Haber 16

Sherlock dizi

Sherlock dizi Yayıncı ve yönetmenler, Cevat Fehmi Başkut’un tek polisiyesi olan ‘Valde Sultan’ın Gerdanlığı’nı mutlaka keşfetmeli. Başkut’un kahramanı Dedektif Rıdvan Sadullah, bir nevi İstanbul’un Sherlock Holmes’ü…

Sherlock dizi
  • Diziler / Son Dakika
  • 15 Eylül 2012
  • Sherlock dizi için yorumlar kapalı
  • 345 KEZ OKUNDU

Sherlock dizi AKŞAM Kitap’ın geçen ayki sayısında, Erol Üyepazarcı üstadımızın ‘Çok bilinen kalemlerden az bilinen polisiyeler’ başlığıyla yayımlanan yazısını -her yazısı gibi- zevkle ve çok şeyler öğrenerek okudum.


Sherlock dizi Yazısındaki ‘…ünlü tiyatro yazarı Cevat Fehmi Başkut ise çok başarılı bir polisiye roman olan ‘Valde Sultan’ın Gerdanlığı’nı yazacaktır’ cümlesinde durakladım. Bu roman hakkında, daha önce de bir iki övgü duymuştum. Roman, yaklaşık bir yıl evvel, düzenli olarak iştirak ettiğim bir kitap müzayedesinde satışa sunulmuş; bendeniz de almıştım. İşte bir yıldır kitaplığımda okunmayı bekleyen bu romanı kıraat etmek, Erol Üyepazarcı’nın tespitini okuduktan sonra, elzem olmuştu.


Sherlock dizi Başkut’u, ‘Paydos’ ve ‘Buzlar Çözülmeden’ adlı piyeslerinden tanıyordum. ‘Buzlar Çözülmeden’, çok beğendiğim bir eserdir. Bu oyun, 1965 ve 1986’da olmak üzere iki kere filme de alınmış. 
Behçet Necatigil’in ‘Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü’nden naklediyorum: ‘1905’te doğan Cevat Fehmi Başkut, Eyüp Rüştiyesi’nde ve İstanbul Sultan”si’nde okudu. 1928’de başladığı gazetecilik hayatından, Cumhuriyet Gazetesi’nde yazı işleri müdürü iken, 1963’te ayrıldı. Feriköy Mezarlığı’nda gömülü. Basılan ilk kitabı, ‘Geceleri Bizi Kimler Bekliyor?’ adlı bir röportaj dizisi olmuştu (1933). ‘Kadın Bir Defa Sever’, ‘Dişi Aslan’ adında iki roman, birkaç da polis romanı (‘Valde Sultanın Gerdanlığı’ 1954) yayımlamıştı. (Necatigil, birkaç adet polis romanı yazdığını söylemiş; fakat bildiğim kadarıyla, tek polisiye romanı; hatta tek romanı vardır Başkut’un.) Oyun yazarlığına 1942’de başladı. Konularını gündelik hayattan, olay ve insanlar arasındaki gülünç çatışmalardan alan, kişilerini genellikle ahlak açısından eleştiren komedileriyle tanındı. ‘Paydos’ (1948) en ünlü oyunudur.’

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ