Haber 16

Fikobirlik iflastan kurtarılacak mı?

‘Amiral gemisi Fiskobirlik iflas mı edecek’ haberimiz Karadeniz’de deprem etkisi yaptı. Giresun Üniversitesi’ne satış gerçekleşti. 1’i bakan 6 AK Partili vekili olan Trabzon’da FKB arazisinin KTÜ’ye bedelinde devri bekleniyor..

Fikobirlik iflastan kurtarılacak mı?
  • Gündem / Son Dakika
  • 09 Aralık 2010
  • Fikobirlik iflastan kurtarılacak mı? için yorumlar kapalı
  • 316 KEZ OKUNDU

Haberimizden sonra çok kısa bir süre içinde FKB, Giresun’da bulunan 53 dönüme yakın arsasını, (üzerindeki lojmanları, misafirhanesi, sosyal tesisleriyle)  Giresun Milletvekili Nurettin Canikli’nin de bürokratik sorunların çözümü noktasındaki katkılarıyla 15 milyona yakın bedel ile Giresun Üniversitesi’ne sattı ve ödeme adeta cansuyu oldu.


Satış Giresun kamuoyunda büyük destek gördü. Satış sonrası hem personeline hem de üreticiye olan borçlarının bir kısmını ödeyen FKB, şimdi Trabzon’daki arsasını da KTÜ’ye satarak kalan borçlarını ödemenin peşinde.


BAŞBAKANIN TALİMATI VAR SONUÇ HENÜZ YOK


Başbakan Erdoğan’ın talimatı ile Fiskobirlik’e ait olan Trabzon’daki üniversite amaçlı yapılan tesislerin Milli Emlak Genel Müdürlüğü aracılığı ile KTÜ ye devri işlemi için devam eden yazışmaların ve görüşmelerin sonucu halen alınamadı.


Başbakan Erdoğan’ın talimatının gereğinin yapılması ile ilk etapta Fiskobirlik 44 milyon TL civarında bir kaynağa sahip olabilecek.   


Fiskobirlik’in 18 Aralık 2010 tarihinde Giresun’da yapılacak Olağan Genel Kurulu’na müjdeli haberi vermek ve kurumun önüne açmak için mevcut yönetim olağanüstü çaba sarf ediyor.


TMO’NUN BORCUNUN ÜÇTE BİRİ KAPANDI


Son olarak yapılan Giresun Üniversitesi’ne 53 dönümlük arsa, sosyal tesis, lojman satışı ile Sürmene’deki depo ve eski fabrika binasının satışlarından elde edilen paranın 6,5 milyon lira civarındaki kısmı TMO tarafından tahsil edildi ve TMO ya 22 milyon lira borç kaldı.


Hükümet, faiz indirimi tasarısına TMO’nun FKB’den alacağını da eklerse TMO’ya olan borç 6 milyon lira civarında azalacak ve TMO ya nihai olarak 16-17 milyon lira borç kalacak.


‘TORBA YASAYA FİSKOBİRLİK DE GİRSİN’ ÇABASI


Nurettin Canikli de Karadeniz’in bir dönemler en önemli kurumu olan FKB’yi düze çıkartacak çalışmalar yapıyor. Halen TBMM de bulunan ve faizlerin indirilmesi konusunu da düzenleyen torba Kanuna TMO’nun FKB’den alacağının da eklenmesini sağlamaya çalışıyor.


FKB Yönetimi, Başbakan’ın Trabzon’da FKB’nin düze çıkartılması talimatı vermesini takiben çalışmalarını yoğunlaştırdı. Maliye Bakanlığı, Tarım Bakanlığı ve KTÜ yönetimi ve bürokratları ile sürekli bir araya geldiler.


44 MİLYONLUK ARAZİYE REKTÖR 33 MİLYON ALMAK İSTEDİ


Son aşamada da KTÜ Rektörü İbrahim Özen’in girişimleri ile Maliye Bakanlığı’ndan 33 milyon lira civarında bir ödenek bu tesislerin alınması amacıyla KTÜ bütçesine aktarıldı. Bu kamulaştırma amaçlı ödenek KTÜ yönetimi tarafından, bu tesislerin alınması için yıl sonuna kadar kullanılmaz ise Hazine’ye geriye dönecek.


FKB genel kurulunun vereceği yetki olmadan satış listesinde 44 milyon lira olan tesislerin anlaşma yoluyla daha aşağı fiyatla satışına sıcak bakılmıyor!


EKSPERTİZİ 44 MİLYON TL KTÜ’NÜN VERDİĞİ 33 MİLYON TL


KTÜ tarafından kamulaştırma yapılıp 33 milyon liraya tesisler alınırsa FKB yönetimi de kamulaştırma bedeline itiraz etmek noktasında dava açmak zorunda kalacak.


Mahkemenin belirleyeceği nihai fiyat son aşamada geçerli olacak. FKB nin önceki yıllardaki genel kurullarında 49 milyon lira değer biçilen tesislerle ilgili mevcut yönetim kurulu, 2009 yılında ekspertiz yapıp belirlenen 44 milyon liralık son değeri satış fiyatı olarak ilan etmişti.


Trabzon’a ve bölgeye üniversite kazandırmak amacıyla yapılan bu tesislerin yine Trabzon’un ve bölgenin gözbebeği kurumu olan KTÜ tarafından alınması özellikle isteniyor.


Dünyanın 2000 üniversitesi arasında olan KTÜ’nün yönetimince, tam teşekküllü ve son sistem yapımlı tesislerin Başbakan’ın talimatına karşın rayiç değerinin altında alınmaya çalışılmasının FKB yetkilileri anlaşılır bulunmadığını ifade ediyorlar.


Yetkililer FKB gibi dev bir  kurumun düştüğü ekonomik çıkmaz karşısında bir de hacizden mal alır gibi bedava mal almak şeklinde davranış sergileyen KTÜ yönetiminin tavrının hoş karşılanmadığını belirtiyor.


Fındık üreticisi de sabırsızlıkla bu sürecin lehlerine sonuçlanmasını bekliyor.


Bu konuda en önemli görev, Batman valiliği görevinde iken üniversite kurulmasında önemli çalışmalar yapan Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık’a da düşüyor. Başbakan’ın, bu tesislerin KTÜ’ye kazandırılması için yapılacak her türlü işlemde açıktan desteğini alan ve KTÜ bütçesine hemen 33 milyonu aktarabilen KTÜ Rektörü İbrahim Özen’e ve belediye başkanlığı adaylığı sürecinde 61 projeden bahsederken bu tesislerin üniversite olarak değerlendirilmesi konusunda çalışma sözü veren  özellikle de Avrasya Üniversitesi’nin TBMM den geçmesi için efor sarf eden Trabzon  Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu’na da ciddi sorumluluk düşüyor.


HER KESİMİ MEMNUN EDEN SONUÇ BÖYLE ÇIKACAK


KTÜ yönetimi kamulaştırma işlemini Başbakan’ın FKB’ nin mülklerinin değerinden işleme tabi tutulması talimatı doğrultusunda, FKB genel kurulu tarafından tespit edilen değer olan 44 milyon lirayı FKB’ye aktarma konusunda gereğinin yapılması isteniyor


İşlem gerçekleşirse KTÜ acil ihtiyacı olan mülklere hemen taşınabilecek, TMO ise FKB den alacağını tahsil edebilecek.


Diğer bir seçenek ise TMO’nun, TBMM’de görüşülen amme alacaklarına uygulanacak faiz oranlarındaki değişiklik yasa tasarısı kapsamında yer alan kurumlar arasına alınması!


FİSKOBİRLİK NE ÖNERİYOR?


Yetkililerin bu konuda çözümleri şu şekilde :”TMO’nun FKB den alacaklarına da kanunla kabul edilecek düşük faiz uygulanması sonucu ortaya çıkacak ana para ve faiz toplamı olan bakiyenin FKB’den, esnaf ve Kobi kesimine tanınan imkan gibi 2-3 yıl geri ödemesiz toplam 8 yılda geri ödemeli şeklinde tahsil edilme olanağı tanınırsa,  FKB 44 milyon liranın hepsini doğrudan üreticiye aktarabilecek ve hiçbir şekilde üreticiye borcu kalmamış bir mali yapıya kavuşmuş olacak.”


Kredinin dışında FKB yetkililerinin diğer beklentileri de “FKB tarafından, TMO’ya geri ödeme yapılamayacak 2-3 yıl boyunca TMO tarafından FKB’ye, FKB’nin olağan faaliyetlerini icra edebilmesi için gerek duyduğu hammadde temini noktasında TMO nun depolarında bulunan ve sadece yağ yapılması planlanan 300 bin tona yakın fındıktan 30 bin tonluk kısmı yağlık fındık fiyatından verilip FKB tarafından da bu fındıkların katma değer yaratacak şekilde değerlendirilmesi imkanı da tanınırsa FKB, hem cari giderlerini karşılama hem de artık üretici borcu bittiği için  personeline ve  diğer yasal kurumlara olan borçlarını ödeyebilme imkanına da sahip olacak, TMO’ya da yapılandırılan borcunu geri ödeme güçlüğü çekmeyecek ve süreç FKB’yi  2011 yılındaki ürün alımına da hazır olma noktasına taşıyabilecektir.” şeklinde!


Her iki alternatifin de hiçbir şekilde Hazine’ye yük olmadığını belirten yetkililer FKB’nin yeniden fındık piyasasında güçlü aktör olmasından endişe eden kesimlerin lobicilik faaliyetlerinin de sürdüğü edinilen bilgiler arasında.


Trabzon’dan meclise giren AK Partili 6 vekil var ve bunların içerisinde 1 bakan olmasına rağmen 4 yılı aşkın süredir parasını alamayan 18 tüketici Başbakan’ın talimatını bekliyor


Haber7


 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ