Haber 16

Panik Atak Belirtileri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Korku, endişe gibi sıkıntı duygularını içinde bulunduran panik atak ruhsal olarak başlar. Fiziksel etkilerle devam ederek kişide ilk olarak bir anda nedeni henüz belirlenemeyen aşırı kaygı başlar.

Panik Atak Belirtileri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
  • Sağlık / Son Dakika
  • 23 Şubat 2016
  • Panik Atak Belirtileri Tedavi Yöntemleri Nelerdir? için yorumlar kapalı
  • 392 KEZ OKUNDU

Panik Atak

Korku, endişe gibi sıkıntı duygularını içinde bulunduran panik atak ruhsal olarak başlar. Fiziksel etkilerle devam ederek kişide ilk olarak bir anda nedeni henüz belirlenemeyen aşırı kaygı başlar. Kaygının sebebi o an için belirsiz olsa bile aslında yaşamda oluşan stresli olaylar bu rahatsızlığı tetikleyebilir.
Panik atak psikolojik problemler veya bazı hastalıklarla beraber görülebilir. Kişi öleceğini kalbinde bir problem olduğunu ve kalp krizi geçireceğini düşünür. Panik atak nöbetler şekilde görüldüğü için kişi ani bir nöbette tamamen korku içinde olur. Bu atak yaklaşık 10 dakika içinde en şiddetli halini alır. Kişi hemen doktora başvurur ve bayılacağını kötü bir şeylerin olacağını düşünür. Atak 30 dakika sonra geçmeye başlar. Kişi kendini çok bitkin ve yorgun hisseder. Yalnız kalmak ister ve hiçbir şey yapmak istemez çünkü tahammülü kalmamıştır. Kişi kendini birinin yanında güvende hisseder.

Atağın yaşandığı zaman kaygıyla beraber fiziksel belirtiler ortaya çıkar. Bunlar;

Kalp hızlı çarpmaya başlar
Gözlerde kararma meydana gelebilir
Baş dönmesi kişide görülebilir
Nefes alıp verme hızlanır
Yukarıda verilen belirtiler benzer bir şekilde kalp krizinin de belirtileri olduğu için panik atak yaşayan kişiler genellikle kalp krizi yaşıyormuş gibi hisseder. Bu sebeple ölüyorum korkusu kişiyi sarar.

Birçok kişi özel veya iş hayatında stresin arttığı ve uzun sürdüğü zamanlarda bu rahatsızlığı yaşayabilir. Uzmanlar yaşam boyu bir ve iki kez panik atak yaşamanın çok sıra dışı bir durum olmadığını vurguluyor ancak şu bilinmelidir ki ataklar sürekli meydana geliyorsa ve süreleri 10 dakikayı geçmeye başladıysa, her iki atak arasında ve bir sonraki atağın korkusu günlük yaşama engel olacak kadar artarsa buna panik atak denilmektedir.

Toplumunda görülme oranı düşük bir rahatsızlıktır. Genellikle 20 yaşlarında olmak üzere her yaşta ortaya çıkabilen bir rahatsızlık olan panik atak kadınlarda görülme oranı biraz daha fazladır. Şu bilinmelidir ki yakın akrabalarda bu rahatsızlık varsa diğer bireylerde görülme oranı çok yüksektir.
Bağımlılık yapan maddelerin kullanılması, suçluluk duygusu, kafaya bir şeyin çok takılması ve mükemmeliyetçi bir yapıya sahip olma panik atak rahatsızlığına yakalanma riskini artırabilir.

Belirtileri

Terleme
Kalp çarpıntısı
Nabızda artış
Göğüs çevresinde ağrı ve sıkışma hissi
Nefes almada güçlük, tıkanma ve boğulma korkusu
Mide bulantısı
Baş dönmesi
Gözlerde kararma
Bayılma
Soğuk yada sıcak ter basması
Parmak uçlarında uyuşma yada karıncalanma meydana gelmesi
Ölüm korkusu
Çevrenin gerçek olmadığını düşünmek
Geğirme
Başkasına zarar verme korkusu
Kaçma isteği
Delirme korkusu ve kontrolü kaybetme korkusu
Tedavisi

Bu rahatsızlığın tedavisi mümkündür. Öncellikle kişiye bu rahatsızlığı nasıl kontrol edeceği öğretilmelidir. Şayet bu başarılabilirse kişi ilerleyen zamanlarda panik atak rahatsızlığını tamamen hayatından çıkarabilir. Genellikle bu hastalığın tedavisinde doktor tarafında kişiye ilaç kullanımı ve terapi uygulanabilir. Terapi ile beraber doktorun önereceği ilaçlarla korkular büyük ölçüde kontrol altına alınabilmektedir. Kişinin kullandığı ilaçlar sağlık durumuna ve ilaca verdiği tepkiye göre değişebilmektedir.

Panik Atak Sırasında Neler Yapılabiliriz?

Öncellikle bir yere oturmalısınız veya uzanmalısınız. Kişi kendi kendine sadece bunun bir atak olduğunu korkulacak bir durum olmadığını söylemesi lazım ve durumun geçmesini beklemeli. Atak esnasında heyecanlandırıcı, üzücü tartışmalardan uzak durulması gerekir. Sigara, alkol kullanımı ve kafeinli içeceklerden uzak durulması gerekir. Kişi kendisini kontrol etmeye çalışmalı ve atak sırasında derin nefes almaması önerilir çünkü şikayetler artar. Nöbet geçene kadar bir torbayla soluk alıp verilebilir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ