Haber 16

SGK’dan eczanelere uyarı!

Ecnazeler kepeng kapatacağız dedi ancak SGK’dan akşam saatlerinde çok sert bir uyarı geldi.

SGK’dan eczanelere uyarı!
  • Sağlık / Son Dakika
  • 03 Aralık 2009
  • SGK’dan eczanelere uyarı! için yorumlar kapalı
  • 390 KEZ OKUNDU

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), anahtar bırakma ve kepenk kapatma eylemine hazırlanan Türk Eczacılar Birliği ve eczanelere gözdağı verdi.

Hürriyet’ten Aysel Alp’in haberine göre SGK, 4 Aralık’ta kepenk kapatma eylemine katılarak vatandaşın ilaca erişimini engelleyecek eczane ve sivil toplum kuruluşları ile ilişkileri gözden geçireceği uyarısında bulundu.

Eczanelerin aylık ortalama brüt karının 2009 yılında 14 bin liradan 17 bin liraya yükseldiğini açıklayan SGK, yeni ilaç kararnamesiyle eczanelerdeki küçülme oranının sadece yüzde 1.5 olacağını bildirdi. Yeni ilaç kararnamesiyle kapanma ihtimali olan eczane sayısının 7 bin değil sadece 9 olduğunu ileri sürdü.

SGK Başkanlığı 4 Aralık’ta yürürlüğe girecek olan ilaç fiyat kararnamesi ile ilgili zehir zemberek açıklama yaptı. Bu kararname nedeniyle 7 bin eczanenin zarar ederek kapanacağı iddialarına yer verilen açıklamada, vatandaşın ilaca erişiminin kolaylaştırılmasıyla birlikte eczanelerin büyük oranda kar ettikleri ileri sürüldü.

Yarım milyar ek kaynak!

Kamunun 2007’de 11 milyar, 2008’de 13 milyar liralık ilaç ödemesi yaptığı, bu rakamın 2009 yılında 15.6 milyar olacağı vurgulandı. Son iki yılda ilaç pazarının yüzde 40 büyüdüğüne dikkat çekilirken, 2009 başında yürürlüğe giren ve düşük cirolu eczaneler lehine yapılan düzenlemeyle eczanelerin kârlılık oranlarının yükseltildiği anımsatıldı. Böylece
eczanelere toplam 495 milyon TL ek kaynak sağlandığı belirtildi.

CİROLAR YÜZDE 20 ARTTI

2008 yılı ile kıyaslandığında, 2009 yılında eczanelerin cirolarının yüzde 20 arttığı vurgulanan açıklamada, böylece eczane başına ortalama aylık brüt kâr tutarının 14 bin liradan 2009 yılında 17 bin liraya yükseldiği ifade edildi.

KRİZ VURGUSU

Ancak küresel krizle mücadele çerçevesinde, sağlık harcamalarında da bazı önlemlerin alınmasının zorunlu hale geldiği belirtilerek, “Zira 2008 yılında sadece yüzde 0,9 büyüyen ekonomimiz, 2009 yılında yüzde 6 oranında küçülecektir. Bu dönemde yaşanan krizin etkisi ile yaklaşık bir milyon çalışanımız işsiz kalmış, önemli ve büyük sektörlerde ve firmalarda yüzde 15’lere varan daralmalar gerçekleşmiştir” denildi.

KARDA KÜÇÜK AZALMA OLACAK

Alınan tedbirler çerçevesinde 4 Aralık tarihinde yürürlüğe girecek olan “İlaç Fiyat Kararnamesiyle” ilaç fiyatlarında düzenleme yapıldığı anımsatıldı. Bu düzenlemenin doğrudan eczanelere yönelik olmadığı vurgulanırken, sadece ilaç sanayi ile varılan mutabakatla ilaç fiyatlarında indirim sağlandığı bilgisi verildi. Böylece hem vatandaşın ilaç giderlerinin hem de kamu harcamalarının azalacağı belirtilirken, bu durumun eczane karlarında küçük bir azalmaya neden olabileceği ifade edildi.

Alınan tedbirlerle 2010 yılında ilaç sektöründe yüzde 6,3 oranında küçülme beklendiği, bu küçülmeden eczanelere düşen payın ise sadece yüzde 1.5 olduğuna dikkat çekildi.

STOK ZARARI İLAÇ FİRMALARINA

“Ayrıca ilaç fiyatlarında meydana gelecek düşüşler nedeniyle eczanelerin stoklarından kaynaklanan zararlarının ilaç sanayi tarafından karşılanması konusunda da mutabık kalınmıştır” denilen açıklamada bu nedenle eczanelerin kapanacağı iddialarının doğru olmadığı ileri sürüldü.

SADECE 9 ECZANE KAPANABİLİR

Kamuyla anlaşmalı eczanelerin reçete sayısı ve fatura potansiyeli incelendiğinde, kâr düşüşü olabilecek eczanelerin daha çok büyük şehir merkezlerinde yoğunlaştığına dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi:

“Ülkemizde sadece bir eczane olan ilçe sayısı 118’dir. Bu ilçelerdeki eczanelerden yıllık cirosu 400 bin liradan az olan eczane sayısı ise sadece 41’dir. Bu eczanelerden ilaç fiyatlarındaki düşüşten etkilenerek kapanma ihtimali olan eczane sayısı ise sadece 9’dur.

Ayrıca, son beş yılda her yıl yaklaşık 650 eczane kapanmakta ve yeni 1050 eczane açılmaktadır. Eczane kapanma ve açılmalarını doğrudan bu tedbirlerle ilişkilendirmek doğru değildir.

2010 yılı ve sonrası için alınan tedbirler sağlık sistemimizin sürdürülebilirliğini sağlamaya yöneliktir. Alınan tüm tedbirler, kamu sağlık harcamalarını disiplin altına alarak vatandaşlarımıza daha kaliteli ve kesintisiz hizmet vermeye yöneliktir.Vatandaşımızın bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ilaca kesintisiz erişiminde bu tedbirler nedeniyle herhangi bir sıkıntı yaşanmayacaktır.

4 Aralık günü sosyal duyarlılığı bir tarafa bırakarak vatandaşlarımızın ilaca erişimine engel teşkil edecek eczanelerle ve sivil toplum kuruluşları ile çalışma prensiplerimizi Kurum olarak yeniden gözden geçireceğimizi belirtirken, sağlığın her şeyden önce geldiği ilkesiyle, yıllardır olduğu gibi 4 Aralık günü ve sonrasında da vatandaşlarımıza özverili olarak hizmet vermeye devam edecek eczanelerimize ve emeği geçen tüm odalara teşekkür ederiz.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ