İmam Hatiplere bu sefer de e-kayıt engeli
İmam Hatiplerin dertleri bitmek bilmiyor… Zorlu geçen 28 Şubat sürecinden sonra büyük sıkıntılar çeken İmam Hatipler, yaşanan sıkıntıların giderildiği bu sene tam da derin bir oh çekecekken yine bir engelle karşı karşıya kaldı.
28 Şubat sürecinin dayattığı eğitim sistemini rafa kaldıran 4+4+4 uygulaması, İmam Hatip ortaokullarının önünü yeniden açtı. Darbe döneminden kalma bariyerleri aşan veliler, bu kez de e-kayıt sorunuyla karşılaştı. Veliler, e-kayıt sisteminde İHL ortaokullarının bulunmaması nedeniyle çocuklarını kaydettiremedi.
Yeni Şafak gazetesinden Aybike Eroğlu’nun haberine göre Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 28 Şubat sürecinden kalma eğitim sistemini 4+4+4 olarak değiştirmesi, post-modern darbenin yaşandığı dönemde İmam Hatip Liselerinin (İHL) kapatılan ortaokul kısımlarına yeniden kayıt imkânı sundu. Fakat darbe döneminden kalma bariyerleri aşan veliler, bu kez de e-kayıt sorunuyla karşılaştı. 4. sınıfı bitiren çocuklarının kayıt işlemlerini yaptırmak isteyen veliler, e-kayıt sisteminde İHL ortaokullarının bulunmaması nedeniyle işlemlerini gerçekleştiremedi.
MEB HAZIRLIKSIZ YAKALANDI
Diğer okullara kayıtta kullanılan e-kayıt sisteminin İmam Hatipler için de uygulaması gerektiğini söyleyen TİYEMDER Başkanı Selahattin Yazıcı, ‘4. sınıfı bitiren çocuklar İmam Hatip ortaokuluna e-kayıt sistemiyle değil sonradan verilecek dilekçeyle kaydediliyor. Beşinci sınıf öğrencilerinin ise kayıtları kanunen mümkün değil’ diye konuştu. Yazıcı, bir velinin çocuğunu istediği okula e-kayıt sistemi üzerinden kaydettirememesini ‘hazırlıksız yakalanma’ olarak değerlendirdi.
TALEPLER KARŞILANMALI
E-kayıt sisteminin yeni eğitim dönemine hızla İHL ortaokullarına kayıt yaptırılabilir hale getirilmesi gerektiğini belirten Yazıcı, ‘Türkiye’de katsayı problemi varken bile İHL’ye yoğun ilgi vardı. Şimdi tüm sorunlar kalktığı halde e-kayıt sistemiyle veliler zora sokuluyor’ diye konuştu. Yazıcı, ‘İHL’lere yoğun talep olacak. 4+4+4 zorunlu eğitim sistemini İHL bünyesinde tamamlamak isteyenlerin kayıt, okul ve sistem ihtiyacını MEB süratli şekilde tamamlamak zorundadır’ dedi. Yazıcı, ‘Normal liseleri çok amaçlı liselere dönüştürerek öğleye kadar İmam Hatip, öğleden sonra lise ya da tam tersi şekilde yapabilir. Artık yasak yok, vatandaşların İmam Hatip tercihine patlama yaşanacak’ şeklinde konuştu.
DİLEKÇEYLE KAYIT YAPILACAK
Yeni sistemde 5. sınıfa geçen öğrencilerin ortaokula kaydedildiğini söyleyen İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, ‘Bu çocuklarımızın e-kayıt sistemiyle İmam Hatiplerin ortaokul kısmına kaydolması mümkün değil. Dilekçelerini vererek kayıtları yapılacak. Vatandaşlarımız ne zaman tercih ederlerse etsinler, tercihler doğrultusunda bir düzenlemenin içinde olacağız’ dedi. Özellikle İstanbul’da İmam Hatip Liselerinin orta kısmı için ayrılan binaların sayısının yetersiz kaldığı şeklindeki şikayetler hakkında konuşan Yıldız, şehirdeki ilköğretim okullarının her ilçede velilerin tercihleri doğrultusunda dönüştürüleceğini açıkladı. ‘Öğrenci sayısı okulların açılma döneminde netleşecek. Sayının yeterli olup olmaması konusunda henüz elimizde istatistik yok’ diyen Yıldız, İmam Hatip ortaokulunu tercih oranını şimdiden bilmedikleri için genel olarak her ilçede 2’şer olmak üzere toplamda 80’e yakın okulda eğitim yapılacak şekilde planlama yapıldığını söyledi.
YOĞUN TALEBE KURA SİSTEMİ
Yoğun talep yaşanması halinde öğrencilerin kura sistemiyle okula alınacağını söyleyen Yıldız, ‘Bir ilçede iki imam hatip okulu varsa, talebin yoğunluğuna göre üçüncü imam hatip açılmayacak. Okula yapılacak kayıtlar kura usulüne göre belirlenecek’ şeklinde konuştu. İstanbul’a açılması planlanan okullarla ilgili doğal süreç devam ettiğini ifade eden Yıldız, ‘Okullarımızın bir kısmı yapım aşamasında bir kısmı teslim aşamasında donanımları yapılıyor’ dedi. Yıldız, okulların açılma tarihi olan Eylül 17’si itibariyle tamamı açılmış eğitim öğretim başlanmış olacağının da müjdesini verdi.
KANUNUN RUHUNA AYKIRI
E-kayıt sisteminde imam hatip lisesi orta kısımlarının bulunmamasını ‘eksiklik’ olarak nitelendiren ÖNDER Genel Başkanı Hüseyin Korkut, “Kanun ile ifade edilmiş ortaokula dolaylı olarak kayıt imkanı sunulması kanunun ruhuna aykırıdır’ dedi. Bu durumu anlamanın mümkün olmadığını ifade eden Korkut, ‘Vatandaş istediği şekilde rahat bir biçimde ortaokullara kayıt yaptırma hakkına sahip olmalı. Önce başka okullara kayıt yaptırılacak daha sonra imam hatibe dilekçe verilecek. Ondan sonra da yer varsa kura gibi uygulamalar 4+4+4 mücadelesine aykırıdır’ şeklinde konuştu. Korkut, henüz uygulamaya geçilmemişken bu durumun MEB tarafından düzeltilmesi gerektiğini vurguladı.
İHL ortaokuluna 5. sınıf talebi
Yeni düzenlemeyle ilkokulun son aşaması olan 4. sınıfı bitiren öğrenciler İHL’lerin orta kısmına kayıt yaptırabilecek. Fakat, 2011-2012 eğitim-öğretim yılında 5. sınıfı geride bırakan öğrencilerin velileri, çocuklarını İHL’lerin orta kısmına kayıt ettirememekten şikayetçi oldu. 5. sınıfı bitiren kızı Zehra Çam’ı İHL’nin orta kısmına kayıt ettirmek isteyen Hatice Çam, 4+4+4 eğitim sistemi kapsamında çocukların imam hatip ortaokuluna gidebileceğini televizyonda duydum. Eyüp Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne giderek bilgi aldım. Ardından Eyüp İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gittim. İlçedeki yetkililer kanun kapsamında 5. sınıf öğrencilerinin kaydının yapılmayacağını söyledi. Başımdan aşağı kaynar sular döküldü’ dedi.
PSİKOLOJİYE UYGUN EĞİTİM
Kanun beşinci sınıfı bitirip altıncı sınıfa geçen öğrencileri kapsamadığı için kızının imam hatip ortaokuluna kaydolamadığını söyleyen Çam, ‘Bu durum beni gerçekten çok üzüyor. Eğer İHL’ye giderse, her şeyi temelinden alır. Arapça’yı da öğrenir. Gerçek anlamda örtüsüyle eğitim görebilir ve bu durumdan utanmaz. Şimdi başörtülü olarak normal bir okula gittiği zaman utanıyor. Diğer çocukların bakışları karşısında ayıp bir şey yaptığını sanıyor. Çocuğumun psikolojik anlamda bunları yaşamasını istemiyorum’ şeklinde konuştu.