Erciş Toplum Sağlığı Merkezi önünde uzun kuyruklar oluşturduğu, sağlık görevlilerinin ise müdahale için büyük çaba harcadığı gözlendi.


Ercişliler ise sokakta yaktıkları ateşin etrafında ge

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ