Haber 16

Sık Göz Kırpma Veya Göz Seğirmesinin Nedenleri Nelerdir?

Bazen gözlerden biri veya her ikisi, bazen de yüz kasları da dahil olmak üzere ta­mamı istemsiz olarak kasılır.

Sık Göz Kırpma Veya Göz Seğirmesinin Nedenleri Nelerdir?
  • Sağlık / Son Dakika
  • 19 Ocak 2016
  • Sık Göz Kırpma Veya Göz Seğirmesinin Nedenleri Nelerdir? için yorumlar kapalı
  • 379 KEZ OKUNDU

Bazen gözlerden biri veya her ikisi, bazen de yüz kasları da dahil olmak üzere ta­mamı istemsiz olarak kasılır.

Bunun nedenleri:
1. Net görmeye çalışırken farkına varmadan gözü kısmak
2. Çift görme varsa farkına varmadan onu ortadan kaldırmaya çalışmak
3. Göz kuruluğunda farkına varmadan gözü nemlendirmeye çalışmak
4. Göze kaçmış bir yabancı cismi farkına varmadan çıkarmaya çalışmak
5. Tik
6. Küçük çocuklarda ilgi sağlama amacıyla (gözleri sıkmak)
7. Sinir sistemiyle ilgili olarak istemsiz kasılma (tek veya iki gözde kasılma, bazen yüz yarısında).

Refleks olarak net görmeye çalışmak nasıl olur ve ne yapmak gerekir?
Kırma kusuru olan bir kişi eğer karşıdaki bir cisme veya yazıya iğne deliği gibi bir de­likten bakarsa gözlüksüz bile net görebilir. Bu durumda görüntü çok ufak bir alandan geçeceği için direkt olarak görme noktasının (sarı nokta) üzerinde toplanır ve kişi net görebilir.Gözlük ihtiyacı olup bunu fark etmeyen kişiler bazen refleks olarak gözleri­ni kısar ve net görmeyi sağlar. Uygun numarada gözlük kullanmak gerekir.

Çift görme varsa refleks olarak onu ortadan kaldırmaya çalışmak nasıl olur ve bunun tedavisi için ne yapmak gerekir?
Gözlerden birinin kaslarının veya sinirlerinin çalışmasında sorun varsa, bir göz bir yere bakarken diğeri başka yere bakar. Her ikisi beyne farklı görüntüler ile­teceği için beyinde çift görme meydana gelir. Bundan beyin çok rahatsız olur. Görüntülerden birinin derhal ortadan kaldırılmasını göze emreder. Bu durum, 6-7 yaşından küçük çocuklarda bir tarafın tembelleşmesi ile bünye tarafından sağlanır. Sağlıklı olmayan durum sadece rahatlatıcıdır. Bazen baş, hareketi kısıtlı göz tarafı­na çevrilerek kendiliğinden çift görme yok edilmeye çalışılır. Veya bünye bir gözü kısarak çift görüntülerden birini yok etmeye çalışılır. Çift görmenin nedeni saptan­malı ve ona göre tedavi planlanmalıdır.

Göz kuruluğunda refleks olarak gözü nemlendirmeye çalışmak nasıl olur ve ne yapmak gerekir?
Seğirmelerin en sık nedeni budur. Gözyaşı az olan bir gözde doğal göz nemliliği sağlamak amacıyla gözün silecekleri olan kapaklar kasılmaya başlar. Hem kasıl­ma sırasında daha çok gözyaşı salgılanmasını hem de olan gözyaşının gözün önü­ne eşit olarak dağılmasını sağlamak amacıyla bünye bunu refleks olarak yapar. Yapay gözyaşı damlaları yararlı olur.

Göze kaçmış bir yabancı cismi refleks olarak çıkarmaya çalışmak nasıl olur ve ne yapmak gerekir?
Gözümüze bir yabancı cisim kaçtığında bunu atmaya çalışmak kapısının önünü temiz tutmaya çalışan gözyaşının görevlerinden biridir. Gözyaşı bir yandan da te­davi edici etkisiyle ağrıyı azaltır. Yabancı cisim çıkana kadar gözyaşından en fazla şekilde yararlanmak isteyen göz kapalı durmaya çalışır. Göz hekimince yabancı cismin çıkarılması ve gözün 24-48 saat kapalı tutulması gerekir. Antibiyotik damla ve merhemler de gerekebilir.

Küçük çocuklarda ilgi toplamak amacıyla gözleri sıkmak nasıl olur ve ne yapmak gerekir?
Nadir de olsa, özellikle yeni kardeşi olmuş çocuklarda rastlayabiliyoruz. Dikkatini başka şeylere yöneltmekle kolayca geçiyor.

Tik nedir ve ne yapmak gerekir?
Psikolojik bir nedenle belli bir hareketi sık sık tekrarlayan kişilerin bağlandıkları hareketlerden biri de sık göz kırpmadır. Dikkatlerini başka bir konuya yöneltince veya uyurken tikin geçtiğini anlatmak yararlı olur.

Sinir sistemiyle ilgili olarak istemsiz tek veya iki gözde kasılma ile bazen yüz yarısında kasılma nasıl olur ve ne yapmak gerekir?
Bazen beyin içinde kendiliğinden genişlemiş bir damar, bazen bir kitle yanından geçen yüz sinirine değer ve değdikçe siniri uyarır. Bu uyarı da yüzde istem dışı kasılmalara neden olur. Bazen de bir nedeni olmaksızın, gergin kişilikli kişilerde göz kapakları sık sık kasılır.

Önce beyinde bir neden olup olmadığına bakılması gerekir. Eğer bir kitle yoksa o zaman ya ağızdan ilaçla tedavi edilir ya da yüzde kasılan bölgeye botulismus (ba­sındaki adıyla Botox) iğnesi yapılır. Ağızdan alınan ilaçlar her hastada etkili ola­mamakta, bazılarında da rahatsız edici yan etkileri olmaktadır. Bu nedenle çoğu durumda bu konuda deneyimli bir göz hekiminin yapacağı iğne ile kasılmalar dur­durulmaktadır. İlaç etkisi geçici olacak şekilde hazırlanmıştır. Etkisi yaklaşık 5-7 günde başlar ve 3-4 ay sürer. Defalarca tekrarlanmasında hiçbir sakınca ya da yan etki görülmemiştir. Çok nadiren geçici bir süre kapak düşüklüğü yapabilir. Aslında Botox bu hastalıklar için geliştirilmiştir. Yan etki olarak ciltteki kırışıklıkları da düzelttiği fark edilince estetik amaçla yaygın bir kullanım alanı bulmuştur.

Ek olarak yapay gözyaşları hem kasılmaları azaltıcı hem de sık kasılmanın gözde gözyaşı dolaşımını bozucu etkisini azaltır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ