Haber 16

Göz Sağlığı İçin Neler Yapılmalı?

Daha sağlıklı gözlere sahip olmak için özen gösterilmesi gereken ipuçları şöyle sıralanabilir:

Göz Sağlığı İçin Neler Yapılmalı?
  • Sağlık / Son Dakika
  • 21 Mart 2016
  • Göz Sağlığı İçin Neler Yapılmalı? için yorumlar kapalı
  • 380 KEZ OKUNDU

1. Bilgisayar kullanırken 20 saniyelik aralar verilmeli: Bilgisayar gibi cihazların ekranına bakmak gözlerinizin yorulmasına ve normale göre daha az göz kırpmamız nedeniyle kurumasına yol açar. Bunu önlemek için, en az 20 dakika
da bir, 20 saniye süreyle 20 metre kadar uzağa bakmak gerekir. Ayrıca, ekran fazla parlak olmamalı ve 50 cm kadar uzakta, göz seviyesinin biraz altında olmalıdır.

2. Güneş gözlüğü kullanılmalı: Güneşin ultraviyole ışınları deriye olduğu kadar gözlere de zarar verir. Zamanla katarakt, kornea yanıkları, ve hatta göz kapağında kansere bile yol açabilir. Dışarıya her çıktığınızda, hava bulutlu bile olsa, güneşin ultraviyole (UV)-A ve UV-B ışınlarını %99-100 oranında bloke eden gözlük veya lens kullanılmalıdır.
3. Koruyucu gözlük kullanılmalı: Göz yaralanmalarının yarıya yakını ev ya da bahçe işleri yaparken meydana gelir. Bu işleri yaparken çoğunlukla ihmal edilen koruyucu gözlük kullanımı bu tip yaralanmaları önler.

4. Sağlıklı beslenmeye özen gösterilmeli: Koyu yeşil yapraklı sebzeler, portakal, limon gibi meyveler ve tam tahıllar kalp dostu yiyecekler olup, dolaşımın düzgün olmasını sağlayarak gözlerin de iyi beslenmesine yardımcı olurlar. Çinkodan zengin besinler olan bezelye, fasulye, yer fıstığı ve yağsız et güneş ışığının zararlı etkilerine karşı gözlere direnç kazandırır. Bol miktarda A vitamini içeren havuç ve beta karoten içeren sebze ve meyveler de gözlerimiz için faydalıdır.
5. Göz problemleri göz ardı edilmemeli: Gözleriniz kızarık ve kaşıntılı ise, soğuk kompres uygulamalı ve antihistaminik kullanmalısınız. Gözlerinizde batma varsa önce temiz bol su ile yıkamalıdır. Buna rağmen şikayetiniz geçmezse ya da şişlik, akıntı veya ışığa karşı hassasiyet gelişirse, bir doktora başvurmalısınız.

6. Lens kullanımına dikkat edilmeli: Eğer lens kullanıyorsanız, lensinize dokunmadan önce mutlaka ellerinizi yıkamalı, doktorunuz tarafından önerilen temizleyici ve damlaları kullanmalısınız. Lensleri her çıkardıktan sonra kutusunu temizlemeli, belli bir süre kullanımdan sonra değiştirmelisiniz. Yüzerken ve uykuya dalarken lenslerinizi çıkarmalı ve tavsiye edilen süreden daha uzun süre kullanmamalısınız.

7. Sağlık geçmişi not edilmeli: İlişkisiz olduğu düşünülse de geçirdiğiniz bir çok rahatsızlık gözlerinizi etkileyebilir. Örneğin, yüksek tansiyon veya şeker hastalığı, gözlerinizdeki kan dolaşımının bozularak azalmasına neden olabilir. Ayrıca, gözlerdeki çeşitli rahatsızlıklar kalıtsal olabileceğinden, diğer aile bireylerindeki sorunların da sizin gözünüzdeki mevcut rahatsızlığa ışık tutabileceği unutulmamalıdır.

8. İlaçların prospektüsleri okunmalı: Birçok ilaç veya kombine ilaç kullanımı görmeyi etkileyebilir. İlaç kullanmadan önce göz ile ilgili yaşanabilecek yan etkilerinin olup olmadığını prospektüsünden okumalısınız. Ayrıca ilaç kullanırken yaşayacağınız; gözlerinizin kuruması veya sulanması, ışığa duyarlı hale gelmesi, çift görme veya bulanık görme gibi durumları doktorunuza hemen bildirmelisiniz.

9. Eski makyaj malzemeleri kullanılmamalı: Bakteriler sıvı ve kremli göz makyajlarında kolaylıkla çoğalabilirler. 3 aydan daha eski göz makyaj malzemelerini kullanmak uygun olmayabilir. Eğer bir enfeksiyon gelişirse hemen makyajınızı temizleyerek doktorunuza görününüz. Başkalarının göz makyaj malzemelerini kullanmayınız.

10. Düzenli aralıklarla göz muayenesi yaptırılmalı: Gözlük kullanmıyor ve gözlüğe ihtiyaç duymuyor olsanız bile düzenli aralıklarla bir göz doktoruna muayene olmalısınız. Özellikle, ailenizde göz hastalığı olan varsa, yüksek tansiyon veya şeker hastalığınız varsa, lens veya gözlük kullanıyorsanız her yıl muayene olmalısınız.

11. Sigara bırakılmalı: Sigara, gözlerinizde katarakt gelişim riskini artırır ve gözlerinizde kuruluğa sebep olur. Gözlere bu direk etkinin yanında, damar tıkanıklığına sebep olması, kalp krizi geçirme riskini artırması sebebiyle de tehlikelidir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ