Şimdi Türkler de var!
Güney Afrika-Türk İşadamları Derneği’nin (SATBA) Johannesburg’taki ilk tanıtım yemeğine farklı kesimlerden geniş katılım oldu.
Güney Afrika iş dünyasının duayenlerinden 90 yaşındaki işadamı Richard Mapunya, yemekte yaptığı konuşmasında , “Eskiden Güney Afrika’da köylüler ve Amerikalılar vardı, şimdi Türkler de var.” diyerek Afrika’da sayıları artan Türk yatırımcıları ilgiyle takip ettiklerini söyledi.
SATBA’nın gecesi iki ülke işadamlarını, siyasileri, CEO’ları, medya patronlarını ve sanatçıları bir araya getirdi.
Geceye katılan önemli isimler arasında, Güney Afrika Yüksek Eğitim Bakan Yardımcısı Hlengiwe Mkhize, Gauteng Eyaleti Ekonomi Geliştirme Bakanı Qedani Mahlangu, Johannesburg Belediye Başkan Yardımcıları Bafana Sithole ve Rehana Moosajee, Cumhurbaşkanlığı ofisi yetkilileri, Turizm Bakanlığı yetkilileri, gecenin ana sponsoru olan Güney Afrika’nın dev bankası ABSA’nın müdürlerinden Amman Muhammed ile TAKAFOL Sigorta’nın CEO’su, Güney Afrika’daki bütün işadamları derneklerini bünyesinde toplayan BUSA Ceo’su Jerry Vilakazi, Güney Afrika’daki en büyük siyah işadamları derneği NAFCOC Başkanı Lawrence Mavundla, FABCOS Başkanı Mxolisi Zwane, Güney Afrika Sanayi ve Ticaret Odalar Birliği Başkanı Chose Choeu, Güney Afrika İş Kadınları Derneği (BWASA) Başkanı Kunyalala Maphisa, Merkez Bankası Baş Ekonomisti ve Genel Müdürü Dr. Monde Mnyande, Türkiye’nin Güney Afrika Büyükelçiliği 1. Ateşesi Deha Erpek ve 2. Ateşe Funda Erpek, Ticaret Ateşesi Emine Sönmez, Güney Afrika iş dünyasının duayeni 90 yaşındaki Richard Mapunya ve kızı Chichi Mapunya ve Sisulu Ailesi, Türk Havayolları Johannesburg Başkanı ve fotoğraf sanatçısı Alp Alper ile Güney Afrika’da yerleşik Türk işadamları ve yerlilerden oluşan 260 seçkin davetli yer aldı.
SATBA Başkanı Yusuf Sarıyaprak açılış konuşmasında, “Bu önemli gecede derneğimiz adına bütün değerli misafirlere hoş geldiniz diyorum. Türkiye’nin Güney Afrika’dan çok uzak olmasına rağmen bugün bu salonda Güney Afrika’nın çok değerli devlet büyükleri ve iş dünyasının liderlerini, CEO’larını görmek bizleri heyecanlandırdı. Bugün bu büyük geceyi organize etmemizde büyük emeği geçen başta Genel Sekreter’imiz Serkan Ergül’e, Türk okulları çalışanlarına, tanıtım yemeğine sponsor olan Güney Afrika’nın dev bankası ABSA’ya teşekkür ediyoruz. 2007’nin sonlarında kurulan derneğimiz SATBA, faaliyetlere başladığı ilk günden beri iki ülke arasındaki işbirliği, yatırım ve tanıtım faaliyetlerinde öncülük etmektedir. TUSKON’un Güney Afrika’da ki temsilcisi olan SATBA artık sadece Türkiye-Güney Afrika arasında değil, başta Sahraaltı Afrika ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok ülkesi ile üyeleri arasında ticari bağlar kurmaktadır. Bugün salonu dolduran 260 önemli isim SATBA’nin başarısının en önemli kanıtıdır.” dedi.
SATBA Başkanının açılış konuşmasından sonra ABSA’dan Amman Muhammed’in kürsüye çıktığı gecede, SATBA ve TUSKON’un kurumsal videoları izlendi. Yemeğin ardından söz alan Gauteng Eyaleti Ekonomi Geliştirme Bakanı Qedani Mahlangu, temsil ettiği Gauteng eyaletinin bir çok ülkeyi geride bırakarak Afrika’nın dördüncü büyük ekonomisi olduğunu belirterek yatırım fırsatlarını anlattı. Mahlangu heyecanlı konuşmasında, Dünya Kupası’na ev sahipliği yaparak büyük zoru başardıklarını, dünya devleri arasına giren Türkiye’nin yatırımcılarını Guateng’de daha fazla görmek istediklerini ifade etti.
Bu arada Güney Afrika iş dünyasının duayenlerinden 90 yaşındaki işadamı Richard Mapunya, yemekte yaptığı konuşmasında, “Eskiden Güney Afrika’da köylüler ve Amerikalılar vardı, şimdi Türkler de var.” diyerek Afrika’da sayıları artan Türk yatırımcıları ilgiyle takip ettiklerini söyledi.
SATBA’nin Genel Sekreteri Serkan Ergül ise Cihan Haber Ajansı’na, “Bu akşam derneğimizin geniş katılımlı ilk tanıtım yemeğini vermiş olduk. Başlangıçta 180 kişilik bir yemek düşünüyorduk. Yoğun talep üzerine sayıyı 260’a çıkardık. Özellikle TUSKON ticaret köprülerine katılanlar masaları doldurdular. ‘Ne zaman SATBA ile Türkiye’ye gitsek ticari bağlantılarla dönüyoruz’ diyerek, derneğimizin faaliyetlerini her zaman desteklediklerini belirttiler. Bu gece Afrika’nın en büyük ekonomisi olan Güney Afrika’da böyle geniş katılımlı bir gece düzenleyebilmiş olmaktan ülkemiz adına büyük gurur duyuyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Gecede söz alan Yüksek Eğitim Bakan Yardımcısı Hlengiwe Mkhize de Güney Afrikalı öğrencilere Türkiye’de okuma şansı tanıyan hükümete teşekkür ederek, sayının daha da artırılmasını rica etti.
SATBA, Afrikalı işadamlarını Türkiye’ye taşımanın yanında, Güney Afrika’da faaliyet gösteren yüzlerce Türk işadamına da ticaret, yatırım konularında rehberlik yapıyor.