Haber 16

NASA: ‘Uzaylı yok, ama…’

NASA, dünyanın merakla beklediği basın toplantısında, evrende başka bir akıllı yaşam türü beklentileri boşa çıkarttı. Ancak DNA’sında fosfor yerine arsenik bulunabilen yeni bir bakteri türü keşfettiklerini açıkladı.

NASA: ‘Uzaylı yok, ama…’
  • Dünya / Son Dakika
  • 03 Aralık 2010
  • NASA: ‘Uzaylı yok, ama…’ için yorumlar kapalı
  • 409 KEZ OKUNDU

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) bilim adamları, ABD’nin California eyaletindeki Mono gölünde arsenikle hayatta kalabilen bir bakteri keşfettiğini açıkladı. Bu tuhaf bakterinin çok kuvvetli bir zehir olan arsenikle beslenmesi karşısında şaşkınlığa uğrayan bilim adamları, bunun dünya ve dünya dışı yaşam araştırmalarına bambaşka bir bakış getireceği görüşünde.

Arizona Devlet Üniversitesi‘nde görev yapan ve Science dergisinin internet sitesinde yer alan araştırmanın yazarlarından Paul C. W. Davies, organizmanın hem fosfor hem de arsenikle üreyebildiğini bunun tam anlamıyla uzaylı ya da dünya dışı bir hayat anlamına gelmese de kesinlikle tuhaf olduğunu söyledi.


Bugüne dek altı başlıca element yaşamın gelişimi için temel unsurlar kabul ediliyordu.


Bunlar, karbon, hidrojen, azot, oksijen, fosfor ve kükürtten oluşuyor.


kullan


Bu bakterinin keşfi ise bilimi yaşamın gelişimi için gerekli temel unsurları yeniden tanımlamak zorunda bırakıyor.


Zira bakteri, fosfor yerine arseniğe maruz kaldığında da üremeye devam ediyor.


Araştırma, dünyada bulunan bir mikrop üzerinde yoğunlaşıyor.


Bununla beraber NASA’nın bu mikrobu tartışmak üzere bir basın toplantısı düzenleyeceği yolundaki açıklama ve bulgunun ayrıntılarının ilan edilmemiş olması, internette “dünyadışı ya da uzaylı yaşam formunun ilan edileceği” yolunda spekülasyonlara yol açmıştı.


İngiltere’deki Gezegenler ve Uzay Bilimleri Araştırma Enstitüsü’nden Charles Cockell, bu keşfin, yaşamın gelişimi için standart kabul edilen elementlerin mutlak olmayabileceğini gösterdiğini söyledi.


Aynı üniversiteden raporun diğer yazarı Ariel D. Anbar “bu durum bizleri daha nelerin mümkün olduğunu sorgulamaya itiyor” diye konuştu.


Anbar, “Buluş dünyanın dışında da yaşam aramak açısından çok önemli. Çünkü araştırmacıların, yaşamın ne olduğunu bilebilmeleri için önce yaşamı tanımlayabiliyor olmaları lazım” dedi.


BBC

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ