Haber 16

CHP’de olaylı kurultay!

CHP’nin 16. Olağanüstü Kurultayı Ankara Spor Salonu’nda yapılıyor. Kılıçdaroğlu kürsüden partililere seslendi. Salonda İsa Gök gerginliği ve arbede yaşandı.

CHP’de olaylı kurultay!
  • Politika / Son Dakika
  • 26 Şubat 2012
  • CHP’de olaylı kurultay! için yorumlar kapalı
  • 465 KEZ OKUNDU

CHP’nin 16. Olağanüstü Kurultayı Ankara Arena Kapalı Spor Salonu’nda yapılıyor.


KILIÇDAROĞLU KONUŞTU..
 
Kılıçdaroğlu, kürsüye çıkarken önünde bir arbede oldu.


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ”Tüzük dediler, işte tüzük. Seçim diyorsanız onu da yapacağız” dedi.


Kılıçdaroğlu, partisinin 16. Olağanüstü Kurultayı’nda yaptığı konuşmaya başlamadan önce kargaşa yaşandı. Kürsünün önünde CHP Mersin Milletvekili İsa Gök ve çok sayıda basın mensubunun beklemesi üzerine Kılıçdaroğlu, ”Açın önümüzü” diye uyardı.


”Kemal Başbakan” sloganlarının arasında konuşmaya başlayan Kılıçdaroğlu, bu kurultayda hiç kimsenin, kurultayın huzurunu bozmaya hakkı ve yetkisinin olmadığını söyledi.


”Tüzük dediler, işte tüzük. ‘Seçim’ diyorsanız onu da yapacağız” diyen Kılıçdaroğlu, gücünü halktan almayan hiçbir gücün başarılı olamayacağını söyledi.


”Yol arkadaşlarımız, devrimciler, Kuvayımilliyeciler, 89 yaşındaki genç CHP’liler, hepinizi saygıyla selamlıyorum, Cumhuriyetçiler, sevgili CHP’liler” diye seslenen Kılıçdaroğlu, CHP’nin, Türk halkının var olma iradesinin, bağımsızlığın, özgürlüğün adı olduğunu belirtti.


Kılıçdaroğlu, ”CHP’li olmanın, ‘imkansız’ denen şeylere ‘mümkündür’ demek olduğunu” ifade ederek, ”Çünkü CHP’liler, zor günlerin adamlarıdır, zor günlerde çıkar, başarıyı yakalarlar. Onun için CHP, umudun partisidir, yiğit insanların, ahlaklı insanların partisidir, özgürlükçü partidir” dedi.


Korumaları uyardı


Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşması sürerken CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, salondan çıkarılmaya çalışıldı, o sırada tribünlerden Gök ve yanındakilere pet şişeler atıldı. Bunun üzerine Kılıçdaroğlu, korumaları, ”Koruma arkadaşlar, lütfen çekilin. Beni, CHP’lilerden korumak gibi göreviniz olmamalı” diye uyardı.


Mehmet Akif Ersoy’un, ”Ben ezelden beri hür yaşadım, hür yaşarım, hangi çılgın zincir vuracakmış şaşarım” dizelerine işaret eden Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:


”İşte CHP budur. CHP, devleti kuran partidir, onun için CHP’li olmak bir onurdur, yurtseverliktir. CHP’li olmak, kardeşliktir, barış, dostluktur, hiçkimseyi ayırmadan herkesi kucaklayan bir CHP’dir. CHP’li olmak ‘biz kimseye kin tutmayız, kamu alem birdir bize’ diyen Yunus Emre’dir. CHP’li olmak halkın değerleriyle beraber yaşamak demektir, o kutsal değerlere saygı duymak demektir. CHP’li olmak halkın kendisidir, halkla birlikte olmak demektir. CHP’li olmak büyüme, hırs, azimdir.”


”Mısır’daki sağır sultan duysun”


 Kılıçdaroğlu, ”CHP tarihte hiçbir şey yapmadı” eleştirilerine de tarihten örneklerle yanıt verdi.


”Örnek veriyorum, herkes bilsin, Mısır’daki sağır sultan duysun” diyen Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet’in üzerinden 2 yıl geçtikten sonra, 1925’te Kayseri’de ilk uçak fabrikasını kurduklarını anlattı.


Osmanlı’nın parasını yabancılar basarken, Türkiye Cumhuriyeti’nde ilk kez kendi paralarını bastıklarını kaydeden Kılıçdaroğlu, Merkez Bankasını 1 Haziran 1930’da kurduklarını ifade etti. Kılıçdaroğlu, 3 Mayıs 1934’te kendi yaptıkları uçağın, Kayseri’den Ankara’ya hareket ettiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, ”Yapabiliyor musun sen şimdi bunu?” diye sorarak, 11 Ağustos 1937’de ilk denazaltı omurgasını Haliç’te yerleştirdiklerini belirtti.


Kılıçdaroğlu, CHP’nin kararlılığı ve gücünün, bunları gerçekleştirdiğini dile getirerek, Osmanlı’nın borçlarını, son kuruşuna kadar CHP’nin, Cumhuriyetin ödediğini kaydetti.


Kemal Kılıçdaroğlu, bütün bunlar olurken Türkiye’nin 2. Dünya Savaşı’na girmediğini, kimsenin yetim bırakılmadığını, birilerinin dolduruşuna gelmediğini, dış politikada taşeronluğunu yapmadığını kaydetti.


Merkez Bankası’nın 22 Eylül 1947 tarihli resmi açıklamasına göre, kasasında 176 ton altın olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, bunun yanı sıra ülke için birçok şey yapıldığını kaydetti.


”Erdoğan’ın benim anlattıklarımın hiçbirini bildiğine inanmıyorum”


CHP’nin, yabancılara el açmayan bir parti olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti:


 ”Bütün bunlar nasıl oldu, çünkü halka hizmet etmeyi, halk için çalışmayı, onurlu bir duruş olarak kabul eden o dönemin CHP’lileri, bir şeyi yapmadılar; asla asla kul hakkı yemediler. Onlar, asla ve asla yolsuzluğa bulaşmadılar, siyaseti zenginleşme aracı olarak kullanmadılar. Mustafa Kemal, onun için mal varlığını halkına adadı, çünkü siyaset adanmışlıktır, halk için mücadele etmek demektir. Yolsuzluklara bulaşmadılar, yolsuzlukları yapanları Yüce Divan’a göndermekte çekinmediler, 3 kez bakan ve milletvekillerini gönderdiler. Halkın 5 kuruşuna bile saygı duyarlardı onlar.


 ABD yönetimi, Marshall Planı çerçevesinde 58 milyon dolarlık Türkiye’ye askeri yardım yaptı. İlk kırılma, tarihin derin kırılması budur. 4 Ağustos 1958, Türkiye iflasını ilan ediyor. CHP iktidarında var olan 176 ton altını yok ediyor, borçlanıyor ve borcunu ödeyemiyor. CHP halkın çıkarlarını, ulusun çıkarlarını korur. CHP gerçeği budur, kendi tarihini bilmemek, ülkeye ihanettir. Erdoğan’ın benim bu anlattıklarımın hiçbirini bildiğine inanmıyorum çünkü tarihini bilmiyor. Siyaset, toplum bana ne verecek değildir, ben topluma ne vereceğim, nasıl hizmet edeceğimdir. CHP’nin siyaseti budur.”


Gök’ün dilekçesi kabul edilmedi..

İsa Gök’ün dilekçesi Divan tarafından kabul edilmedi.

İSA GÖK’E SALDIRI OLDU

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök salona alınmadı, salon girişinde bazı partililerin saldırısına uğradı.


İsa Gök, ‘Yeter sayısı yok’ dilekçe veremiyorum’ dedi..

Kılıçdaroğlu Kürsüydeyken Gerginlik Yaşandı

Anadolu Ateş’nin gösterisinden sonra CHP lideri Kılıçdaroğlu, kürsüye çıktı ve kısa bir konuşma yaptı.
Konuşma sırasında CHP Mersin Milletvekili İsa Gök salona girdi. İsa Gök salona girerken protesto edildi. Bu sırada salonda kısa süreli bir gerginlik yaşandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak 1247 delegenin 850’sinin kurultaya geldiğini açıkladı. Muhalifler, kurultayın toplanmaması için gerekli delege sayısı olan 624’ün bulunamaması için kurultaya katılmama yolunu seçmişlerdi. Bu sonuç 400’e yakın delegenin kurultaya gelmediğini gösteriyor.


KILIÇDAROĞLU KÜRSÜYE BÖYLE GELDİ



 İLK SÖZLERİ

Kılıçdaroğlu, partisinin 16. Olağanüstü Kurultayı’nın yapılacağı Ankara Spor Salonu’na saat 10.35’te giriş yaptı. Eşi Selvi Kılıçdaroğlu ve bazı parti yöneticileriyle kurultay salonuna giren Kılıçdaroğlu, kalabalık nedeniyle zaman zaman yürümekte zorluk yaşadı.


Kemal Kılıçdaroğlu, salonun içerisinde tur atarak, kendisini ayakta alkışlarla karşılayan tribündeki delegeler ve partilileri, 10. Yıl Marşı eşliğinde selamladı. Kılıçdaroğlu, daha sonra tribünde ayrılan yerine geçti.


 Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, ”Güzel bir kurultay yapacağız. Demokratik şölen olacak” dedi.


 BAYKAL YOK

Kurultay salonunda, hazır bulunan eski Genel Başkanlar da anons edildi. Hikmet Çetin, Murat Karayalçın ve Altan Öymen, isimlerinin anonsunun ardından salonu selamladı. Kurultay’a gelip gelmeyeceği merakla beklenen Deniz Baykal ise halen salonda yok. Bu nedenle Baykal’ın ismi anons edilmedi.


 Kurultay resmen açılmadan saatler önce izleyicilere ayrılan bölümler dolmuş durumda. Henüz açılış yapılmadan, Ankara Arena salonunda 35 bin kişinin giriş yaptığı kürsüden anons edildi.


 SALONDAN NOTLAR

Salon, CHP’nin kırmızı ve beyaz renklerinin dışında, demokrasi ve barışın rengi olarak anılan mavi ile süslenmiş durumda.


 Atatürk’ün göğsünde CHP rozeti taşıyan fotoğrafı ile CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun kravatsız fotoğrafı salonun en görünür yerinde bulunuyor.


 Onuncu Yıl Marşı salonda en çok söylenen marşlardan. Ayrıca, Zülfü Livaneli, Edip Akbayram, Cem Karaca ve Selda Bağcan’ın şarkıları da çalınıyor.


 Öte yandan delegelerin oturacağı tribünlere parti bayrakları yerleştirilmiş durumda. Tribünler delege ve konuklar için hazırlanırken, onur konukları, yabancı temsilciler, medya mensupları için ayrı ayrı oturma bölümleri oluşturuldu.


 Dışarıya konulan dev ekranla da halkın kurultayı an be an izlemesi sağlanıyor.


YENİ TÜZÜKTE NELER VAR?

Bu arada kurultay öncesinde tüzük taslağı da tamamlandı. Taslakta muhaliflerin 9 isteğinden 7’si yerine getirildi.


Hazırlanan taslakta muhaliflerin isteklerinde yer alan ve Genel Merkez’in ilk etapta soğuk baktığı ‘örgütlere hazine yardımından yüzde 40 pay verilmesi’ karara bağlandı.


Milletvekili adaylarını belirleme konusunda da tüzük taslağında yenilikler yapıldı. 550 milletvekili adayını belirlemede yüzde 10’un altında oy alınan iller hariç yüzde 15’lik merkez yoklaması ile adaylar belirlenecek. Böylece 63 milletvekilini Genel Merkez belirleyebilecek. Geri kalan bölgelerde ise milletvekili adayları için ön seçim yapılacak.


Parti Meclisi sayısı ise 80’den 60’a düşürüldü. Üzerinde tartışma yaşanan bir başka konu olan kadın kotası ise yüzde 25’den yüzde 33’e çıkarıldı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ