‘Ramazan ayında et fiyatları artabilir’
Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere et fiyatlarındaki yükselişin Ramazan ayının başlamasıyla birlikte daha da artabileceği uyarısında bulundu.
Yeşildere, et ithalinin geçici bir çözüm olduğunu belirterek sorunun uzun vadelihayvancılıkpolitikalarının uygulanmasıyla aşılabileceğini savundu.
Türkiye’deki canlı hayvan kesimi ve et ihtiyacının karşılanması konusunda yaşanan tartışmalar canlı hayvan ithalatına izin verilmesiyle yeni bir boyut kazandı. Et fiyatlarında düşüş beklentisi oluşmasına neden olan girişimin fiyatlarını etkilemediği, beyaz et fiyatlarıyla birlikte kısmi olarak artışların bile yaşandığı belirtildi.
İstanbul Veteriner Hekimler Odası görevlileri et fiyatlarının yüksek olması ve Türkiye’de giderek düşen kırmızı et tüketimine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Oda temsilcilerinin basın açıklamasında et ithalatına izin verilmesiyle birlikte et fiyatlarının düşüşe geçeceği beklentisinin karşılanmadığı, aksine kırmızı ete paralel beyaz et fiyatlarının da artışa geçtiği ileri sürüldü. Toplantıda, Türkiye’deki hayvancılık, et üretim ve tüketimine ilişkin bilgiler veren Oda Başkanı Yeşildere, Türkiye’de dünyanın en pahalı etinin tüketildiğini ve fiyatının kasaplarda 25-30 TL arasında değiştiğini söyledi. Yeşildere, “Yaşanan gelişmeler ve eldeki mevcut hayvan potansiyeli ile talebin karşılanması dikkate alındığında et fiyatlarının daha da artması beklenebilir. ÖzellikleRamazanayının başlamasıyla talebe bağlı olarak et fiyatlarının tavan yapması ve rekor fiyatlarının oluşması kaçınılmazdır.” dedi.
Türkiye’de çeşitli faktörler kapsamında sağılan hayvan sayısının 2009 yılında 2007 yılına göre 1 Milyon 200 bin adet azaldığını söyleyen Yeşildere, canlı hayvan üretiminin dikkat çeken miktarlarda azalmasının Türkiye’yi et ithal eder duruma getirdiğini savundu.
Yeşildere, mezbahalardaki kayıt dışı kesim ile ilgili bilgiler de verdi.Tarımve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker’in mezbahalarda kayıt dışılık bulunduğunu söylediğini dile getiren Yeşildere Kurban Bayramı’nda kesilen kurbanların bile yüzde 80’ini kayıt dışı olduğunu ileri sürdü. Konunun çözümü için Bakanlığın gerekli girişimleri yapması gerektiğini ifade eden Yeşildere, AB ülkelerinde titizlikle uygulanmasına rağmen Türkiye’de veteriner hekim uygulamasının bir türlü oturtulamadığını belirtti. Yeşildere ayrıca, kaçak et ve canlı hayvan girişinin sınır kontrolleri ile durdurulmasının da Türkiye’deki et gerçeğinin ortaya çıkmasının bir yönünü oluşturduğunu söyledi.