Haber 16

Boyun Fıtığı Nedir Tedavisi Nelerdir?

Boyun fıtığı ya da tıp diliyle Servikal Disk Hernileri, bedenin üst tarafında olan ağrılar ve uyuşmalarda en sık görülen etkenlerden biridir. Boyunda 7 adet vertebra denilen kemik vardır.

Boyun Fıtığı Nedir Tedavisi Nelerdir?
  • Sağlık / Son Dakika
  • 09 Kasım 2015
  • Boyun Fıtığı Nedir Tedavisi Nelerdir? için yorumlar kapalı
  • 387 KEZ OKUNDU

Boyun fıtığı nedir?
Boyun fıtığı ya da tıp diliyle Servikal Disk Hernileri, bedenin üst tarafında olan ağrılar ve uyuşmalarda en sık görülen etkenlerden biridir. Boyunda 7 adet vertebra denilen kemik vardır. Buradan çıkan sinirler sağ ve sol kola yayılır ve kolları hareket ettirir. Aynı zamanda sıcak soğuk acı gibi hisleri almaya yarar.
Boyun fıtığı nasıl olur?
Boyun fıtıklarında ise boyun kemikleri arasındaki disk adı verilen 2 kemik arasındaki küçük yastıklar taşma yapar ve sağ veya sol kola giden sinir kökünü sıkıştırır. Bu sıkıştırmaya bağlı olarak bazen sağ bazen sol bazen de her iki kolda ağrı uyuşmalar ve güç kaybı ortaya çıkar. Önce boyun ağrısı ve boyunda hareketlerde zorlanma ile başlar daha sonra kollara veya tek kola vuran ağrılar ve uyuşmalar görülür. Hatta bazen dayanılamayacak kadar şiddetli ağrılar olabilir.
Boyun fıtığında tanı nasıl konur? Boyun fıtığı belirtileri nelerdir?
Genellikle hastalar kendileri ilaç kullandıktan sonra ağrılarının ve uyuşmalarının geçmemesi nedeni ile hastanelere başvururlar. Hastanede yapılan fiziksel incelemede kollarda boyundan çıkan sinir kökü sıkışmasına ait bulgular saptanır. Bu bulgular, kollarda güç kaybı, reflekslerde azalmalar, ve hipoestezi olarak tanımlanan duyu ve his kusurlarıdır. Ancak radyolojik olarak da bu muayene ile saptanan bulguları gerçeklemek gerekir. Boyunda omurilik ve buradan çıkan sinir köklerini günümüzde en iyi olarak MR görüntüleri vermektedir. Ayrıca kollarda olan ağrıları, koldaki diğer sinir sıkışmalarından ayırt etmek için ElekroMiyografi ( EMG ) ve ENMG tetkikleri de çok yararlı ve rutin yapılan tanı metodları arasında yer almaktadır. EMG gibi sinir testleri boyun fıtığının ayırıcı tanısında çok önemlidir. Çünkü aynı ağrıları kolda dirsekte veya bilek de sinir sıkışmaları da yapabilir. Bu nedenle ayırıcı tanı çok doğru olarak yapılmalıdır. En sonunda tam ve kesin tanı konulduktan sonra iş tedaviye gelmektedir.
Boyun fıtığı tedavisi..
Tedavide çok çeşitli metotlar ve yöntemler yıllar boyu denenmiştir. Ancak günümüzde boyun fıtığı tedavisi için başlıca yollar; ilaç tedavisi, fizik tedavi ve tüm bunlarla yanıt alınamazsa ameliyat gündeme gelmektedir. İlaç tedavisi boyun fıtığının ağrısını azaltmak için kullanılmakta ve bunun için kas gevşetici ajanlar, ağrı ve iltihap giderici ilaçlar verilmektedir. Ayrıca belirli bir dönem için tartışmalı olmakla beraber boyunluk da kullanılmaktadır. İlaç tedavisinden yarar görmeyen hastalar için fizik tedavide çeşitli yöntemler ile ki bunlardan bazıları elektriksel olarak veya ultrasonik dalgalar ile ve çeşitli banyo ve masaj yöntemleri ile boyun fıtığının etkisini ve ağrını azalmak için kullanılır. Eğer tüm bu yöntemler ile ağrı uyuşukluk ve güç kaybı geçmiyor ve insanın günlük işlerini aksatacak seviyede ise operasyon gündeme gelmelidir.
Artık günümüzde mikro cerrahi yöntemleri ile boyun kemikleri arasından fıtık çıkarılmakta ve bazen fıtığın çıkarıldığı yere yapay kemik veya benzeri maddeler konmakta, hastalar operasyondan 6-7 saat sonra ayağa kalkmakta ertesi günde eğer sorun yoksa taburcu edilmektedir. Hastaların işine dönmeleri yaptıkları iş ile orantılı olup eğer ağır iş yapmıyorlar ise 15 gün ile 1 ay arasında işlerinin başına dönebilmektedirler. Bu dinlenme döneminde ise sadece evde kalmamakta ağır işler dışında normal günlük yaşamında yaptıklarını yapmaktadırlar. Boyun fıtıklarında halk arasında sık tanımlanan ve merak edilen diğer bir tedavi yöntemi de kaplıca tedavisidir. Ancak bilinmelidir ki kaplıca tedavisinin boyun fıtığının tedavisi ile direkt bir ilgisi yoktur, sadece ve de bazı durumlarda boyun kaslarını yumuşattığı için ağrılar bazen azalabilmekte ancak tedavi değeri olmamaktadır.
Sonuç olarak boyun fıtıklarında tedavi öncelikle ilaçlar sonra fizik tedavi ve bunlardan yanıt alınamayan durumlarda ise cerrahidir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ