Haber 16

Gırtlak Kanseri Nedenleri ve Tedavisi

Gırtlak kanseri erkekler ve 50 yaş yukarı insanlarda oldukça çok görülen bir kanser türüdür.

Gırtlak Kanseri Nedenleri ve Tedavisi
  • Sağlık / Son Dakika
  • 01 Mart 2016
  • Gırtlak Kanseri Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 382 KEZ OKUNDU

Gırtlak kanseri erkekler ve 50 yaş yukarı insanlarda oldukça çok görülen bir kanser türüdür. Gırtlak kanserine yakalanan insanların ortak özellikleri sigara kullanmalarıdır. Günümüzde sigara ile birlikte alkol kullanımının da artması bu kanser türünün kadınlarda da ilerlemesine sebep olmuştur. Gırtlak, yiyeceklerin akciğerlere kaçmasına engel olan, konuşmaya ve nefes almamıza yardımcı olan bir organımızdır. Gırtlak kanseri daha çok ses tellerinin üst kısmında oluşur.

Gırtlak kanserinin nedenleri şunlardır: Genetik yatkınlık, kanser öncesi oluşan lezyonlar, uzun süre devam eden enfeksiyonlar, çevresel ve meslek faktörlü etkenler, reflü hastalığı, verem ve bel soğukluğu hastalıkları, sesin kötü şekilde kullanılması ve kronik larenjitin varlığı.

Kanserin belirtileri gırtlakta yerleştiği yere göre değişiklik gösterir. Kanser ses telleri derecesinde başlamışsa ilk belirtiler seste oluşan problemdir. Hastalık ilerledikçe öksürük, kanlı balgam ve zor nefes alma gibi belirtileri meydana gelir. Ses tellerinin üzerinde oluşan kanserde belirti olarak yutmada güçlük, boğazda yayılan ağrı, boğazda kitle hissi, konuşmada değişiklik, ağzın kötü kokması gibi belirtiler görülür.
Ses tellerinin en alt bölgesi nefes borusunun en dar olan bölgesidir. Bu bölgede meydana gelen bir kanser dar olan nefes borusunun daha fazla daralmasına ve nefes darlığının iyice ortaya çıkmasına sebep olur. Gırtlak kanseri sırasında lenf bezlerinde büyüme de görülür.

Gırtlak kanserinin teşhisi ise bir uzman yardımıyla ayna veya endoskopik ile gırtlağın muayenesi yapılır. Boyunda herhangi bir şişkinlik olup olmadığının da kontrolü yapılır. Kesin bir teşhis için parça alınıp patolojiye gönderilir. Gırtlak kanserinde hastalığın seviyesini ve ne kadar ilerlediğini belirlemek için boyun bilgisayarlı tomografisi, MRG ve ultrason yaptırılır.

Her hastalıkta görüldüğü gibi gırtlak kanserinde de erken teşhis büyük önem taşımaktadır. Erken dönemde teşhis edilen gırtlak kanserinde iyileşme oranı yüksektir. Eğer teşhiste çok geç kalınırsa bu durumda gırtlak tamamen alınabilir. Günümüzde gırtlağa delik açmadan sadece ağızdan girilerek hasta tedavi edilebilir. Hastanın ses tellerindeki hasar çok aza inmektedir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ