Haber 16

Erdoğan Müjde’yi Verdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, son yıllarda yapılan yatırımlarla savunma sanayinde…

Erdoğan Müjde’yi Verdi
  • Gündem / Son Dakika
  • 02 Ekim 2010
  • Erdoğan Müjde’yi Verdi için yorumlar kapalı
  • 333 KEZ OKUNDU


















Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, son yıllarda yapılan yatırımlarla savunma sanayinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarının yerli kaynaklarla karşılanma oranının yüzde 25’den yüzde 46’ya çıktığını söyledi.





2010 sonunda bu oranın yüzde 50 olmasını hedeflediklerini belirten Erdoğan, askeri gemi inşaasında ise dışa bağımlılığın tamamen ortadan kalktığını vurguladı.

A.D.İ.K Tersanesi’nde yapılan Ç151 Süratli Amfibi Gemisi düzenlenen törenle denize indirildi. Törene; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım,Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu,Deniz Kuvvetleri Komutanı Ormiral Eşref Uğur Yiğit,Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç katıldı.

Törende konuşan Başbakan Erdoğan, Süratli Amfibi Gemi Projesi’nin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın etkinliğini ve caydırıcılığını artırmak için gerçekleştirildiğini dile getirdi. Proje kapsamında inşası tamamlanan ilk geminin bu gün suya indirildiğini anlatan Başbakan Erdoğan, gemilerin tamamen Türk mühendisleri tarafından tasarlanmasını dikkat çekti. Gemilerin silah atış kontrol sistemlerin de Milli Savunma Sanayi kuruluşlarından ASELSAN tarafından geliştirildiğine işaret eden Başbakan Erdoğan, “Bütün bunlar askeri gemi inşa sanayimizde gelinen başarı seviyesini ortaya koyması bakımından gözler önüne sermesi bakımından gerçekten çok anlamlı.” Diye konuştu.

Süratli Amfibi Gemi Projesi kapsamında hedefin yüzde 75’e varan katkı oranının hedeflendiğini aktaran Erdoğan, bunun da Türkiye’nin artık savunma sanayinde çok farklı bir konuma geldiğini gösterdiğini aktardı.

Denize indirme töreni yapılan geminin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın ihtiyaçlarına yerli çözümler üreterek kaynakları Türkiye’de kalmasını sağlayan bir yaklaşımın ürünü olduğunu belirten Erdoğan, “Ülkemiz sanayine, mühendis ve teknisyenlerine duyduğumuz güvenen karşılıksız olmadığını bu gün karşımızdaki eserle görüyoruz.” Dedi.

Süratli Amfibi gemiler gibi Türk Savunma Sanayi’nin ihtiyaç duyduğu ileri teknoloji ürünü çok sayıda teçhizatın artık milli tasarım ve üretim projeleriyle tedarik edilebildiğinin altını çizen Erdoğan, savunma sanayi ürenlerinin de artık uluslar arası alanda rekabet edebilir seviyelere ulaştığını aktardı.

Savunma sanayinin 2002 yılında TSK’nın ihtiyacının sadece yüzde 25’ini karşılayabildiğini hatırlatan Erdoğan, 2009 sonunda bu oranın yüzde 46’ya çıkarıldığını, 2010 sonundaki hedefin ise savunma ihtiyaçlarının yüzde 50’sinin Türkiye’deki firmalardan karşılanması olduğunu aktardı.

Savunma sanayinin cirosu ve ihracat durumuna de değinen Erdoğan, “Savunma sanayimizin cirosu 2002 yılında 1 milyar dolardı. 2009 sonunda 2,4 milyar doları yakaladı. 2010 sonunda da 3 milyar doları hedefine doğru koşuyoruz. Savunma sanayinde ihracatımız da büyük bir ivme kazanmaya başladı. 240 milyon dolardan 832 milyon dolara çıktı. 2011’de hedef 1 milyar dolar.” Diye konuştu.

Türkiye’nin ilk kez kendi milli piyade tüfeğini tasarladığını ve tüfeğin seri üretiminin de 2011 yılında başlayacağını aktaran Erdoğan, “Bütün alt sistemleriyle birlikte ilk defa ülkemiz tan üretimine başlamış bulunuyor. Altay adını verdiğimiz kendi tanklarımızın prototip üretimini şu anda yapıyoruz. Yine tamamen kendi imalatımız olan ANKA adını verdiğimiz insasız hava aracının prototip üretimine başladık. ATAK adı altında ilk milli helikopterlerimizin üretimine başladık. GÖKTÜRK adını verdiğimiz Türk mühendislerince yapılan istihbarat uydumuzun çalışmaları devam ediyor. Bunu da inşallah 2012’de uzaya fırlatıyoruz.” dedi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ