İftarda Levy’e Mavi Marmara vetosu!
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi’nde, AK Parti Dış İlişkiler Başkanlığı 4. Geleneksel İftarı’na katıldı.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Ömer Çelik tarafından organize edilen iftar yemeğine Türkiye’de görev yapan yabancı ülke büyükelçileri katılıyor. İftara sadece İsrail Büyükelçisi Levy davet edilmedi. Levy, “Davet edilmediğim yere gitmem” açıklamasında bulundu.
LEVY NEDEN ÇAĞIRILMADI?
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, büyükelçilere verilen iftar yemeğine İsrail Büyükelçisi’nin çağrılmama nedenini açıkladı. Çağrılmama nedeninin İsrail devletine, halkına ve büyükelçinin şahsına yönelik olmadığını dile getiren Çelik, bunun İsrail Hükümeti’nin Mavi Marmara baskınında gösterdiği tutuma yönelik olduğunu ifade etti. Bunun hükümetin tutumuna yönelik eleştirel bir tavır olduğunu vurgulayan Çelik, Birleşmiş Milletler (BM)’in saldırıya ilişkin kurduğu komisyonunun objektif ve şeffaf bir çalışma yürütmesi gerektiğini kaydetti.
SOFRADA NELER VAR?
AKP Genel Merkezi’nde düzenlenen ilk iftar yemeğinde, ev sahibi Ömer Çelik’in memleketi Adana’nın yöresel yemekleri yer aldı. Ankara’daki Büyükelçilere, çorbadan tatlıya kadar Adana usulü bir menü hazırlandı. İftar yemeğinin açılışında peynir ve kahvaltılık tabağı sunulurken, menüde şu yemekler yer aldı: “Adana usulü analıkızlı çorba, salata, biber dolması, patlıcan dolması, yaprak sarması, su böreği, içli köfte, kuzu incik-pilav, Adana halka tatlısı, güllaç.” Bu yıl dördüncüsü düzenlenen iftarda, içecek olarak büyükelçilere demirhindi şerbeti ikram edildi. Adana’ya özgü bu şerbet geçtiğimiz yıl verilen iftar yemeğinde de sofrada yer almıştı.
Sanatçı Mercan Dede de davetlilere müzik ziyafeti sundu.
Başbakan Erdoğan, iftar yemeğinin ardından yaptığı konuşmada şunlara değindi:
“Dış politikada Türkiye’nin yönünde bir sapma yoktur. Muhalefet partilerinin yoğun direncine rağmen 26 maddelik Anayasa değişikliğini Meclis’ten geçirdik. Ana muhalefet partisi, yetmedi Anayasa Mahkemesi’ne gitti. Ancak ben inanıyorum ki, halkımız 12 Eylül’de ‘evet’ diyecek. Şimdi yapacağımız değişiklik, Anayasa üzerindeki müdahale ağırlığını kaldıran, en özgürlükçü anlayışa kavuşuyor. 12 Eylül’de yürürlüğe girecek olan bu değişimle beraber Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde en güçlü adımı atmış olacağız.
Gelişmiş ülkelerdeki Anayasa Mahkemeleri neyse, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu neyse, onlara benzer bir şekle kavuşacağız. Değişime direnen bürokratik elite karşı, Türkiye’nin kaderini değiştirecek bir düzenlemeyi gerçekleştiriyoruz. AB konusunda Türkiye’nin yoluna artık yapay engeller çıkarılmamalıdır. Kıbrıs Konusunda, Ada’da uzlaştırıcı bir yaklaşım bekliyoruz. 2004 yılında Annan Planı’nı destedik, sonrasında taraflar arasındaki arayışlara destek verdik.
Samimi beklentimiz, Kıbrıs Rumları’nın Kıbrıs Türkleri’nin ortaya koyduğu iradeyi kabul etmesidir. Bugüne kadar verilen sözler tutulmamıştır. Avrupa Birliği’ne bir kez daha bu konuda çağrıda bulunuyoruz. Yüzü Batı’ya dönük olan Türkiye’nin sırtını Doğu’ya dönmesi isteniyor. Hiç kimsenin bizden böyle bir şey istemeye hakkı yoktur. Türkiye, tüm ülkelere ulaşacaktır, bundan kimsenin rahatsız olmaması lazım.
Biz bir Dünya devletiyiz, Biz bir ‘kabile’ devleti değiliz. Tek yönlü değil, kapsayıcı bir dış politika yürütüyoruz. Irak’ın kalıcı bir istikrara ulaştırılmasını çok önemli buluyoruz, çaba sarf ediyoruz. İsrail özür dilemeli ve tazminat ödemelidir. Türkiye, AK Parti Hükümetleri döneminde çok hızlı bir büyüme ve gelişme kaydetti.
Küresel kriz tüm dünyada işsizliği arttırırken, Türkiye’de işsizlik oranları düştü. Son dönemlerde, bir çok şehit verdik, bazı ilçelerimizde kitlesel kışkırtma senaryoları yapılıyor. Bir çok bilgi ve belge ilettiğimiz halde, bazı ülkelerin hala terör örgütüne göz yumduğunu düşünüyoruz. Taşeron olarak kullanılan terör örgütüne karşı somut adım bekliyoruz.”
Başbakan Erdoğan’ın konuşmasının ardından, Ney sanatçısı Mercan Dede’nin büyükelçilere verdiği konser ile iftar yemeği devam etti.