Hakkari dağlarından toplanan “dağdağan” bitkisinden yeni bir kahve türü üretildi. Hakkari Eğitim Sanat Kalkınma ve Araştırma Derneği (HESKA-DER) tarafından yapılan araştırmayla dağlardan toplanan dağdağan bitkisinden yeni bir kahve çeşidi üretildi.
HESKA-DER Başkanı Sefer Kaçmaz, ürettikleri kahveyi Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlediği basın toplantısıyla tanıttı. Kaçmaz, dağdağan kahvesini Hakkari mutfak kültürüne kazandırmayı, bu kahveyi marka haline getirerek, Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını söyledi.
TADI ANTEP FISTIĞINA BENZİYOR, KAFEİNİ YOK
Dağdağan ağacının bölgenin dağlık kesimlerinde doğal olarak yetiştiğini belirten Kaçmaz, şöyle konuştu: “Kahve sadece bir içecek değil, aynı zamanda da köklü ve derin bir kültürdür. Sosyal ilişkilerde bu içeceğin konumu düşünüldüğünde, önemi çok daha iyi anlaşılır. Atalarımız ’bir kahvenin 40 yıl hatırı vardır’ demiş. Pek bilinmeyen bu kahveyi tanıtmak istedim. Latince’de “celtis austalis” diye anılan dağdağan, çitlembik, dağan, bemk, tawk gibi farklı isimlerle bilinir. Dağdağan kahvesi, kafein içermez. Kahvenin Antep fıstığına benzer bir tadı var.”
KANSERE KARŞI KORUYOR
Bu kahve çeşidinin sağlık açısından bir çok faydasının olduğunu ifade eden Kaçmaz, bu kahvenin yüksek E vitamini içerdiğini bildirdi. Kaçmaz, “Dağdağan kahvesi, doymamış yağ asidi düzeyiyle, kandaki kolesterolü düşürüyor ve hücre zarı yapısını koruyor. Ayrıca damar sertliğine, öksürüğe, mide ağrılarına ve nefes darlığına iyi geliyor. Türk kahvesine göre daha yumuşak bir tada sahip olan dağdağan kahvesi, bileşenleri sayesinde vücudu kansere ve yaşlanmaya karşı koruyucu etkiye sahip” dedi.
Ayrıca, yörede dağdağan bitkisinin kavrulduktan sonra un haline getirilmesine de “kavut” dendiğini açıklayan Kaçmaz, toplantı sonunda davetlilere kahve ikram etti. Tanıtım toplantısına, Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) Başkanı Ahmet Şen, Hakkari Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Engin Önal, Hakkari Üniversitesi daire başkanları ve Ziraat Odası Başkanı Naif Önal katıldı.