Haber 16

Erdoğan adaleti Kanuni’nin sözleri ile anlattı

“Adalet” ana temasıyla düzenlenen ‘İstanbul Küresel Forumu’nun açılışında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BM’nin Suriye politikasını eleştirirken ““BM, bugün Suriye’de de acizlik içindedir” dedi. Erdoğan, dünyanın yeniden adaletin hakim olduğu bir yer olması konusunda uluslararası kurumlar ve liderlere, Kanuni Sultan Süleyman’nın sözleri ile seslendi

Erdoğan adaleti Kanuni’nin sözleri ile anlattı
  • Gündem / Son Dakika
  • 13 Ekim 2012
  • Erdoğan adaleti Kanuni’nin sözleri ile anlattı için yorumlar kapalı
  • 335 KEZ OKUNDU

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Adaletin, sadece bireylerin huzuru ve güvenliği için değil, toplum düzeninin ve yönetimlerin bekası bakımından da hayati öneme sahip bir kavram olduğunu biliyoruz” dedi.

 
Erdoğan, Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü ile Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından “Adalet” ana temasıyla düzenlenen İstanbul Küresel Forumu’nun açılışında yaptığı konuşmada, forumda, dünyanın farklı bölgelerinden devlet adamları, akademisyenler, sivil toplum temsilcileri, iş dünyası temsilcileri, sanatçılar, yazarlar ve medya mensuplarının, küresel sorunları adalet penceresinden ele alacağını ve görüşlerini ifade edeceğini belirtti.
 
Forumun düzenlenmesinde emeği geçen ve foruma katkı veren herkese teşekkür eden Erdoğan, “Adaletin, sadece bireylerin huzuru ve güvenliği için değil, toplum düzeninin ve yönetimlerin bekası bakımından da hayati öneme sahip bir kavram olduğunu biliyoruz” diye konuştu.
 
İstanbul Küresel Forumu’nda da bu nedenle “adalet” kavramının dinden siyasete, tarihten ekonomiye, bilimden sanata kadar bugünün dünyasını ilgilendiren her boyutunun tartışılacak olmasını önemli gördüklerini belirten Erdoğan, forumun, konusunun yanında zamanlaması itibarıyla da önem taşıdığını belirtti.
 
Başbakan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
 
“Bölgemizde ve tüm dünyada etkileri derinden hissedilen çok yönlü ve güçlü bir değişim, dönüşüm sürecinden geçiyoruz. Bunun yanında beşinci yılına giren küresel ekonomik krizin, özellikle Batı’da giderek derinleşen siyasi, sosyal ve ekonomik yansımalarına şahitlik ediyoruz. Yine aynı şekilde Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da yaşanan tarihi dönüşümlerin çok boyutlu etkilerini yakından hissediyoruz. İç içe geçmiş tarihi, sosyal, kültürel, ekonomik boyutları bulunan bu değişim dalgasını anlamak için dikkatle üzerinde durmamız gereken hususlardan birinin de adalet olduğunu düşünüyorum.”
“Adalet, ağaçları sulamak… Zulüm, dikene su vermek”
 
Mevlana’nın, “Adalet nedir? Ağaçları sulamak… Zulüm nedir? Dikene su vermek.. Adalet bir nimeti yerine koymaktır, su emen her kökü sulamak değil… Zulüm ise bir şeyi konmaması gereken yere koymaktır” şeklindeki sözlerini hatırlatan Erdoğan, şunları kaydetti:
 
“İnsanlık tarihindeki destansı mücadelelerin neredeyse hepsi, zulme başkaldırı için, adaleti tesis etmek için girişilen çabaların ifadesidir. Hiç uzağa gitmeye gerek yok. Şöyle yakın tarihe baktığımızda Gandhi’yi görürüz, Malcolm X’i görürüz, Mandela’yı görürüz, Aliye İzzetbegoviç’i görürüz. Bu muhteşem mücadele adamlarının zulme baş kaldırmakla talep ettikleri şey, kendi toplumlarının nezdinde bütün insanlık için adalet değil miydi? Filistin’de İsrail buldozerlerinin paletleri altında parçalanarak katledilen Rachel Corrie zulme karşı adaletin safında yer aldığı için orada değil miydi? Evet, insanlık var olduğu sürece dünyada zulüm eksik olmayacak, dolayısıyla adalet arayışı da asla son bulmayacak. Adaletin safında yer alanlar, daima hayırla, minnetle yad edilirken, zalimler, zulüm uygulayanlar lanetle, nefretle anılmaya devam edecek.”
 
Başbakan Erdoğan, “Kimse Birleşmiş Milletler’in yapısının adil bir anlayış üzerine bina edildiğini söyleyemez. Birleşmiş Milletler’in adalet üzerinde reforme edilmesi şart” dedi.
 
Günümüz dünyasında adaletsizliğin yapısal bir hüviyet kazandığının görüldüğünü belirten Erdoğan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi başta olmak üzere, pek çok uluslararası kuruluşun işleyişinde, bu yapısal adaletsizliğin açıkça görülebildiğini ifade etti.
 
“Kimse Birleşmiş Milletler’in yapısının adil bir anlayış üzerine bina edildiğini söyleyemez” diyen Erdoğan, şunları kaydetti:
 
“5 tane daimi üye, 10 tane geçicici üye… 10 tane geçici üyenin bir anlamı var mı? Yok? 5 daimi üyenin içinden biri çıkıp ‘hayır’ dediği zaman mesele bitiyor zaten. Oradan karar çıkarmak mümkün değil. Öyleyse Birleşmiş Milletler niye? Birleşmiş Milletler’in adalet üzerinde reforme edilmesi şart. Bunun çözülmesi lazım. 5 üye, onlar ne derse o oluyor. Bu ne demektir? Demek ki dünyayı bu 5 üyenin insafına bırakmış durumundayız. Peki bu 5 üyenin etnik yapısından, inancından, düşüncesinden başka dünyada yapı yok mu? Bakış yok mu? Var. Peki bu küresel yapıyı, tüm insanlığı kapsıyor mu bu temsil? Verilecek cevap hayır. Öyleyse Birleşmiş Milletler’in reforme edilmesi şart.”
 
“BM, bugün Suriye’de de acizlik içindedir”
 
20 yıl önce Balkanlar’da, Saraybosna’da, Srebrenica’da, Tuzla’da yüz binlerce insanın katline seyirci kalan Birleşmiş Milletler’in bugün Suriye;de de acizlik içinde olduğunu ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:
 
“20 yıl önceki bu gaflet, uluslararası toplumun Soğuk Savaş’ın bitimiyle ortaya çıkan sorunlarla baş etmekte hazırlıksız yakalandığı şeklinde izah ediliyordu. Peki bugün Suriye konusunda sergilenen acizliğin, adaletsizliğin nasıl bir açıklaması olabilir? Suriye’deki olaylar karşısında etkin bir politika ortaya koyamayan Güvenlik Konseyi’nin, dünyanın diğer bölgelerindeki mağdurlar, mazlumlar nezdinde hızla meşruiyetini kaybettiğinin bilinmesini istiyorum.”
 
-“Batı, artık dünyanın tek merkezi değildir”-
 
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ