Haber 16

Samsun Müftüsü’nden tartışma yaratan uyarı!

Kuran’da geçen her kelimenin isim olarak konulamayacağını ifade eden Samsun Müftüsü Hayrettin Öztürk, ”Mesela Sanem ismi çocuğa verilmemeli, Sanem, put demektir. Aleyna sıkça duyduğumuz bir isim ama anlamı üstümüze bela, sıkıntı aksın demektir” dedi

Samsun Müftüsü’nden tartışma yaratan uyarı!
  • Gündem / Son Dakika
  • 08 Ekim 2012
  • Samsun Müftüsü’nden tartışma yaratan uyarı! için yorumlar kapalı
  • 300 KEZ OKUNDU

Samsun Müftüsü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, çocuğa isim vermenin kültürel, sosyal ve dini açıdan önemli bir konu olduğuna işaret etti.
Pek çok ailenin Kur’an-ı Kerim’de geçen isimleri çocuklarına vermek istediklerini söyleyen Öztürk, Kur’an’da geçen her kelimenin ise isim olarak konulamayacağını ifade etti.
Kuran’da geçtiği için konulan çok sayıda ismin anlamının yanlış olarak bilindiğini, ifade eden Öztürk, çocuklarına Kur’an’dan isim koymak isteyen aileleri seçici davranmaları konusunda uyardı.
‘SANEM İSMİ ÇOCUĞA VERİLMEMELİ’
Kuran’dan isim konulurken seçilen kelimenin gerçek anlamının öğrenilmesi için uzman kişilere danışılmasını tavsiye eden Öztürk, isim kitaplarında veya internette geçen adların anlamlarının da irdelenmesi gerektiğini şu sözlerle ifade etti:

”Mesela Sanem ismi çocuğa verilmemeli, Sanem, put demektir, Aleyna sıkça duyduğumuz bir isim ama anlamı üstümüze bela, sıkıntı aksın demektir. Kur’an-ı Kerim’de geçen her kelime çocuklara isim olarak verilmemelidir.

Kezban ismi Kur’an’da geçiyor diye veriliyor. Oysa Kezban yalancı demektir. Çocuğa bu ismi koyarsanız, ‘yalancı, yalancı’ diye çağırmak zorunda kalırsınız.

Aleyna ‘üstümüze bela sıkıntı aksın’, Bekir, ‘deve yavrusu’ demektir. Hz. Ebubekir’in ismi Abdullah’tır Ebubekir lakabıdır. Bu husus karıştırılmamalıdır.

Rumeysa ‘gözü çapaklı kadın’ demektir. Hüreyre, ‘kedicik’ demektir. Kayra eski Türk mitolojisinde ‘tanrı’ demektir; Melis, Yunan mitolojisinde ‘tanrıça’ demektir, şişman ve tembel anlamlarına da gelir. Erçin ‘ücret’ anlamına gelir. Bir insanın ücreti olamaz.”
‘DİNEN MEKRUH SAYILAN İSİMLER DE VAR’
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, ”Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri çocuklara verilmemeli, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Gülsüm gariban, zavallı kimsesiz anlamındadır. Cennet bahçesi olarak bilinen İrem ise Allah’ın gazabına uğrayan sahte cennettir. Bade ismi içki demektir. Hannas ismi şeytanın ismi. Alara, Rosa, İleyda gayrimüslim isimleridir. Anlamı kötü olan, anlamsız şeyler de çocuklara isim olarak konulmamalıdır” dedi.
‘İSİM HER DİLDEN OLABİLİR’
İsimlerin her dilden olabileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Öztürk, ”İsmin anlamı güzel olsun, yaşadığı toplum ve kültüre yabancı olmasın” diye konuştu.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ