Haber 16

Diyabet, Şeker Hastalığını nasıl yenerim?

‘Türkiye’de Diyabette Çözümler’ Kitabı diyabetle ilgili çok önemli gerçekleri göz önüne sererken hastalık için çözüm önerileri de sunuyor.

Diyabet, Şeker Hastalığını nasıl yenerim?
  • Sağlık / Son Dakika
  • 15 Mayıs 2010
  • Diyabet, Şeker Hastalığını nasıl yenerim? için yorumlar kapalı
  • 414 KEZ OKUNDU

Türkiye Diyabet Vakfı’nın öncülüğünde, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Masası (WHO Europe), Uluslararası Diyabet Federasyonu Avrupa Masası (IDF Europe), Sağlık Bakanlığı’nın da aralarında bulunduğu 30  sağlık  kuruluşunun destek verdiği Diyabet 2020 Vizyon ve Hedefler Projesi çerçevesinde hazırlanan ‘Türkiye’de Diyabette Çözümler’ Kitabı 46. Ulusal Diyabet Kongresinde düzenlenen basın toplantısı ile tanıtıldı.


D2020 Koordinatörü Prof. Dr. Temel Yılmaz, diyabetin Türkiye’de toplam sağlık harcamaları içinde 2 milyar dolarla en büyük paya sahip olduğunu söyledi. Diyabetin ülke ekonomilerine büyük zarar verdiğine dikkat çeken, Yılmaz,  “2020 yılında diyabet nedeniyle kamu kasasından ve vatandaşların cebinden toplam 11 milyar dolarlık harcama yapılacağı tahmin  ediliyor . Diyabet 2020 projesi toplumun her alanında hayata geçirilirse, bunun 9 milyar doları cebimizde kalacak”  dedi.


 Diyabet 2020 projesiyle ilgili bilgi veren Yılmaz, “Türkiye’deki bütün sektörleri bir araya getien ve 2010 ile 2020 yılları arasında neler yapılması gerektiğini ortaya koyan bir projeye  imza  attık. Diyabet 2020 ulusal ve toplu hareketi sağlayacak bir oluşum” ifadelerini kullandı.


Diyabet 2020 projesine 2009 yılında başlattıklarını hatırlatan Yılmaz, kitabın Türkiye’nin 2020 yılına kadar diyabet konusundaki politikalarını belirlemesi açısından çok büyük önem taşıdığını vurguladı.


Obezite ve hareketsiz yaşam gibi sorunlar nedeniyle Tip 2 diyabete yakalanma yaşının ilkokul çocuklarına kadar indiğinin altını çizen Yılmaz, “Diyabetten korunmak en az tedavi kadar önemlidir. Diyabet kompilikasyonlarından kurtulabilmek için vatandaşları bilgilendirecek iletişim politikaları uygulamak, okul kantinlerini düzenlemek, gıda endüstrisinin paketler üzerinde bilgilendirme yazmasını sağlamak gerekiyor” dedi.


Diyabetle mücadelenin uzun vadeli olması gerektiğini savunan Yılmaz, “Türkiye’nin artık bir diyabet politikası ortaya koyması gerekiyor” dedi.


BEDEN EĞİTİMİ DERSİNİN SAATLERİ UZATILMALI


Basın toplantısında konuşan D2020 Koordinasyon Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan İlkova ise, ilköğretim ve ortaöğretim okullarında beden eğitimi dersi saatlerinin uzatılması gerektiğini kaydetti. Diyabetin en önemli düşmanın spor yapmak olduğunu anlatan İlkova, “Milli Eğitim Bakanlığı 1 gün içerisinde çıkaracağı genelge ile beden eğitim derslerinin saatini uzatabilir. Diyabetin önlenmesi için ailelerinde eğitilmesi gerekiyor. Türkiye’de bir çocuk ekran başında ortalama 3 saat geçiriyor. Diyabette hareketsiz bir yaşamın getirdiği sorunlar arasında yer alıyor. İnsanlar her gün yarım saat yürüyerek diyabete yakalanma riskini yüzde 30 ile 58 oranında düşürebilir” dedi.


Halk arasında ‘Diyabetli olunca daha sağlıklı bir yaşam sürdürülür’ şeklinde inanışın yanlış olduğunu söyleyen İlkova, Türkiye’de 50 yaşın üzerindekilerin yüzde 18’inin diyabet hastası olduğunu vurguladı..


Basın toplantısına, D2020 Koordinatörü Yılmaz ve İlkova ile birlikte Koordinasyon Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Mustafa Kemal Balcı, Prof. Dr. Ahmet Kaya, IDF Avrupa Temsilcisi Doç. Dr. Şehnaz Karadeniz ve kitabın basımında katkısı bulunan Sanofi Aventis firmasının Temsilcisi Dr. Edibe Taylan’ın katıldı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ