Küçük Ahmet Eren’in dramı
Ahmet Eren henüz 6 aylık bir bebek. Akranları “agu gugu” diye etrafa gülücük ya da “ıngaaa” diye gözyaşı saçarken o ne ağlayabiliyor ne de gülebiliyor…
Çankırı’da, 6 aylık Ahmet Eren, ağladığında ve güldüğünde beynin görevini yerine getirmemesi sonucu solunum alınamamasına yol açan ”santral apnesi” adı verilen rahatsızlıkla mücadele ediyor.
Çankırı’da birçok sağlık sorunuyla dünyaya gözlerini açan Mustafa-Suna Erdemir çiftinin 6 aylık bebeği Ahmet Eren bebek, güldüğünde ve ağladığında solunum alamadığı için krize giriyor.
Baba Mustafa Erdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bebeğin 6 ay önce sırtı açık, omurilik sinirleri dışarıda dünyaya geldiğini belirterek, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde iki kez ameliyat edildiğini kaydetti.
Erdemir, dünyaya geldiğinde 3 kilogram olan ve geçirdiği sıkıntılı günlerin ardından 1 kilo 800 grama kadar düşen Ahmet Eren’in, 4,5 kiloya ulaşınca 5 ameliyat daha geçireceğini ifade etti.
-”Gülünce ve ağlayınca mosmor olup krize giriyor”-
Baba Erdemir, çocuğunun santral apnesi hastalığı olduğunu kaydederek, ”Nedeni hala bilinmiyor ve çözümü de yok. Ne gülebiliyor, ne de ağlayabiliyor. Gülüp ağladığında mosmor olup krize giriyor, buna bağlı olarak nefes alamıyor, kalbi duruyor. Birkaç kez bu duruma geldi, biz ‘ambu’ denilen bir cihazla dışarıdan uyguladığımız hava basıncı ile tekrardan hayata dönmesini sağladık” ifadelerini kullandı.
Çocuğunun tedavisiyle ilgilenemediği için asgari ücretle çalıştığı işten de ayrılmak zorunda kaldığını bildiren Erdemir, ”Altı aydır işsizim. Çocuğumun rahatsızlığı nedeniyle işten ayrılmak zorunda kaldım. Onun tedavisi için neyimiz var neyimiz yok sattık. Tedavisi için evlilik yüzüklerimizi bile satmak zorunda kaldık” dedi.
Çankırı Devlet Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Bülent Azman da bebekte santral apnesi rahatsızlığı bulunduğunu ifade ederek, hastalığın beyin kaynaklı olduğunu, çocuk ağladığında ve güldüğünde beynin görevini yerine getiremediği için solunumun durduğunu bildirdi.
Azman, çocuğun krize girdiğinde tekrar nefes alabilmesi için dışarıdan uyarıda bulunulması gerektiğine işaret ederek, ”Apne olduğunda müdahale gerekiyor, bunun için de ambu denilen bir maske ile içeriye hava basıncı uygulanıyor. Bu sayede tekrardan solunumun düzene girmesi sağlanıyor” dedi.
Bu hastalığın tamamen bitmesinin söz konusu olmadığını anlatan Azman, zamanla hafifleyebileceğini sözlerine ekledi.