Haber 16

Tek Umut: Türkiye

Mısırlılar’ın % 67’si Bir Türkle Evlenmeyi İstiyor.

Tek Umut: Türkiye
  • Dünya / Son Dakika
  • 11 Şubat 2011
  • Tek Umut: Türkiye için yorumlar kapalı
  • 308 KEZ OKUNDU

Yaklaşık 17 gündür halk hareketiyle Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek‘in istifasını isteyen Mısır halkı kendisine Türkiye’yi model seçiyor. Bilge Adamlar Stratejik Araştırma Merkezi’nin (BİLGESAM) yaptığı “Mısır‘da Türkiye Algısı” konulu araştırma, Mısırlıların ülkelerinin Türkiye gibi olmasını istediğini ortaya koydu. Eğitim yüzeyi yüksek ve Türkiye hakkında bilgi sahibi Mısırlılar arasında yapılan ankete katılanların yüzde 63’ü Türkiye’nin Müslüman ülkeler için model olabileceğini ifade etti. Türkiye’nin bölgede daha etkin rol oynamasını isteyenlerin oranı ise yüzde 75’i buldu. İLGESAM Başkanı Atilla Sandıklı, AK Parti‘nin Ortadoğu’ya yönelik politikasının Mısır‘da da algıyı değiştirdiğini belirterek, “Laikliğin dinsizlik olmadığını ve Müslümanların da demokrasi ile yönetilebileceği algısı oluştu.” dedi.

BİLGESAM tarafından eğitim düzeyi yüksek ve Türkiye hakkında bilgisi olan 360 Mısırlıya uygulanan anket, son günlerde halk hareketiyle dünya gündemine oturan
Mısır‘da Türkiye algısını ortaya koydu. “Mısır‘da Türkiye Algısı” başlığıyla gerçekleştirilen anket, Mısırlıların Türkiye’ye ve Türkiye’nin bölgeye bakışını ortaya koyması açısından önemli sonuçlar verdi.

“Türkiye’yi, Ortadoğu ve Müslüman ülkeler için model olarak görüyor musunuz?” sorusuna katılan Mısırlıların yüzde 63’ü ‘evet’ yanıtını verirken, yüzde 70’i ise Türkiye’nin Ortadoğu’da etkin bir role sahip olduğunu, yüzde 75’inin ise bu rolün artırılmasını istediği ortaya çıktı.

YÜZDE 67’Sİ BİR ‘TÜRK İLE EVLENEBİLİRİM’ DEDİ

Türkler dindardır ve Türkler dürüsttür” sorularına Mısırlıların yüzde 69’u ‘evet’ cevabını verdiği ankette, Türklerin yakın görüldüğü kültür yüzde 38 ile Avrupa kültürü çıkarken yüzde 55 olarak da Ortadoğu kültürü olduğu görüşü verildi.

Anket Mısırlılar hakkında ilginç veriler de ortaya koydu. Ankete katılan 360
Mısır‘lının yüzde 67’si “Bir Türkle evlenmeyi isterim” sorusuna ‘evet’ cevabını verdi. Ankette önemli bir kesimin de Türkiye’de çalışmak, öğrenim görmek istediği tespiti yapıldı. Ankette ayrıca Türk ürünlerinin de popülaritesinin yüksek olduğu dikkat çekti. Türk ürünlerinin kalitesi ile ilgili soruya yüzde 85 ile tekstil ilk sırada yer alırken turistik tesisler 82 ile ikinci sırada yer aldı.

Türkiye’deki demokrasi algısına yönelik sorular da ilginç sonuçlar verdi. Avrupa’da, Türkiye demokrasisi sürekli eleştirilirken ‘Türkiye gelişmiş bir demokrasiye sahiptir’ diyen Mısırlıların oranı yüzde 71 oldu. Yüzde 76’lık bir kesim Türkiye’de  haklarının çok iyi olduğunu belirtirken ‘Türkiye’de farklı din-kültür ve kimliklere saygı çok iyidir’ diyenler de yüzde 74’lük bir kesimi oluşturdu.

“TÜRKİYE YAŞAM STANDARDI YÜKSEK, DEMOKRATİK VE MODERN BİR ÜLKE”

Türkiye’de yaşam algısının ölçüldüğü bir diğer soruda, Türkiye’yi modern ve yaşam standardı yüksek bir ülke olarak görenlerin oranı yüzde 72 çıkarken toplumun yüzde 66’sının da Türkiye’yi laik bir ülke olarak kabul ettiği anlaşıldı.
Mısır‘da Türklere ve diğer halklara sempati noktasında da Türklerin oldukça popüler olduğu da görüldü. Ankete katılanların yüzde 87’si Araplara sempati ile bakarken ikinci sırada yüzde 81 ile Türkler aldı. Son üç sırayı ise İngilizler, Ruslar ve Amerikalılar paylaştı. oluşturdu.

BİLGESAM Başkanı Atilla
Sandıklı, AK Parti‘nin Ortadoğu’ya yönelik politikasının Mısır‘da da algıyı değiştirdiğini belirterek “On sene öncesinde Türkiye’ye güven noktasında soru işaretleri çok fazlaydı. Ancak geçen sürede Laikliğin dinsizlik olmadığını ve Müslümanların da demokrasi ile yönetilebileceği algısı oluştu. Hem Müslüman hem modern ülke olunabileceği algısı oluştu. Milli Görüş tabanından gelen AK Parti ile Hamas’ın bölgede iki farklı örnek olduğunu belirten Sandıklı “Sertlik yanlısı Hamas’ın bir yere varamadığı gözlendi. Oysa AK Parti şiddeti değil mücadeleyi seçtiği ve başarılı olduğu için örnek teşkil etti. Müslüman Kardeşler de Hamas modelini değil AK Parti modelini benimsedi.” şeklinde konuştu.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ