Haber 16

Dünya’da Beslenme Sorunları Çok Büyük Boyutlu

Yaşam için zorunlu bir gereksinim olan beslenme ile ilgili sorunlar, Dünyada nüfusun çok önemli bir bölümünün (neredeyse yarısının!) sağlığını tehdit etmektedir.

Dünya’da Beslenme Sorunları Çok Büyük Boyutlu
  • Sağlık / Son Dakika
  • 02 Mart 2016
  • Dünya’da Beslenme Sorunları Çok Büyük Boyutlu için yorumlar kapalı
  • 425 KEZ OKUNDU

DÜNYADA BESLENME SORUNLARI ÇOK BÜYÜK BOYUTLU!
“KISA BİR DEĞERLENDİRME”
Yaşam için zorunlu bir gereksinim olan beslenme ile ilgili sorunlar, Dünyada nüfusun çok önemli bir bölümünün (neredeyse yarısının!) sağlığını tehdit etmektedir. Ölümler, yeti yitimleri, hastalıklar özellikle az gelişmiş ülkeler için tehdit oluşturma riskini ne yazık ki artarak korumaktadır.

Bugün Dünyada var olan başlıca beslenme sorunları aşağıda sıralanmıştır: [1][2][3]

1. Düşük kilolulu (tartılı) olmak, gelir düzeyi yetersiz olan ülkelerde en önemli riskler arasında birinci sıradadır. Küresel düzeyde hastalıkların %6’sını oluşturmaktadır.

2. Az gelişmiş ülkelerde yaşayan her 4 çocuktan 1’i düşük tartılıdır.

3. Dünyada açlık ile mücadele eden insan sayısı Dünya Gıda Programı verilerine göre 1 milyardır! Bu rakam Kanada, ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinin nüfusundan daha fazladır ve her 7 insandan 1’i demektir! Dünya Gıda Programı, AÇLIĞI, Dünyanın 1 numaralı sağlık sorunu olarak tanımlamaktadır. Bu gece de 7 kişiden 1’i yatağa AÇ olarak yatacaktır!

4. Açlığa bağlı ölümler dünyada her yıl AIDS, tüberküloz ve sıtma ölümlerinden daha fazladır. FAO (Dünya Gıda ve Tarım Örgütü) verilerine göre Dünyada yıllık ölümler 60 milyon dolayında olup, bunun 6’da 1’i açlık nedenlidir. Her 6 ölümden 1’inin temel nedeni AÇLIK tır! Bu rakamlar, herhangi bir hastalığın tek başına yol açtığı ölümlerden çok fazladır. Kalp-damar hastalıkları ve kanserler çok sayıda hastalık içeren geniş hastalık kümeleri olmasına karşın, tek başına AÇLIK ölümlerinin bu iki ana nedeni aşkın oluşu unutulmamalı ve unutturulmamalıdır.

5. Çocukluk çağında düşük kilolu olmak, demir eksikliği, vitamin A yetersizliği ve çinko eksikliği gibi mikronutrient yetersizlikleri ve anne sütü ile beslenmeme, dünyadaki bütün ölümlerin %7’sini oluşturmaktadır. Bir başka anlatımla, her yıl yaklaşık 3,9 milyon kişi bu nedenlerle yaşamını yitirmektedir.

6. Mikronutrient yetersizlikleri daha yakından incelendiğinde;
a. İyot yetersizliği en sık görülen hastalıklar arasında olup, beyin gelişim bozukluğunun ÖNLENEBİLİR en önde gelen nedenidir.

b. Kansızlık dünyada 1,6 milyar kişiyi etkilemektedir. En çok demir eksikliğine bağlı olarak gelişir. Düşük doğum ağırlıklı bebek, gebelikte kansızlık, anne ölümlerinde artma nedenidir.

c. Dünyada okul öncesi dönemde 190 milyon çocuk A vitamini yetersizliği ve ağır sonuçları (KÖRLÜK!) ile karşı karşıyadır.

d. Çinko yetersizliği, bağışıklık sistemini çok yakından etkiler ve her yıl dünyada 430 bin çocuğun ölümüne yol açar.

e. Dünyada, 20 yaş üzerinde yaklaşık 1,5 milyar fazla kilolu ve şişman birey bulunmaktadır. Beş yaş altında ise aynı sorunu yaşayan 40 milyon dolayında çocuk olduğu kestirilmektedir.

Bütün bu sorunların halk sağlığı açısından aşağıda kısaca vurgulanmış olan KOLAY ve UYGULANABİLİR çözümleri bulunmaktadır:

1. Sağlıklı gıda seçeneklerine herkesin eşit olarak ulaşabilirliğinin sağlanması,

2. Açlığı, yoksulluğu besleyen en önemli belirleyiciler arasında yer alan gelir dağılımı eşitsizliğinin, sağlıklı-güvenli gıdaya sürekli erişimde eşitsizliğin giderilmesi için politikalar üretilmesi,

3. Risk gruplarına öncelik verilmesi; açlığın temel nedeninin YOKSULLUK olduğunun unutulmaması! [4]

4. Hasta bireylerin bir an önce tedavilerinin yapılması,

5. Bütün bu önlemlerin sürdürülebilirliğinin sağlanması.

Yukarındaki örneklerin en sonuncusu olarak; günümüzde, Ağustos 2011’de, açlığın başlıca adresi SOMALİ olmuş ve bütün Dünya kamuoyu aslında küresel olarak yaygın olan bu sorunun en ağır koşullarda yaşandığı bölgeyi canlı olarak izlemektedir. Palyatif çözümler yerine yukarıdaki gerçekçi ve sorunu kökten çözecek adımlara gereksinim vardır. Bu koşulları ve sonuçlarını yakından izleyen yetkililerin ACİLEN yukarıdaki önerilerin gerçeklik kazanabilmesi için gerekli girişimleri sonuçlandırmaları önerilmektedir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ