İdrarınızdan Öğrenebileceğiniz Önemli Sağlık Bilgileri
Sağlıklı idrarın nasıl olduğunu bilmek, bir hastalık durumundaki değişikliği fark edebilmek açısından, önemlidir.
Sağlıklı idrar
Sağlıklı idrarın nasıl olduğunu bilmek, bir hastalık durumundaki değişikliği fark edebilmek açısından, önemlidir. Her idrara çıktığınızdan sonra, sifonu çekmeden önce, idrarınıza göz atın ve bir değişiklik olup olmadığını takip edin. Sağlıklı idrar açık sarı veya altın rengindedir ve kokusuzdur.
İdrarda kan olması
Görüntüsü son derece korkunç olan bu durumun nedeni kanser de olabilir tehlikeli olmayan böbrek taşları da. Kadınların idrar torbası kanserine yakalanma oranları erkeklerinkinden çok daha azdır. İdrarınızda kan gördüğünüzde hemen paniğe kapılmayın ve doktorunuzdan randevu alın.
İdrar torbası duvarında iltihaplanma
İdrar keseniz idrarla dolmaya başladığında ağrı, idrarınız yaptığınız zamansa bir rahatlama hissediyorsanız ya da idrar yaparken yanma hissi yaşıyorsanız, idrar torbanızın duvarında iltihap olabilir. Doktorunuza danışın.
Sızıntı
Öksürdüğünüzde, güldüğünüzde ya da hapşırdığınızda idrarınızı mı kaçırıyorsunuz? Son derece utanç verici olan bu durumun nedeni pelvik kaslarınızın zayıf olmaları olabilir. Hamilelik, doğum, menopoz ve obezite bu durumun ortaya çıkmasına neden olabilirler. Kegel egzersizleri ile bu durumu ortadan kaldırabilirsiniz.
Daha az idrara çıkmak
Daha az idrara çıkmanın en sık rastlanılan nedeni yeterince su almamaktır. Bu, yeterli miktarda su içmediğinizin çok açık bir sinyalidir. Su, vücudunuzdaki toksinleri atmanız için gereklidir ve yeterince toksin atamazsanız immün sisteminiz bundan zarar görecektir. Eğer daha az tuvalete gitmeye başladıysanız daha çok su için.
Kokuda değişim
Sağlıklı idrar fazla kokulu olmaz. İdrarınızın kokusunda bir değişim olursa bu, vücudunuz size bir şeyler söylemeye çalışıyor demektir. Koku olması genellikle bir enfeksiyonun habericisidir ama kimi zaman sadece yediklerimiz yüzünden de idrar kokumuzda değişiklik olabilir. İdrarınızda ağır bir koku varsa bunun nedeni karaciğer hastalığı ya da metabolik bir hastalık olabilir. Tatlımsı bir koku varsa bu, genellikle diyabet olduğunuzun habercisidir.
İdrar yolu enfeksiyonu
İdrar yolu enfeksiyonu üretrada ortaya çıkan bir enfeksiyondur ve buna pek çok şey (yeterince su içmemek, diyabet hastası olmak ya da hamilelik gibi) neden olabilir. İdrarınız geldiği halde yapmakta zorluk çekiyorsanız ya da idrarınızı yaparken yanma hissediyorsanız idrar yolu enfeksiyonuna yakalanmış olabilirsiniz. Doktorunuza danışarak onun uygun gördüğü bir anibiyotiği kullanabilir ve tedavi olabilirsiniz.
Sıklığında değişim
Günde kaç kere idrara çıktığınızı aşağı yukarı bilirsiniz. Eğer bu sayıda bir değişim olduysa bu bir iltihaplanma ya da enfeksiyonun habercisi olabilir. Ayrıca diyabet, tembel idrar kesesi hatta hamileliğin işareti olabilir.
Yoğunluğunda değişim
Kimi zaman idrar daha koyu kıvamlı ve renkli olabilir. Uzun süre idrara çıkmadıysanız bu değişim doğaldır ama bu değişim aynı zamanda bir hastalığın habercisi de olabilir. Eğer idrarınızda hafif bir bulutlu görüntü varsa bunun nedeni enfeksiyon hatta böbrek taşları olabilir. Eğer idrarınız köpüksü ise protein birikimi ya da böbrek sorunu var demektir.
Renginde değişim
İdrarda meydana gelen renk değişimleri bir problemin habercisi olabilir. İşte temel renk değişimleri ve nedenleri;
Turuncu: Genellikle turucu gıda tüketmekten dolayı ortaya çıkan renk değişimidir. Antibiyotikler, kemoterapi ilaçları, gevşeticiler, kan incelticiler hatta idrar yolu enfeksiyonu ilaçları bu renge neden olabilirler.
Kahverengi: Eğer idrarınız koyu kahve renkteyse böbrek ya da karaciğer sorununuz olabilir. Gevşeticiler, kas gevşeticiler, sıtma ilaçları ve bazı antibiyotikler bu renge neden olabilirler.
Mavi/yeşil: Bunun sorumlusu genellikle kuşkonmaz yemektir ama bazı ilaçlar da idrarınızın bu rengi almasına neden olabilirler. Mide bulantısı ilaçları, reflü ilaçları ve bazı multivitaminler bu rengin sebebi olabilirler.
Pembe/kırmızı: Bu rengi gören insanlar genellikle bunun kan olduğunu düşünüp paniğe kapılırlar. Kırmızı idrar enfeksiyon, kanser, böbrek hastalığı, böbrek ya da idrar torbası taşı ya da karaciğer hastalığının habercisi olabilir. Ama aynı zamanda gevşeticiler, antipsikotik ilaçlar ve anestetikler de buna neden olabilirler. Kronik civa ya da zehirlenme de idrarı bu renge sokabilir.
Diğer semptomlar
Bir diğer dikkat etmeniz gereken şey de idrar yapma şeklinizdir. Eğer idrarınızı yaparken batma ya da yanma, sonrasında kaşınma ya da acı hissediyorsanız bir şeyler yolunda değil demektir. Bunlar, enfeksiyon ya da idrar yolu enfeksiyonu, sistit ya da cinsel yolla bulaşan hastalık belirtisi olabilirler.