Haber 16

Devir, tasarruf devri

Neden her ay yüksek elektrik faturası ödüyorsunuz? Gece yatarken koridorun ışığını açık bırakıyor olabilir misiniz? Bilgisayarı kapatıyor ama fişten çekmiyor musunuz acaba?

Devir, tasarruf devri
  • Gündem / Son Dakika
  • 06 Ekim 2012
  • Devir, tasarruf devri için yorumlar kapalı
  • 319 KEZ OKUNDU

– Her an lazım olabilir diye sıcak su termostatınızı sürekli yüksek tutmayın, bir derece düşürün. Termostatı oda sıcaklığında tutmak size yılda en az 100 lira kazandırır.
– Bilgisayarları, cep telefonlarını gereksiz yere şarjda bırakmayın. Hem ürünün ömrü kısalır hem de büyük enerji kaybı yaşanır.
– Çamaşır, kurutma ve bulaşık makinalarını yüzde yüz doldurun. Yarım dolu makinanın su miktarının daha az olduğunu düşünmeyin.
– Su ısıtıcıyı ağzına kadar doldurmayın, kullanacağınız kadar suyu koyup kaynatın. Tamamını kaynatır ama yarısını kullanırsanız, içinde kalan suyu soğumaya bırakmış olursunuz. Su ısıtıcının tam dolu suyu ısıtmak için kullandığı enerji yüzünden kaybınız büyük olur.
– Damlatan muslukları değiştirin. Damlatan tek musluk, bir haftada yarım banyo küvetini dolduracak kadar su kaybeder. Ya musluğunuzu değiştirin ya da tam anlamıyla kapattığınızdan emin olun!
– Tasarruflu ampuller kullanın. Sıradan ampullere göre ömürleri daha uzundur ve bir tasarruflu ampulden 10 yılda en az 200 lira kar edersiniz.
– Çocuklarınıza çıktıkları odaların lambasını kapatmayı, buzdolabının kapısını açık tutmamayı, diş fırçalarken gereksiz su akıtmamayı öğretin!
– Çift camlı pencerenizde buğulanma varsa camı değiştirin, yoksa ısı kaybı yaşarsınız.
– Pencerelerden kaçan ısıyı durdurmak için güneş batarken perdeleri kapatın.
– Bir yalıtım uzmanı çağırın ve kapıları, havalandırma fanlarını, klima sistemlerini kontrol ettirin. Evdeki yalıtım iyi değilse cihazlar daha fazla çalışır, böylece daha fazla enerji harcanır.
– Yemek pişirmek için düdüklü tencereyi tercih edin. Bu yolla hem enerji tasarrufu sağlamış hem de yiyeceklerinizin besin değerini korumuş olursunuz.
– Yemeklerinizi ocakta pişirin. Böylesi, fırında yemek pişirmekten daha ekonomik.
– Tenceredeki yemek kaynama noktasına geldiğinde altını olabildiğince kısın. Harlı ateşte kaynatmak, yemeğin pişmesini hızlandırmaz.
– Klima filtresini her yıl değiştirin. Temiz filtre daha verimli şekilde çalışır.
– Bulaşık makinesi çalışırken kapağını açıp kapamayın, enerji kaybı olur.
– Bulaşıkları makineye koymadan önce ön durulamaya gerek yok. Modern bulaşık makineleri en kirli tabakları bile temizleyecek şekilde üretiliyor. Yemek artıklarını peçeteyle temizleyerek makineye koymanız yeterli.
– Bulaşık makinenizi, tam dolduğunda çalıştırın. Makine yarım da tam da dolu olsa aynı miktarda su kullanır.
– Çamaşırlarınızda yağ lekesi yoksa düşük sıcaklık ayarlarını kullanın. Ayrıca çamaşır makinenizin yük kapasitesini aşmamaya özen gösterin.
– Çamaşırlarınızı nemliyken kurutma makinesinden çıkarın. Böylece fazla kırışmasını ve sonrasında ütüde enerji kaybını önlemiş olursunuz.
– Güneşli havalarda çamaşırlarınızı makinede değil, asarak kurutmayı tercih edin.
Kullanmıyorsanız fişten çekin!
Televizyonlar, kablosuz telefonlar, alarmlar, bilgisayarlar, mikrodalga fırınları stand-by modunda bırakmayın. Bu cihazlarla işiniz bittiğinde fişlerini çekmelisiniz. Çünkü aletler kapalı olsalar da fişleri çekilmediği sürece elektrik tüketmeye devam eder.
Bu tip enerji tüketimine ‘sızıntı’ denir ve aletin kendi enerjisinin yüzde 5’i kadardır. Ayrıca unutmamalısınız; radyolar 100 saat kullanıldığında, renkli televizyonlar ise 5-7 saat kullanıldığında 1kwh elektrik enerjisi tüketir.
Tabii küçük ekranlı televizyonların büyük ekranlılara göre daha az elektrik enerjisi tükettiğini de hesaba katmak gerek. Ve son bir uyarı: TV’de ses düzeyinin düşük olması elektrik tüketimini azaltır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ