Cilt Lekesi Neden Olur?
Cildin yüzeyel kısmında ya da derin tabakasında melanin birikmesi sonucu leke oluşabildiğine vurgu yapan Yrd. Doç. Dr. Jale Yüksek, “Cilt lekelerinin sebepleri oldukça çeşitlidir:
Cildin yüzeyel kısmında ya da derin tabakasında melanin birikmesi sonucu leke oluşabildiğine vurgu yapan Yrd. Doç. Dr. Jale Yüksek, “Cilt lekelerinin sebepleri oldukça çeşitlidir:
Güneş ışığına fazla maruz kalma, gebelik gibi hormonal değişimler, doğum kontrol ve kortizon gibi ilaç tedavisi kullanımı, doğuştan veya çocukluk döneminde oluşan nedeni bilinmeyen lekeler, ailesel (genetik) nedenlerle oluşanlar gibi sebepleri bulunabilir. Bu cilt lekerinin bazıları önemli sağlık sorunlarına neden olabileceği için uzman dermatoloji doktorları tarafından takip edilmeleri gerekir. Bazı lekeler ise herhangi bir sağlık sorununa neden olmaz fakat kişiyi mutsuz eden önemli bir kozmetik rahatsızlık yaratır. Bu tür durumlarda cilt mat, donuk, pürüzlü bir görünümde olur ve kişinin kapatıcı veya makyaj yapmadan dışarı çıkamamasına neden olur dedi.
Dermatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Jale Yüksek, ciltteki lekelerin yüz bölgesinde gelişebileceği gibi el sırtında, boyun ve dekolte bölgesinde de görülebileceğini kaydederek, lekelerin bayanlarda görülen bir cilt sorunu olarak bilinmesine karşın erkeklerde de gözlendiğine değindi.
CİLTTEKİ LEKELERİN ÇEŞİTLERİ
Dermatolog Dr.Jale Yüksek, cilt lekelerinin çeşitlerine ilişkin olarak şunları söyledi:
“Melazma sadece kadınlarda görülen bir leke çeşididir. Nedeni sıklıkla gebelik döneminde kadındaki hormon değişimlerinden kaynaklanır. Ayrıca doğum kontrol ilaçlarının kullanımı hormonlar üzerine etki ederek lekeye neden olabilir. Melazma bu nedenle halk arasında gebelik lekesi olarak adlandırılır. Melazma bazı kişilerde iyi seyirlidir ve hamilelik süreci bitiminde veya doğum kontrol ilacının kesilmesi ile tamamen kaybolabilir. Bazı kişilerde ise oldukça dirençli bir seyir gösterir, zaman geçtikçe kahverenginin tonu giderek koyulaşır. Tıp dilinde efelid olarak adlandırılan çiller, genelikle aileden gelen bir mirastır. Erken yaşta, çocukluk döneminde görülür. Tipik özelliği yazın güneş ışığına maruz kalınca renkleri koyulaşır ve sayıları artar. Kış mevsiminde renkleri solar ve sayıları azalır. Sıklıkla yanak ve burun üzerinde görülen noktasal açık kahverengi lekelerdir.
Yrd. Doç. Dr. Jale Yüksek, yaşlılık lekeleri olarak adlandırılan güneş çillerinin el üzerinde, boyun ve dekolte ve yüz bölgesinde sayıları herkeste farklı olarak görüldüğünü kaydetti.
Et benlerinin orta ve ileri yaşlarda cildin elastikiyetinin azalması sonucu sarkma olarak geliştiğini vurgulayan Dr.Yüksek, bunların tamamen zararsız ve iyi huylu cilt sarkmaları olduğunu belirtti.
Benlerin ise doğuştan olabileceği gibi çocukluk döneminde veya 20’li yaşlarda gelişebileceğini hatırlatan Yüksel, “Benlerin bazıları zamanla kötü huylu yapılar olabileceği için uzman dermatologlar tarafından takip edilmelidir. Bazıları tamamen iyi huyludur fakat koyu renkli olmaları yüzde lekeli, benekli görünüme neden olduğu için kozmetik rahatsızlığa neden olabilir. Sivilce yağlı cilttlerde görülen bir cilt rahatsızlığıdır. Genellikle ergenlik döneminde izlenir. Tedavisi uzun ve sabır gerektiren bir süreçtir. Sivilcelerde koparma ve travmaya neden olma sivilce bölgesinde koyu kahverengi halka şeklinde lekeler oluşturur. Bu kişilerde sivilce tedavisi ile birlikte leke tedavisi de yapmak gerekmektedir.