Bu okulda nasıl eğitim veriliyor?
Mardin’de yer alan bir lise faciaya adeta davetiye çıkartıyor. Kolonları patlayan, kirişleri dökülen…
Mardin’de yer alan bir lise faciaya adeta davetiye çıkartıyor. Kolonları patlayan, kirişleri dökülen, zemininde ise çökmeler meydana gelen ve 2008 yılında eğitim ve öğretim amaçlı kullanılmasının uygun olmadığına dair teknik rapor verilen okula giden öğrenciler her gün adeta şans eseri facianın eşiğinden dönüyor.
Van’da yaşanan deprem Türkiye’deki yapıların durumunu çok acı bir şekilde tekrardan gözler önüne serdi. Deprem sonrası devletin tüm birimleri harekete geçerken, yapılan çalışmalar sonrasında çıkartılacak Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında 10 milyon konutun yenilenmesi hedefleniyor.
Öte yandan deprem sadece konutların değil, kamu binalarının da elden geçirilmesi gerektiğini gösterdi. Kamuda da özellikle sağlık ve eğitim alanında faaliyet gösteren yapıların durumu iç karartıyor. Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’deki okulların yüzde 10’un depreme dayanıklı olduğu tespit edilirken, bu okulların güçlendirilmesi içinde yaklaşık 10 milyar liralık bir kaynağa ihtiyaç bulunuyor. Depreme ayrılan kaynakla tüm bu okulların güçlendirilmesinin ise 100 yılı bulabileceği söyleniyor!.
Ancak Mardin’in Nusaybin ilçesinde yer alan Nusaybin Endüstri Teknik Meslek Lisesi’nin kaybedecek 1 günü dahi yok. Çünkü 365 öğrencinin öğrenim gördüğü okul her geçen gün biraz daha çöküyor.
30 yılı aşkındır binlerce öğrencinin eğitim gördüğü okul, yılların vermiş olduğu yıpranma ve yapımında kullanılan malzemenin kalitesizliğinden dolayı yavaş yavaş yıkılmaya yüz tuttu. Okulun çoğu yerinde bulunan kolon ve kirişlerde çatlaklar ile derin yarıklar oluşurken, zemininde ise gözle görülür oranda çökmeler meydana geldi.
ÇÖKMEDEN DOLAYI OKULUN CAMLARI KIRILIYOR!
Binada görülen anormal yarık ve çatlaklardan ötürü okulda 2003 ile 2007 yılları arasında eğitim ve öğretime ara verilirken, alınan bir karar ile 2007 yılından itibaren hiçbir şey olmamış gibi eğitime devam ediliyor. Yıkılmaya yüz tutan okulla ilgili ortaya atılan en dehşet verici iddia ise; okulda öğrencilerin toplu hareketinden dolayı sarsıntıların olduğu ve zemininde oluşan çökmeler yüzünden de okuldaki bazı camlarda basınçtan dolayı patlamaların meydana geldiği yönünde…
‘’EĞİTİM GÖRÜLEMEZ’’ RAPORU VAR AMA EĞİTİM DEVAM EDİYOR!
1979 yılında eğitim ve öğretime kapılarını açan okul binasında meydana gelen çatlamalar ve çökmeler yüzünden 2008 yılında teknik heyet tarafından yapılan inceleme sonucunda verilen raporda; yıkılma tehlikesi olduğu için okulun eğitim ve öğretim amaçlı kullanılmasının uygun olmadığı belirtilirken okulun onarımı için ise 461 bin TL paraya ihtiyaç olduğu yazıyor.
Böyle bir rapor verilmesine rağmen yıllardır okul ile ilgili hiçbir şey yapılmaması ise yaşanan acılardan ders çıkartmadığımızı gösteriyor.
700 ÖĞRENCİNİN YARISI OKULU TERK ETTTİ!
Gördükleri manzara karşısında dolayı dehşete düşen veliler de çocuklarını bir bir okuldan alıyor. Vakti zamanında 700 öğrencinin eğitim gördüğü lisede şuan 365 öğrenci eğitim görüyor. Eğitim gören öğrencilerin de zorunluluktan dolayı böyle bir okula gidip geldiğini söyleyen bir veli, yapacak hiçbir şeylerinin olmadığını, çocuğunun ya bu okula gideceğini ya da okuldan alıp evde oturtmak zorunda kalacağını bunun dışında ise başka çarelerinin olmadığını söylüyor.
OKULUN DURUMU DEPREMZEDEYİ BİLE ŞAŞIRTTI!
Okulun durumu Van depreminden sonra memleketlerinden göçüp Nusaybin ilçesine yerleşen bir depremzedeyi de şaşırttı. Çocuğu için okula müdürle görüşme yapmaya gittiğinde duvardaki çatlakları görüp hayretler içerisinde kaldığını söyleyen depremzede, biz Van depreminden sapa sağlam kurtulduğumuza sevinip buraya kaçtık ama burada gördüğümüz manzara bizi daha da ürküttü diyor.