İftarda bunlara dikkat edin!
İftar vakti çok yemek doğru değil. Uzmanlar ara verip yürüyüşün ardından ana menüye geçin uyarısını yapıyor.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Spor Fizyolojisi Bilim Dalı Başkanı ve Spor Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Ramazan öncesinde egzersiz yapanların, egzersizlerine
Ramazan’da egersize ara verilmesi durumunda kondisyonda
Ramazan’da beslenme tarzının değişmesi nedeniyle metabolizmanın da yavaşladığını bildiren Gökbel, ”Metabolizmamız yavaşlayınca kişi toplamda aynı miktar enerjiyi almaya devam ederse, şişmanlama eğilimi baş gösteriyor. Bu nedenle beklenin aksine bir çok kişide Ramazan sonrası kiloda azalma değil, artış olabiliyor. Kilo almayı engellemek açısından egzersiz çok önemli” dedi.
EGZERSİZ NE ZAMAN YAPILMALI?
Gökbel, Ramazan’da egzersizin ne zaman ve nasıl yapılması gerektiğinin de önemli olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
”Genel prensip olarak biz egzersizi açken tavsiye etmiyoruz. Şu yapılabilir.
Gökbel, egzersizin yapılmaması durumunda, fazla gıda alımı, iftar ve sahurun en az
Mümkünse sahurdan sonra sindirimin bir kısmı tamamlanıncaya kadar 1,5-2 saat uyunmamasını da tavsiye eden Gökbel, ”Ancak bu her sosyal durumda mümkün olmayabilir. Saat 8’de mesaiye başlayacak birine bunu söyleyemeyiz. Bu nedenle sahurda aşırı
Gökbel, iftarda, sahurda ve ara öğünlerde posa bırakan gıdaların yenmesinin kabızlığı engelleyeceğini de sözlerine ekledi.