LYS başvuruları yarın sona eriyor
Üniversiteye giriş sınavlarının ikinci aşaması Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) başvurular yarın sona erecek
Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) en az bir puan türünden 180 puan barajını aşan üniversite adayının katılacağı üniversiteye giriş sınavlarının ikinci aşaması Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) başvurular yarın sona erecek. LYS puan türleri ile öğrenci alan yükseköğretim programlarına girmek isteyen adayların, YGS’ye ek LYS’lerden tercih edecekleri yükseköğretim programları için gerekli olanlara da girmeleri gerekiyor.
LYS için ayrı bir kılavuz bulunmuyor. 2012 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu LYS’ler de dahil, ÖSYS sistemi ile ilgili tüm ilke ve kuralları içeriyor. Adayların başvuru yapmadan önce bu kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekiyor.
LYS’ye katılma hakkı kazanan adaylar, beş ayrı kategoride yapılacak LYS’den hangilerine gireceklerine karar verdikten sonra LYS ücretini Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası, Halk Bankası, Akbank ve Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın şubelerine yatırabilecek. Adaylar, katılacakları her bir LYS için 20 TL ödeyecek. Adaylar, sınav ücretini ödedikten sonra başvurularını bireysel olarak internetten veya başvuru merkezi olarak belirlenen okul müdürlüklerinden yapabilecek. İnternet konusunda deneyimli olmayan adayların, başvurularını başvuru merkezlerinden yapmaları öneriliyor. Başvuru merkezinden yapılacak başvuru işlemleri için 2 TL hizmet ücreti ödenecek.
LYS’ler 81 il merkezi ve Lefkoşa’da yapılacak. Adayların LYS sınav merkezi tercihleri, LYS başvuruları sırasında alınacak. Adaylar girmek istedikleri LYS’lerin hepsine aynı merkezde girecek. Bunun için her adaydan 2 sınav merkezi tercihi alınacak. Başvurusunu internet üzerinden bireysel olarak yapacak adayların ”Başvurunuz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir” uyarısını mutlaka görmeleri ve yazıcıdan çıktı almaları gerekiyor.
SINAV 5 OTURUMDA YAPILACAK
LYS, 16-17 Haziran ve 23-24 Haziran 2012 tarihlerinde toplam beş oturumda yapılacak. LYS’lerde her test için ayrı soru kitapçığı kullanılacak. Bir test için tanınan süre bittiğinde ilgili teste ait soru kitapçıkları toplanırken ve diğer teste ait soru kitapçıkları dağıtılırken ara verilmeyecek.
Matematik Sınavı (LYS-1) 16 Haziran Cumartesi günü saat 10.00’da tek oturumda yapılacak ve 120 dakika sürecek. LYS-1’de matematik ve geometri testleri bulunacak. Matematik testinde 50 soruya 75 dakika, geometri testinde ise 30 soruya 45 dakika cevaplama süresi verilecek. Geometri testindeki soruların 8’i analitik geometri sorusu olacak.
Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2) 24 Haziran Pazar günü saat 10.00’da tek oturumda yapılacak ve 135 dakika sürecek. LYS-2’de fizik, kimya ve biyoloji testleri yer alacak. Testlerde 30’ar soru bulunacak ve 45’er dakika cevaplama süresi verilecek.
Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3) 23 Haziran Cumartesi günü saat 10.00’da tek oturumda yapılacak ve 120 dakika sürecek. LYS-3’te Türk dili ve edebiyatı, coğrafya-1 testleri yer alacak. Türk dili ve edebiyatı testinde 56 soruya 85 dakika, coğrafya-1 testinde 24 soruya 35 dakika cevaplama süresi verilecek.
Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4) 17 Haziran Pazar günü, saat 10.00’da tek oturumda uygulanacak ve 135 dakika sürecek. LYS-4’te tarih, coğrafya-2, felsefe grubu testleri yer alacak. Tarih testinde 44 soruya 65 dakika, coğrafya-2 testinde 16 soruya 25 dakika, felsefe grubu testinde 30 soruya 45 dakika süre verilecek. Felsefe grubu testinde 10 psikoloji, 10 sosyoloji ve 10 mantık sorusu bulunacak.
Yabancı Dil Sınavı (LYS-5) 16 Haziran Cumartesi günü saat 14.30’da tek oturumda uygulanacak ve 120 dakika sürecek. LYS-5, İngilizce, Almanca ve Fransızca olmak üzere 3 dilde yapılacak. Adaylara 80 soru sorulacak. Bu testlerde kelime bilgisi ve dil bilgisi, çeviri ve okuduğunu anlama ile ilgili sorular yer alacak. Aday, LYS başvurusunda belirttiği yabancı dilden sınava girecek.
Tüm sınavlardaki testler, ayrı soru kitapçıklarında bulunacak, ancak tek cevap kağıdı kullanılacak.