Haber 16

Siğil Nedir, Nasıl Geçer, Bulaşıcı mıdır?

Cilt hastalıkları uzmanlarına en sık başvurma sebeplerinden biride siğillerdir.

Siğil Nedir, Nasıl Geçer, Bulaşıcı mıdır?
  • Sağlık / Son Dakika
  • 09 Şubat 2016
  • Siğil Nedir, Nasıl Geçer, Bulaşıcı mıdır? için yorumlar kapalı
  • 443 KEZ OKUNDU

Siğil nedir?
Human Papilloma virüsünün çeşitli türleriyle ortaya çıkan tıbbi adı Verruka olan bir cilt enfeksiyonudur. Çocuklarda özellikle el ve ayaklarda deri renginde, yüzeyi pürüzlü kabarıklar şeklinde görülmektedir. Siğil; yüz ve el üstlerinde ise toplu iğne başı büyüklüğünde kabarıklar şeklinde ortaya çıkar.
Siğil nasıl bulaşır?
Siğiller direkt temas yoluyla bulaşmaktadır. Ortak kullanılan terlik, ayakkabı, havlu gibi kişisel eşyalardan bulaşma olabilir. Bunun yanı sıra havuzlardan, duşlardan, hamam ve kaplıcalardan, tuvaletlerden, hijyene dikkat edilmediğinde kuaförlerden veya ağda salonlarından bulaşabilir.
Siğil neden tedavi edilmelidir?
Siğillerin çoğunluğu zamanla kendiliğinden geriler. Ancak hastalar ya da hasta çocuk ise aileler, çeşitli nedenlerle bunların tedavi edilmesini isteyebilirler. Siğiller ağrılı olabilmektedirler. Özellikle ayak tabanında bası bölgelerine yerleşmiş siğiller yürümeyi zorlaştırıp, spor aktivitilerini kısıtlayabilmektedirler. Siğiller sosyal hayatta da birtakım istenmeyen durumlara yol açabilirler. Örneğin okulda siğilleri nedeniyle arkadaşları arasında alaya alınan bir çocukta kendine güven kaybı ve kişisel imajda zedelenme görülebilir. Çalışma hayatında da özellikle görünen bölgelerinde siğilleri olan kişilerde benzer sıkıntılar yaşanabilir. Özellikle ellerin kullanıldığı işlerde çalışan kişiler (gıda sektörü, vb) iş kaybına uğrama ve dışlanma riskiyle karşı karşıya kalabilmektedirler. Kozmetik açıdan hoş görünmemesi, bulaşıcı olup diğer kişilerin de sağlığını tehtit etmesi gibi nedenlerden dolayı da siğiller tedavi edilmelidir.
Siğil nasıl tedavi edilir, nasıl geçer?
Siğillerin tıbbi tedavisine gelince; tedavide temel olarak üç yöntem kullanılmaktadır. İlk yöntem kimyasal maddelerin deriye dışarıdan uygulanması yoluyla olmaktadır. Hasta bu tedaviyi 1-3 ay gibi bir süreyle kendisi uygulamaktadır. İkinci yöntem sıcakla tedavi veya yakma, tıbbi adıyla Elektrokoterizasyon tedavisidir. Bu uygulamada deri önce uyuşturulur, daha sonra içinden elektrik akımı geçen bir metal, siğil üzerine dokundurularak siğil ortadan kaldırılır.
İşlemden sonra oluşan yara temiz tutulur ve 10-15 gün süreyle pansumanları yapılır. Üçüncü yöntemimiz, siğil tedavisinde en sık kullanılan yöntem olan Kriyoterapi adı verilen dondurma veya kar tedavisidir. Bu uygulamada siğil -196 derecedeki sıvı azot gazıyla dondurulur. Bu tedavi 2 hafta arayla 3 ile 6 kez tekrarlanır. Her seansta ilki defa 10 ile 40 saniye buz püskürtmesi uygulanır. Daha sonra oluşan kabuk kendi kendine dökülür. Her seansta siğilde biraz daha küçülme gözlenir.
Yaygın ve dirençli siğilleri olan hastalarda tedaviye bağışıklık sistemini güçlendirici ilaçlar da eklenebilmektedir.
Siğil için geleneksel tedavi uygulanabilir mi?
Genellikle doktora gelinmeden önce bazı tedaviler denenmektedir. Bunlardan bir kısmı çeşitli kişilerde önerilen ilaçlar olabilmektedir. Bunun yanında halk arasında eskiden beri uygulanan geleneksel tabir edilebilecek bazı tıp dışı uygulamalar da yapılmaktadır. Bunlar bitkilerin öz suyunu veya asitik maddeleri siğile sürme gibi yöntemlerdir. Bu uygulamaların alerji veya enfeksiyon gibi yan etkileri olabileceğinden önerilmemektedir.
Siğillerden nasıl korunabiliriz?
Ortak kullanıma açık yerlerde kişisel eşyalarımızı kullanarak, kişisel hijyenimizie dikkat ederek siğillerin bize bulaşmasını engelleyebiliriz. Aynı zamanda sağlıklı beslenerek, uykumuza dikkat ederek, çalışmaya vakit ayırdığımız gibi kendimize de zaman ayırarak, kısaca kendimize iyi bakarak vücut direncimizi güçlendirirsek siğillerle ve diğer bütün hastalıklarla başa çıkabilmemiz kolaylaşır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ