Haber 16

Kredili emeklilik

SGK ile Ziraat Bankası arasında imzalanan protokole göre bu kapsama giren esnaf çekeceği krediyi…

Kredili emeklilik
  • Ekonomi / Son Dakika
  • 29 Mart 2011
  • Kredili emeklilik için yorumlar kapalı
  • 357 KEZ OKUNDU

SGK ile Ziraat Bankası arasında imzalanan protokole göre bu kapsama giren esnaf çekeceği krediyi 5 yılda ödeyecek. Bağ-Kur’ludan herhangi bir teminat da istenmeyecek.


Emekliliği hak ettiği halde prim borcu sebebiyle aylık alamayan esnaf ve çiftçiye müjde geldi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Ziraat Bankası, prim borcu olan Bağ-Kur’lulara kredi kullandırılması konusunda anlaştı. İki kurum arasında imzalanan protokole göre prim affından yararlanarak emekli olmak isteyenler, 60 aya kadar vade ile kredi kullanabilecek. Masrafsız kredinin aylık faiz oranı 0,79 olacak. Bağ-Kur’lunun kullandığı kredinin teminatı maaşı olacak. Maaşının bir bölümü banka tarafından borcuna karşılık kesilirken diğer kısmı kendisine ödenecek. Bağ-Kur’da bu kapsamda yaklaşık 310 bin kişinin olduğu tahmin ediliyor. Yaklaşık 600 TL maaşa kavuşacak olan emeklilerden maaşlarının bir kısmı, krediye karşılık kesilecek. Ayrıca sağlık hizmetinden de hemen yararlanmaya başlayacaklar. Kredi, Ziraat tarafından kişinin kendisine ödenmeyecek. Maaşına karşılık olarak SGK’ya aktarılacak.


SGK ile Ziraat Bankası arasındaki protokol, 25 Mart’ta imzalandı. İmza törenine ilişkin duyuru ise dün SGK Başkanı Emin Zararsız ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar’ın katılacağı bir toplantı ile duyurulacaktı. Ancak toplantı, iki üst yöneticinin ‘zaman darlığı’ sebebiyle son anda iptal edildi. SGK ile Ziraat Bankası arasındaki protokole göre, emekliler, yüzde 0,79’la kredi kullanabilecek. 2008’de Halk Bankası ile yapılan anlaşmada ise kredi faiz oranı yüzde 1,75’ti. Kredi kullanmak isteyen emekliden herhangi bir teminat alınmayacak. Maaş hemen bağlanacak. Düşük faizle kredi kullanıp emekli olma hakkından yararlanmak isteyenler, prim yapılandırma başvurularını öncelikle Sosyal Güvenlik İl ve Merkez Müdürlükleri’ne yapacak. Kurumdan alacakları prim borcunu ödemesi halinde emekli olabileceklerine ilişkin yazıyla Ziraat şubelerine müracaat edecekler. Krediyle prim borcunu ödeyip emekli aylığına kavuşabilecekler. Sigortalıların bankadan kullandığı kredi borcu, emekli aylığından taksitler halinde banka tarafından tahsil edilecek. Bağ-Kur borcu olanların yanı sıra işverenler de 60 aya kadar vade seçenekleri ve aylık yüzde 0,79 faiz oranıyla kredi kullanıp borcunu kapatabilecek.


KAYDI SİLİNEN ESNAFA GÜN DOĞDU


Kredi kullanarak emekli olma imkanından, 5 yıldan fazla borcu olduğu için Bağ-Kur kaydı silinen çok sayıda esnaf ve çiftçi de yararlanacak. Bu kişiler, kuruma sigorta kayıtlarını yeniden hayata geçirebilecekler. Böylece sigortalı olma hakkı kazanan bu kişiler ikinci adım olarak prim affından yararlanabilecek. Bunun ardından kredi kullanarak hem emekli maaşına hem de sağlık güvencesine kavuşacaklar.


352 bin başvuru 5 milyar gelir


Öte yandan prim affına bugüne kadar 352 bin kişi başvurdu. Bu kişilerin borç asılları 4 milyar civarında. Ödemeleri gereken gecikme cezası ve faiz tutarı ise 2 milyar 590 milyon civarındaydı. Yapılanmayla bu kısım silindi. Bunun yerine TÜFE hesabıyla borçlar yapılandırıldı. Böylece 2 milyar 590 milyon faiz ve gecikme cezası, 1 milyar 12 milyona düştü. Kurumun 352 bin kişiden alacağı toplam rakam ise 5 milyar 256 milyon TL oldu.


SGK’ya 1,7 milyar liralık ‘hasta katkısı’


Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) sağlık harcamaları ve gelirlerine ilişkin istatistikleri açıklandı. Buna göre Genel Sağlık Sigortası kapsamındaki vatandaşlar geçen yıl hastanelere 1 milyar 377 milyon liralık muayene katılım payı ödedi. Eczanelere ödenen ilaç katkı payı tutarı ise 353 milyon liraya ulaştı. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan, vatandaşın muayene ücretlerine ödediği muayene katılım paylarının 2009 yılına göre yaklaşık 3 kat arttığını aktararak, “Sadece muayene katkı payı ve ilaç katkı payı olmak üzere vatandaşın cebinden çıkan para 2010 yılında 1 milyar 730 milyon TL’yi bulmuştur.” dedi.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’in sağlık giderlerine ilişkin Meclis’te soru önergesine verdiği cevabı değerlendiren Saydan, “İlaç giderleri 2009 yılında 13 milyar 161 milyon TL iken 2010 yılında aynı seviyede kalarak; 13 milyar 468 milyon TL olmuştur. Tedavi giderleri ise 2009 yılında 15 milyar 129 milyon TL iken yaklaşık yüzde 20 artış göstererek; 18 milyar 150 milyon TL olarak gerçekleşmiştir.” değerlendirmesi yaptı. Geçen yıl SGK’nın 29 bin 565 hastane ve eczaneyi denetlediğini belirten Nurten Saydan, idari para cezası olarak bu kurumlara 35 milyon 177 bin 156 lira ceza kesildiğini ve bunun tahsil edildiğini sözlerine ekledi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ