Tüm dualarımız 30 işçi için!
Umutlur tükeniyor, Türkiye göçük altındaki 30 işçi için dua ediyor. Şehir ayakta, madenden gelecek haberi bekliyor.
Zonguldak’taki Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında patlama meydana geldi. Patlama nedeniyle 540 metre derinlikte mahsur kalan 30 işçiye ulaşılmaya çalışılıyor. Patlamanın sebebi ise grizu.
Karadon Müessese Müdürlüğü’ne bağlı 1 No’lu ocakta, bugün saat 13.30’da patlama meydana geldi. Türkiye Taş Kömürü Kurumu Genel Müdür Vekili Mahmut Özçelik, patlamada 7-8 civarında işçinin hafif yaralandığını belirtti.
Patlamanın ardından 160, 360 ve 460 kodundaki işçiler ocaktan tahliye edildi.
Zonguldak Valisi Erdal Ata eksi 540 kodunda müteahhit firmanın 30 işçisinin çalıştığını ve henüz işçilerle herhangi bir irtibat sağlanamadığını bildirdi.
TTK kurtarma ekiplerinin işçilere ulaşmaya çalıştıklarını anlatan Ata, “Olay yerine Karadon Müessese Müdürlüğüne ait kuyulardan girmeye çalışıyorlar. Bir taraftan Gelik bölgesindeki kuyulardan da oraya irtibat varmış, oradan da ulaşmaya çalışıyorlar. Aşağıya inen ekiplerden hiçbir haber gelmedi. Çünkü, patlama sırasında haberleşme sistemi hasar gördü. Telefonla irtibatlaşma imkanı yok. Ekipler, bir taraftan da kablo çekiyorlar” dedi.
Ata, ocakta yangın olup olmadığına yönelik soruya da, “Yangın olup olmadığı konusunda net bilgim yok. Arkadaşlar da bu konuda net bilgi vermediler. Ama bir duman çıktığına göre patlama sırasında yangın da çıkmış olabilir. Olayın neden kaynaklandığına yönelik bilgimiz yok. Ekipler gerekli incelemeyi yaptıktan sonra net bir şey söyleyebiliriz. Ekiplerin ne zaman ulaşabileceğine yönelik süre vermem mümkün değil. Eğer hasar meydana gelmediyse kısa sürede ulaşırlar. O bölgedeki işçilerin bir kısmı galeri açıyorlar, bir kısmı da betonlama yapıyorlar. Galeri çalışmaları sırasında dinamitin de kullanıldığı biliniyor. Ama bugün dinamit atılıp atılmadığını bilmiyoruz” yanıtını verdi.
DİNÇER: “30 KİŞİYE ULAŞILMAYA ÇALIŞILIYOR”
Ömer Dinçer, Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağındaki patlamanın grizu olduğunu, 30 kişiye ulaşılmaya çalışıldığını bildirdi.
Bakan Dinçer, TTK Karadon Müessese Müdürlüğü Yeni Servis Kuyusu’nun çevresinde gazetecilere yaptığı açıklamada, bugün içlerini yaralayan, gönüllerini kanatan bir kazayla karşılaşıldığını söyledi.
Zonguldak halkına ve işçilerin ailesine geçmiş olsun dileklerini ileten Dinçer, şöyle konuştu: “İnşallah buradan iyi haberlerle ayrılmayı ümit ediyorum. Bugün saat 13.28 civarında kaza meydana gelmiş. Bu kazanın meydana gelişiyle ilgili henüz elimizde tüm kamuoyuyla paylaşabileceğimiz bilgi yok. Saat 12.59 civarında burada ölçüm yapılmış.
Otomatik gaz ölçüm cihazlarında gaz oranı çok normal görünüyor. Saat 13.03 civarında aşağıda galeri açarken aşağıda dinamit patlatılıyor. Dinamit patlatıldıktan sonra ölçüm yapılıyor. Metan gazı oranının yüksek olduğu tespit ediliyor. O süreçten itibaren çalışma bırakılıyor. Elektrikler kesiliyor ve beklenilmeye başlanıyor. Saat 13.24’de tekrar ölçüm yapılıyor. Ölçümde bütün değerler normal çıkıyor. Ama 13.28’de patlama meydana geliyor. Bu patlamanın meydana geldiğine yönelik ayrıntılı bilgi elimizde yok.”
Bakan Dinçer, patlamadan sonra hemen ilgili kişilerin devreye girdiğini, kendisinin de bakanlıktan müdahale ettiğine işaret ederek, şöyle devam etti: “Buradaki kurtarma ekiplerimiz iş başına geldiler. Şu anda iki ayrı yönden kurtarma için çalışmalar yürütülüyor. Öncelikle buradaki kuyuda hasar meydana geldiği için tamiriyle ilgili çalışmalar yapılıyor. Ancak yine burada kurtarma yedek asansörü çalışır vaziyette, şu anda az sayıda da olsa arkadaşlar buradan aşağıya inecekler ve durumu tespit etmeye çalışacaklar. Ama daha da önemlisi Gelik işletmesinden kurtarma ekipleri müdahale için girdiler, aşağıda yaklaşık 30 arkadaşımız çalışıyor. Biz umutluyuz. İnşallah elimizden geleni yapacağız. Mümkün oldukça çabukça sorunu çözmek için uğraşacağız. Bundan sonrası için hep birlikte sabırla beklemeliyiz.”
Bakan Dinçer, maden ocağının kamu işletmesi olması dolayısıyla iş güvenliği açısından da her türlü tedbirin alındığını belirterek, şöyle dedi: “En son 22 Ekimde denetimlerimizi yapmışız. Bu denetimlerde iş güvenliğini tehdit eden herhangi unsura rastlanmamış. Sadece müfettişlerimiz tahkimat planına ve yönergelere uygun çalışma talebinde bulunmuşlar. Onun dışında her şey normal gözüküyor. Dolayısıyla patlamanın sebeplerini görme noktasında biraz zamana ve özellikle çöküntüler kaldırıldıktan sonra yapılacak incelemelere ihtiyacımız var.”
Dinçer, “bir gazetecinin yaşanan grizu patlaması m?” sorusu üzerine, “Maden ocağındaki patlama grizudan kaynaklandı, 30 kişiye ulaşılmaya çalışılıyor. Tam tespit yapıldı, 30 arkadaşımız aşağıda” dedi.
Eski TBMM Başkanı ve AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan da bölgeye gelerek yetkililerden bilgiler aldı.
30 İŞÇİYE ULAŞILMAYA ÇALIŞILIYOR
Vali Ata’ya firma tarafından verilen işçilerin isim listesi ise şöyle: Adem Çengel, Ahmet Karabektaşoğlu, Dursun Kartal, Erdem Alkin, Ekrem Akkaya, Engin Düzcük, Erkan Taşdemir, Erman Çaylıoğlu, Hasan Akbaba, Hasan Ersin, Hüseyin Arslan, İlker Bebek, İsmail Fidan, Kadir Ötgüç, Koray Kebabcı, Murat Özbay, Mustafa Zoroğlu, Ramazan Bakıroğlu, Ramazan Yavuz, Sabri Özdal, Sadık Kocakaya, Samet Aydın, Serkan Yılman, Şahin Ataman, Şahin Tavukçu, Şeref Akdoğan, Tarık Candemir, Veli Akyüz, Volkan Candemir ve Yunus Emekçi.
Bu arada, patlamada hafif yaralanan 11 kişinin isimleri de şöyle:
Hayri Çınar, Uğur Sayın, Ceyhan Girgin, Tuncay Kahveci, İlhan Toprak, Kemal Aydın, Halil Çamlı, Yüksel Yirmibeşcik, Şuayip Akdögel, Ekrem Güneş ve Hakan Somun.
NEDEN GRİZU PATLAMASA
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu, “Patlamanın şiddetiyle ocakta sık sık göçükler oluşmuş” dedi.
Kurumun Gelik tarafında yer alan ocakta yüksek miktarda olduğu tahmin edilen karbonmonoksit gazının havalandırma yoluyla açığa çıkartılmasına çalışıldığını anlatan Muslu, “Ocaktaki gaz yüzünden göçüklerin temizlenme işi sağlıklı yapılamıyor. Grizu patlamasından oluşan karbonmonoksit gazı bir an önce ocaktan temizlenmeliki işçilerin bulunduğu yere rahat ulaşılsın. Herkes elinden gelen mücadeleyi sarf etmekte. Elimizde net bilgi olmasa da patlamaya grizunun yol açtığını tahmin ediyoruz” dedi.
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, patlamanın olduğu bölgeye geldiler.
Yazıcı ve Dinçer, patlamanın meydana geldiği TTK Karadon Müessese Müdürlüğü Yeni Servis Kuyusu’nun bulunduğu binaya girerek, yetkililerden bilgiler aldı.
Yapılan çalışmaların hangi aşamada olduğu konusunda bilgiler aktarılan bakanlar, daha sonra servis kuyusunun yanındaki büroya gitti.
GERGİN BEKLEYİŞ
Olayı duyarak kuyu önüne gelen bazı maden işçilerinin yakınları, güvenlik şeridini aştı. Sinir krizi geçiren bazı kadınlara sağlık ekipleri müdahale etti. Bölgede yaklaşık 15 ambulansın bekletildiği gözlendi.
Zonguldak Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, dumandan ve tozdan etkilenenlere müdahale edildiğini, bazılarının da tansiyonları yükseldiği için muayene edildiğini bildirdi.
Sağlık Bakanlığı, maden ocağındaki patlamanın ardından 16 ambulans, 2 ambulans helikopter ve 1 ambulans uçak görevlendirildiğini ve hastaneye kaldırılan 11 kişinin durumlarının iyi olduğunu bildirdi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, olay yerine acil yardım ekiplerinin sevk edildiği kaydedildi.
Bu kapsamda, Kilimli ilçesi ve Zonguldak merkezden acilen 16 ambulansın, kurtarılacak yaralıları nakletmek üzere de 2 ambulans helikopterin ilçede görevlendirildiği belirtilen açıklamada, ayrıca 1 ambulans uçağın da Çaycuma Havaalanı’na gönderildiği ifade edildi.
Patlamada yaralanan ve ambulanslarla Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesine nakledilen 11 kişinin genel durumlarının iyi olduğu bildirilen açıklamada, “Göçük altında kalan diğer işçiler için kurtarma çalışmaları yapılırken gerekli tüm sağlık tedbirleri alınmıştır” denildi.