Haber 16

Hüsnü Mübarek’ten ilk geri adım!

Mısır’da isyan dalga dalga büyüyor… Halkın gitmesini istediği Mübarek hükümetin istifasını istedi..

Hüsnü Mübarek’ten ilk geri adım!
  • Dünya / Son Dakika
  • 29 Ocak 2011
  • Hüsnü Mübarek’ten ilk geri adım! için yorumlar kapalı
  • 324 KEZ OKUNDU

Mısır’da gençler öncülüğünde gıda fiyatlarının yüksekliği, yoksulluk ve yolsuzluğa karşı tepkilerle başlayan ve 30 yıllık Hüsnü Mübarek yönetimine karşı protestolara dönüşen, dördüncü gününde daha da kitleselleşen gösteriler başkent Kahire ve diğer kentlerde sürüyor. Cuma namazından sonra sokağa dökülen isyancılar akşam saatlerinde protestonun dozunu artırdı. Gösterilerde 24 kişi yaşamını yitirdi, 1000’den fazla kişi yaralandı. Sokağa çıkma yasağının tüm ülkeyi kapsayacak şekilde genişletildiği Mısır’da iletişim araçlarına da kısıtlama getirildi.

MÜBAREK KONUŞTU
Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek,hükümetin feshedildiğini, yeni hükümetin yarından itibaren oluşturulacağını söyledi.

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, hükümetin istifasını istedi. Protestoların sürdüğü Mısır’da 4 gündür ilk kez ortaya çıkan ve parlamentoda konuşan Mübarek, Cumhurbaşkanı olarak değil, bir Mısırlı olarak konuştuğunu belirtti ve ”Mısır’ı koruyacağım, ekonomik gelişmeye önem vereceğim” dedi.

Mübarek, her vatandaşın özgürlüğünden yana olduğunu belirtti ve demokrasi için yeni önlemler sözü verdi.

Mübarek, güvenlik güçlerinin protestoculara karşı tutumunu savundu.


Bu arada Mübarek, ABD Başkanı Obama ile telefonda görüştü.


ABD Devlet Başkanı Barack Obama, Mübarek’in açıklamalarının ardından Mübarek’le telefonla görüştüğünü belirterek, “Mısır halkının yanındayız” dedi. Mübarek’e halka verdiği sözleri tutma çağrısında bulunan Obama, Mübarek’e halka karşı yükümlülükleri olduğunu da hatırlattı.


Obama ayrıca “Mısır’da ekonomik, sosyal ve politik reformlar yapılmalı” dedi.


MECLİS BAŞKANI: “KONTROL MÜBAREK’İN ELİNDE”
Mısır Meclis Başkanı Fethi Sorur, ülkede kontrolün Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in elinde bulunduğunu bildirdi.

Meclis Başkanı Sorur, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, kontrolün Hüsnü Mübarek’te bulunduğu ve buna göre hareket edeceğini belirterek, parlamentonun normal oturumla Pazar günü toplanacağını söyledi.

Başbakan Ahmed Nazif’in de bu oturuma katılmasının öngörüldüğünü bildiren Fethi Sorur, “Daha ne yapabiliriz?” dedi.

GÖSTERİCİLER PARLAMENTO YAKININDA
Binlerce gösterici, parlamento binasına yürümek için, çevredeki polis barikatını zorladı. Reuters’ın haberine göre, Kahire’nin merkezinde bulunan Tahrir Meydanı’ndaki binlerce kişi defalarca harekete geçmek istedi. Ancak, parlamentoya giden yollarda önlem alan polisler, plastik mermiler ve gözyaşartıcı gazla, göstericilerin ilerlemesini durdurdu. Bu meydandan parlamentoya yürüyüş mesafesinin 15 dakika olduğu bildirildi. Duman ve gözyaşartıcı gazın yükseldiği meydanda, yerlerin de cam kırıklarıyla dolu olduğu öğrenildi.


POLİSİN YERİNE ASKER
Kahire’de, parlamento, adalet ve eğitim bakanlıklarının bulunduğu bölgeden polislerin çekildiği, yerini ordu birliklerinin almaya hazırlandığı bildiriliyor. Görgü tanıkları, Kahire’nin merkezi Bab el Luk bölgesindeki polislerin çekildiği, yerini ordu birliklerinin almaya hazırlandığı bildiriyorlar.

Askerler sokağa çıkma yasağına karşı gelen göstericileri zafer işareti yaparak selamladı.

Göstericilerin bazılarının, askerlerle birlikte zırhlı personel taşıyıcıların üzerine çıkmaları ve polislerin göstericilerin ellerini sıkmaları dikkat çekti.

Bu arada, Katar’ın El Cezire televizyonunun iddiasına göre, bazı işadamlarının ülkeyi terkettiği, bazılarının da terketmeye hazırlandıkları öne sürüldü.

BEYAZ SARAY: 1.5 MİLYAR DOLARLIK SİLAH YARDIMINI GÖZDEN GEÇİREBİLİRİZ
Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, Mısır halkının “meşru şikayetleri” bulunduğunu ve bu şikayetlerin Mısır hükümeti tarafından derhal ele alınması gerektiğini söyledi.

Gibbs, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında, Mısır’daki gelişmelerle ilgili olarak, hem Mısır hükümeti hem de protestoculara itidal çağrısında bulundu.

“Daha fazla özgürlük taleplerine verilecek yanıtın şiddet değil, diyalog olması gerektiğini” kaydeden Gibbs, bir soru üzerine, ABD Başkanı Barack Obama’nın, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile şu ana kadar bir görüşme yapmadığını, ancak gelişmelerle ilgili ayrıntılı olarak bilgilendirildiğini aktardı.

Gibbs, “çok değişken ve dinamik” olarak nitelediği durumu yakından izlediklerini kaydetti.

Mısır’da somut reformlara duyulan ihtiyacı dile getiren Gibbs, hem ABD Savunma ve Dışişleri Bakanlıkları, hem de ABD’nin Kahire Büyükelçisi Margaret Scobey’nin Mısır hükümetiyle doğrudan temas içinde olduğunu bildirdi.

Gibbs, ABD’nin Mısır’a yönelik yardım politikasını, ülkedeki gelişmelerin önümüzdeki günlerde izleyeceği seyre dayanarak gözden geçireceğini de belirtti.

Sözcü Gibbs, “Yardımlar konusundaki tutumumuzu, şu anki ve önümüzdeki günlerdeki gelişmelere göre gözden geçireceğiz” dedi. ABD Mısır’a, 2010 mali yılında 1,5 milyar dolar askeri yardım, 250 milyon dolar da ekonomik yardımda bulunmuştu.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun eski başkanı Muhammed El Baradey’in, ev hapsinde tutulmasının sona erdirilmesinin gerekip gerekmediğine yönelik bir soru üzerine de Gibbs, bunun da Mısır hükümetinin tavrını değiştirmesi gerektiği konulardan biri olduğunu söyledi.


CLINTON’DAN MÜBAREK’E: HALKINI DİNLE
ABD Dışişleri Bakanı Clinton’dan da “Mısır’da reforma ihtiyaç var” açıklaması geldi.


Dışişleri Bakanı Clinton, Mübarek’e, ‘Halkını dinle’ dedi. Clinton, protestoculara karşı şiddet uygulanmasını endişeyle karşıladıklarını vurgulayarak, “Mısır Hükümeti’ni, güvenlik güçlerini dizginlemek için elinden geleni yapmaya çağırıyoruz. Barışçı gösterilere izin verilmeli ve iletişimi kesmek için atılan adımlar geri alınmalı. Bu protestolar, Mısır toplumunda derin sorunlar olduğunun altını çiziyor. Mısır Hükümeti’nin de, şiddetin bu sorunları ortadan kaldırmayacağını anlamaya ihtiyacı var.” diye konuştu.


Öte yandan, AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Mısır makamlarına, tüm göstericileri “derhal ve şartsız” serbest bırakmaları çağrısı yaptı.

Mısır halkının demokrasi taleplerine yanıt verilmesini isteyen Ashton, “Mısır yetkililerini derhal ve koşulsuz, barışçıl gösteri yapan tutuklu tüm göstericileri serbest bırakmaya davet ediyorum” dedi.

İngiltere Başbakanı David Cameron da Mısır’da reform çağrısı yaparak, demokrasi, insan hakları ve hukuk devletinin güçlendirilmesi yönünde bu ülkede reform ve ilerlemeleri desteklediklerini söyledi.

Mısır’daki gösterilerle ilgili “endişesini” dile getiren Fransa da bu ülkede itidal ve diyalog çağrısı yaparken, bu ülkedeki Fransız vatandaşlarının dikkatli olmaları tavsiyesinde bulundu.

İtalya da Mısır’daki gelişmeleri yakından ve endişeyle takip ettiğini açıklayarak, bu ülkelerdeki şiddetin sona ermesi çağrısı yaptı.


MUHALİF ÖRGÜT VE PARTİLER
Mısır’da değişim için harekete geçen muhalefet, salı günü, 1977’den bu yana görülen en büyük gösterilerini yaptı. Gösteriler işçiler, öğrenciler, muhalefet partilerinin üyeleri ve diğer eylemcileri sokağa döktü.

Mısır’daki bu muhalefet hareketleri kimler ve talepleri neler?


6 NİSAN HAREKETİ: Gençlerin oluşturduğu bu muhalefet birliği, salı günü yapılan gösterilerin ardındaki ana gücü oluşturuyor. Hareketin üyeleri, demokrasi yanlısı gösterileri tertip etmede Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerini yaygın olarak kullandı.
İnternet sitesinde taleplerinin listesini yayımlayan hareket, İçişleri Bakanının görevden ayrılmasını, olağanüstü hal yasasının kaldırılmasını ve asgari ücretin yükseltilmesini istiyor. 6 Nisan Hareketi, Mısır halkından talepler karşılanana kadar sokaklarda gösterilere devam etmesini talep ediyor.
6 Nisan, 2008’de kuzeydeki sanayi bölgesi Kübra Mahallesi’nde işçileri desteklemek için bir Facebook grubu olarak ortaya çıktı ve o yılın 6 Nisanında genel grev çağrısında bulundu.
Hareketin üyelerinin çoğunu eğitimli gençler oluşturuyor.

MİLLİ DEĞİŞİM BİRLİĞİ (MDB): Muhalefet gruplarının şemsiye örgütü niteliğindeki MDB, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun eski başkanı Muhammed El Baradei tarafından, uzun yıllar sonra ülkesine dönüşünde kuruldu.  
Baradei, son gösterilere katılmasa da Twitter’de “baskı ve yolsuzluğa karşı barışçıl gösterileri desteklediğini” yazdı.
MDB, salı günü yayımladığı bir bildiride, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in altıncı dönem aday olmaması çağrısında bulunurken, iktidarın Mübarek’in oğlu Cemal’in eline geçmesine karşı olduğunu belirtti. MDB ayrıca, yeni seçilen meclisin feshedilmesini istedi.

MÜSLÜMAN KARDEŞLER: Ülkenin en büyük muhalefet örgütü Müslüman Kardeşler, yönetim tarafından ayaklanmaya sebep olmakla suçlansa da örgüt şimdiye kadarki protestolarda önemli rol oynamadı.
Resmi olarak yasaklı olmasına karşın örgüt, ülkenin en büyük ve en organize muhalefet hareketi.
Geçen seneye kadar, bağımsız adaylar olarak seçimlere katılan Müslüman Kardeşler’in üyeleri, önceki mecliste sandalyelerin beşte birini elde etmişti. Ancak ilk turda seçim hilesi yapıldığı gerekçesiyle ikinci tura katılmayan örgüt 2010 seçimlerinde meclisteki temsilcilerini kaybetti.

VAFD PARTİSİ: Daha önce mecliste muhalefet olarak yer alsa da bu partinin geniş halk desteği bulunmuyor.

YARIN PARTİSİ
Liberal çizgideki Yarın (El Gad) partisinin kurucusu Eymen Nur, gösterilere katılsa da geniş bir siyasi desteğe sahip değil. Önceki devlet başkanlığı seçimlerinde Mübarek’ten sonra ikinci gelen Nur, sahtecilik suçlamasıyla 3 yıl hapis yattı. 
Eymen Nur parmaklıklar ardındayken, partisi hükümetin destekçilerince ele geçirildi. 2009 Şubatında serbest bırakılmasından beri Nur, hükümet karşıtı gösterilerde düzenli olarak yer alıyor. 


Mısır’da çıkan olayların ardından, Türk Havayollarına (THY) ait uçakla 93 kişi İstanbul’a geldi.

Mısır’ın başkenti Kahire ve diğer kentlerinde son 5 gündür çıkan olaylar nedeniyle dönmek zorunda kalan aralarında yabancıların da bulunduğu 93 kişiyi taşıyan THY’ye ait uçak, 05.50’de Atatürk Havalimanına indi.

Burada basın mensuplarına açıklamada bulunan yolculardan Egemen Geyik, Mısır’ın İskenderiye kentine iş için sürekli gittiğini, geçen Salı günü bir protesto gösterisi olduğunda, olayların bu kadar büyüyeceğini kimsenin tahmin edemediğini söyledi.

Olayların İskenderiye kentinin farklı noktalarında geliştiğini belirten Geyik, şunları kaydetti:

”Kaldığım otelin önünde de olaylar çıktı, güvenlik güçleri biber gazlarıyla müdahale ediyordu. Otelin önünde bir kişi vuruldu. Onu oradan kaldırırlarken gördüm. Durum çok karışık, benim bulunduğum yerde yaklaşık 3-4 saat polislerle çatışıldı. Olaylar durulduktan sonra otelden çıkıp Kahire Havalimanına gelmeye çalıştım. Yoldan geçerken en az 10 tane büyük zırhlı polis aracı yakılmıştı. 2 karakol ve bir resmi daire ateşe verilmişti, yollar savaş alanı gibiydi.”

İskenderiye’de çıkan olaylar sırasında eylemcilerin dükkanların camlarına dokunmadıklarını ifade eden Geyik, Kahire’deki konuştuğu bazı arkadaşlarının kendisine buradaki birçok otel ve iş yerlerinin yağmalandığını söylediğini bildirdi.

SADECE THY UÇAĞI GELDİ
Uçağın diğer yolculardan Levent Atlar da iş için gittiği Mısır’da olaylar çıktığı zaman Porsait’te olduğunu söyledi. Normalde, iki gün sonra dönmeyi planladığını ifade eden Atlar, ”Olaylar nedeniyle ilk uçakla dönmek zorunda kaldık. Havalimanında acayip bir bekleyiş var. Dünyanın her yerinden insanlar havalimanına yerleşmiş ve herkes uçağını bekliyordu, ancak oraya THY uçağından başka bir uçak yoktu. Gelmedi” şeklinde konuştu.

Mustafa Güngör ise Mısırda her tarafta isyancılara polis ve ordu birliklerinin çatışma halinde olduğunu belirterek, ”Bu olaylar biraz daha sürecek gibi. En son göstericileri bastırmaya çalışan polislerle halk barıştı. Hep beraber orduyla çatışmaya başladılar. Ordu en son dün akşam saatlerinde şehir merkezlerine tanklarla girdi” dedi.

Bulundukları otelden dışarı çıkmadıklarını ifade eden Güngör, ülkede bütün internet ve GSM operatörlerinin şebekelerinin dondurulduğunu kaydetti.

Güngör, basın mensuplarının ”Oradaki Türklere ilişkin herhangi olumsuz bir durum var mı?” sorusuna ”Şu ana kadar bir şey olmadı ama bu, bundan sonra olmayacağı anlamına gelmez. Orası çok karışık” şeklinde yanıt verdi.

Tatil için Mısır’a gittiğini söyleyen yolculardan Turan Üstün, ”Olayların olduğunu bilseydik gitmezdik. Biz, Kahire Havalimanına başka bir şehirden geldik. Kahire giriş çıkışları iptal ettikleri için şehre giremedik. Otelleri yağmalamışlar. Havalimanı çok kalabalık ve insanlar üst üste kaçmaya çalışıyor. Allah devletimizden razı olsun uçak geldi ve biz geri döndük” diye konuştu.

TÜRKİYE’YE TATİL İÇİN GELMİŞLER
Mısır’da öğrenci olarak bulunan bir grup Malezyalı da gelen yolcular arasındaydı.
Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan öğrencilerden Usaid Bin Fakhoriddin, Mısır’da bir buçuk yıldır öğrenci olduğunu, internet ve telefon bağlantısı kesildiği için olaylar hakkında çok fazla bilgi edinemediklerini sadece protesto gösterisi gördüklerini söyledi. Bir haftalık kış tatilini geçirmek için Türkiye’ye geldiklerini anlatan Usaid Bin Fakhoriddin, Mısır’a tatil sonrası tekrar döneceklerini kaydetti.

Tatil için amcası ve onun ailesiyle birlikte İstanbul’a gelen Mısırlı Nurhata Aid de daha önce böyle bir durumla karsılaşmadıklarını belirterek ”Gösteriler nedeniyle çok korktuk ve evden dışarı çıkmamaya çalıştık. Bir hafta tatil için Türkiye’ye geldik ancak tekrar dönmek zorundayız” dedi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ