Haber 16

İsrail gecikince Türkiye kolları sıvadı

Türkiye, İsrail’in teslimini yıllarca geciktirdiği Heron’lar gelinceye kadar kendi insansız hava aracını üretti.

  • Gündem / Son Dakika
  • 04 Nisan 2010
  • İsrail gecikince Türkiye kolları sıvadı için yorumlar kapalı
  • 334 KEZ OKUNDU

 

 

Türk Özgün İnsansız Hava Aracı (TİHA) tamamlanarak yer testlerine başlandı. TSK’nın keşif, gözetleme ve istihbarat ihtiyacının karşılanması amacıyla İsrail’den alınan Heronlar ise iki yıllık gecikmenin ardından teslim edildi ve test uçuşlarına başladı. 30 adet TİHA ve 10 adet Heron ile birlikte TSK envanterine bu yıl 40 adet casus uçak girecek.

2004’TE YERLİ ADIM 2005’TE İTHAL

TSK’nın keşif, gözetleme ve istihbarat ihtiyacının karşılanması için gerekli insansız hava aracı (İHA) tedariği çalışmaları, Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın bu konuda tek yetkili kurum olarak görevlendirildiği Mayıs 2004’te hızlandı. Türkiye’nin ilk büyük yerli İHA’sının üretilmesi amacıyla da TUSAŞ’la 2004’te anlaşma imzalandı ve Türk Özgün İnsansız Hava Aracı’nın (TİHA) üretilmesi çalışmalarına başlandı. Yerli İHA’nın yapımı uzun süreceği gerekçesiyle dış alım yöntemine başvuruldu ve 2005 yılında ihale İsrail’e verildi.

TESLİM TARİHİ İKİ KEZ ERTELENDİ

İsrailli IAI/Elbit Konsorsiyumu’nun yüklendiği 183 milyon dolarlık proje kapsamında alınacak 10 adet Heron tipi İHA’nın teslimat tarihi iki kez ertelendi. Ocak 2010 ‘da iyi haber geldi ve 11 Ocak’ta testlerde başarı sağlayan Heron’lar şubatta teslim edilmeye başlandı. 6 adet Heron Batman’da konuşlandırıldı ve martta test uçuşlarına başladı. Heron tedariği yılan hikayesine dönerken, Türkiye yüzde 100 yerli İHA’sını üretti.

İLK TİHA ÜRETİM BANDINDAN ÇIKTI

İHA ihtiyacının yerli imkanlarla karşılanmasını amaçlayan projeler kapsamında bugüne kadar özellikle mini İHA üretiminde önemli ilerlemeler katedildi ve üretilen yerli Mini İHA sayısı 100’e ulaştı. MALE sınıfından olan ve İsrailli Heronlar’a en yakın özellikleri taşıyan TİHA’nın üretimi ise 1 Nisan 2010 itibarıyla tamamlandı. İlk TİHA, TUSAŞ’taki üretim bandından çıktı.

TİHA YER TESTLERİNE BAŞLADI

Yer testlerine başlayan TİHA’lar, önümüzdeki aylardan itibaren test uçuşlarına geçecek. Böylelikle 183 milyon dolarlık proje için yıllarca bekleyen Türkiye, İsrail ile anlaşma yapılmadan 1 yıl önce sıfırdan başlattığı çalışmaları Heron’lar resmi keşif uçuşuna başlamadan tamamlamış oldu.

TİHA’lar Heronlar’ı gölgede bırakıyor

Son montajı gerçekleştirilen ve sözleşme uyarınca bu yıl TSK envanterine kazandırılması planlanan TİHA, 10 metre gövde uzunluğu, 17 metre kanat açıklığı ve 1.8 ton ağırlığı ile Türkiye’nin ilk büyük istihbarat uçağı. Yüzde 100 yerli tasarım olan TİHA’nın kamera ve keşif sistemleri de yerli savunma sanayi firmaları tarafından üretildi. 600 beygir gücündeki TİHA, 30 bin feet’e kadar yükselebiliyor, gece ve gündüz her türlü hava koşulunda keşif, gözetleme, hedef tespit, teşhis, tanımlama ve gerçek zamanlı görüntü istihbaratı sağlayabiliyor. TİHA üzerinde, elektro optik gündüz kamerası, gündüz, kızılötesi, lazer mesafe bulucu, lazer işaretleyici ve SAR cihazları bulunuyor. 200 kilometrelik bir menzil içinde görev yapabiliyor ve 250 kilogram yük taşıyabiliyor. TİHA, bu özellikleriyle İsrailli Heron’ları aratmayacak bir teknoloji ve kabiliyete sahip bulunuyor. TİHA’nın bazı özellikleriyle Heron’lardan daha üstün kabiliyette olduğu belirtiliyor.

ATAK projesinde atak

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın Taktik-Taarruz/Keşif helikopteri ihtiyacının milli imkanlarla karşılanmasını öngören ATAK projesi de geçen ay İtalya’daki test sürüşlerinde yaşanan kazayla gündeme gelmişti. Projenin gecikeceği, helikopterlerin uçamayacağı ileri sürülmüş ve projeye yönelik olumsuz iddialar ile haberler ortaya atılmıştı. ATAK’ın Türkiye’yi helikopter üretim bandına sokacak tek proje oluşu ve helikopterin yazılım dahil en hayati kısımlarını Türkiye’nin yapacak olması “devrim otomobili” sendromunu bir kez daha akıllara getirdi. Yıllar önce Türkiye’nin ilk yerli otomobil üretimi de türlü engellerle karşılaşmıştı. Türkiye, 14 yıldır gündeminde bulunan Atak’la yazılım dahil helikopter üreten ülke olacak ve bu helikopteri pazarlama hakkını da alacak. Sözleşmesi gereği Türkiye’nin milli imkanlarını en fazla kullanacağı ilk helikopter projesi olan ATAK’ta program sözleşmesi uyarınca T129 taarruz helikopterinin ilk prototipi 2013 yılında üretilecek. Bu tarihten sonra da 5 yıllık bir teslimat takvimi bulunuyor. T129 helikopterlerinden Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na 51 adet kesin, 41 adet opsiyonel helikopter temin edilecek.

Haziranda 10 Heronumuz olacak

6’sı şubat ayında teslim edilen 10 Heron’dan kalan 4’ünün teslimatı da haziran ayına kadar yapılmış olacak. Heronlar’ın 4’ü Kara Kuvvetleri, 4’ü Hava Kuvvetleri, 2’si ise Deniz Kuvvetleri’ne tahsis edilecek.  (Star)

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ