Merkez Bankasının B planı
Merkez Bankası, piyasaları rahatlatacak iki karara daha imza attı. Yabancı para zorunlu karşılık oranları…
İthalattaki artıştan kaynaklanan cari acık hızla iyileştirilecek.
Enflasyon yüzde 5,5lik hedefe yakın. Faizler artırılmayacak.
Küresel risklerin Türk ekonomisine etkisi en aza indirilecek.
Repoyla ilgili düzenleme, TL’deki dalgalanmayı önleyecek.
Döviz satışı artırılacak, zorunlu karşılık oranları düşürülecek.
Merkez Bankası, piyasaları rahatlatacak iki karara daha imza attı. Yabancı para zorunlu karşılık oranları 0,5 puan düşürüldü. Böylece 930 milyon dolarlık likidite sağlandı. Repo işlemlerinden sağlanan zorunlu karşılığa tabi fonlarda 14 günün yerine 28 günün ortalaması esas alınacak. Bu karar ile de TL’deki dalgalanma önlenecek
Amerikan ekonomisinin yeniden durgunluğa girdiğine yönelik sinyaller ve Avrupa’da borç krizinin yayılma endişeleri, dünya piyasalarını altüst etti. “Borsalarda bir haftada yüzde 10’u aşan kayıplarla şirket hisselerinin 2,5 trilyon dolar değer kaybetmesi ikinci krizin ayak sesleri mi?” sorusunu gündeme getirdi.
Türkiye’de ise Merkez Bankası, sürpriz kararlarla küresel risklerin ekonomiye etkisini en aza indireceği mesajını verdi.
KARARLARIN ETKİSİ ÜÇ AY SONRA GÖRÜLECEK
Merkez Bankası’nın kararları piyasalar tarafından şaşkınlıkla karşılanırken, üst düzey bir ekonomi yetkilisi proaktif davranışın karşılığının kısa sürede alınacağını söyledi. Avrupa ekonomisindeki krizin dünyaya yayıldığını ifade eden üst düzey yetkili, “Avrupa’daki sıkıntı dört beş yıldan önce çözülecek gibi görünmüyor. Piyasalar dünyada büyümeye ilişkin risklerin henüz farkına varamadı. Merkez’in aldığı kararların etkisi kısa sürede görülecektir. 3-4 ay sonra sadece Türkiye’deki değil, dünyadaki yatırımcılar da alınan kararların doğru olduğunu ifade edecekler.” değerlendirmesinde bulundu. Öte yandan Başbakan Tayyip Erdoğan, salı günü kabine ve ekonomi kurmaylarıyla bir araya gelecek. AK Parti’den bir kaynak, bu tür toplantıların daha önce de gerçekleştirildiğini hatırlattı.
(Zaman)