Erdoğan ayetle cevap verdi
Başbakan Erdoğan, ‘Avrupa Birliği’nin Türkiye’yi üyeliğe kabul etmesi durumunda Arap ve İslam dünyasına sırt çevirir misiniz?’ sorusuna bakın hangi ayetle cevap verdi.
Başbakan Erdoğan, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında soruları cevapladı. Bir Arap gazeteci, Arap halklarını Türkiye’nin Filistin ve İslam dünyası konusundaki girişimlerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Gazeteci, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne kabul edilmesi durumunda kendilerine sırt çevireceği endişesini ortaya koydu.
Soruya, “Emrolounduğunuz gibi dosdoğru olacaksınız. Sağa sola sapma olmaz.” şeklinde cevap veren Erdoğan, “Biz, Ortadoğu’da olan tavrımızı, kendi değerlerimizden gelen insani bir tavır olarak ortaya koyduk.” dedi. Aynı tavrı Gürcistan’da da koyduklarını hatırlatan Erdoğan, “Dünyanın başka yerinde de olsa bu tavrı koyarız. Bu, Türkiye’nin adil yaklaşım tarzının sonucu. AB süreci bunu asla değiştirmez.” diye konuştu.
Avrupa Birliği’ni bir Hıristiyan kulübü olarak görmek istemediklerini vurgulayan Erdoğan, Türkiye’den başka AB’nin kapısında 50 yıldır bekleyen bir ülke olmadığını söyledi, AB’yi adil davranmamakla suçladı. Erdoğan, Siyasi mülahazalarla üyeliğimiz engellemeye kalkışılırsa burada kaybeden AB olur.” dedi.
“İSLAM’A HİZMET ÖDÜLÜ SORUMLULUĞUMUZ ARTIRACAK”
Kral Faysal Vakfı’nın şahsına layık gördüğü ‘İslam’a hizmet ödülü’ dolayısıyla teşekkürlerini ileten Erdoğan, “Milletim adına bu ödülü kabul ettiğimi tekrar belirtmek isterim. Bu ödül bizim özellikle Medeniyetler İttifakı içerisindeki uluslararası camiadaki sorumluluğumuz daha da artıracaktır. Bizim inançlarımız, bizim medeniyetimiz dünya barışına hizmette bize ağır görevler yüklemektedir. Dünyanın neresinde olursa olsun, elimiz oraya uzanacaktır.” dedi.
SUUDİ ARABİSTAN VİZEYİ KALDIRMIYOR
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan’la vizelerin kaldırılması konusunda diplomat ve işadamları noktasında bir mesafe alınabileceğini dile getirdi. Bununla birlikte Suriye, Ürdün, Lübnan, Libya ile yapıldığı gibi bir vize muafiyetini Riyad’la gerçekleştirmelerinin mümkün olmadığını söyledi. Erdoğan, “Temenni ederiz ki, ileride bu da olur.” dedi.
Başbakan Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’da yaptığı görüşmelerde dış ticaret hacminin yükseltilmesi hedeflerini nasıl gerçekleştirecekleri üzerinde durduklarını söyledi. Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefini hatırlatan Erdoğan, “Kararlılığımızın dost kardeş ülkeler arasındaki dayanışmayla çok daha süratle gerçekleşeceğine inanıyorum.” dedi.
Başbakan Erdoğan, İsrail’in Suriye’yle doğrudan görüşmeler yapacağı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine ise, “Şu ana kadar benim bildiğimi bir şey var. (Suriye Cumhurbaşkanı) Beşşar Esad kardeşimizin direkt görüşmeden yana olmadığı hususundadır. İsrail ise buna farklı yaklaşmaktadır.” dedi. Başbakan Erdoğan, Türkiye’ye bu konuda bir görev düşerse biz yine görevimizin başındadır.” şeklinde konuştu.
“ERMENİSTAN OPERASYON YAPMAYA KALKIŞTI”
Başbakan Erdoğan, Ermenistan Anayasa Mahkemesi’nin, Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesi için imzalanan protokollerle ilgili gerekçeli kararına tepki gösterdi.
Erdoğan, mahkemenin 1915 olaylarını ‘soykırım’ şeklinde tanımlayan bazı belgelere dolaylı atıf yapılmasını ‘protokol metinleri üzerinde operasyon yapılmaya kalkışılması’ olarak değerlendirdi. Erdoğan, “Bunun tabii düzeltilmesi lazım. Bu yanlış giderilmedikten sonra bu süreç gölgelenmiş olur, zedelenmiş olur.” dedi.
Başbakan Erdoğan, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında soruları cevapladı. Erdoğan, Ermenistan Anayasa Mahkemesi’nin protokollerle ilgili gerekçeli kararını “Türkiye olarak bizim asla kabullenemeyeceğimiz, kelimeler arasında cümleler arasında gizlilik arz eden yaklaşımlar var.” sözleriyle değerlendirdi. Kendilerini protokol metinlerini herhangi bir şey beklemeden parlamentoya getirdiklerini belirten Erdoğan, “O metnin üzerinde herhangi bir kurumu aracı olarak devreye sokmadık. Cümleler arasında operasyon da yapmadık. Aynen gönderdik. Biz burada samimiyetimizi gösterdik. Ön aldık.” dedi.
Ermenistan tarafı ‘metnin üzerinde operasyon yapmaya kalkışmak’la suçlayan Erdoğan, “Bunun tabii düzeltilmesi lazım. Bu yanlış giderilmedikten sonra bu süreç gölgelenmiş olur, zedelenmiş olur.” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ermenistan’la devam eden normalleşme sürecinden Azerbaycan’ı soyutlama gibi bir lükslerinin olmadığına bir kez daha vurgu yaptı. Erdoğan, bu konuyu ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’e de aktardığını belirterek, ‘Minsk üçlüsü olarak bu işi bir an önce neticelendirin. Bunu neticelendirirseniz Türkiye Ermenistan ilişkilerini süratle iyileşeceğini de göreceksiniz. Ama öncelikle Azerbaycan toprakları işgalden kurtarılmalıdır.’ dediğini aktardı.