Haber 16

Bedelli askerlik için yaş sınırı ne olacak?

Bedelli askerlik yasası ile ilgili çalışmalara başlanırken, yaş sınırının ne olacağı da hemen hemen netleşiyor. Genelkurmay’ın fikrini alan hükümetin, yaş sınırını 30’a çekmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Bedelli askerlik için yaş sınırı ne olacak?
  • İslam / Son Dakika
  • 10 Kasım 2011
  • Bedelli askerlik için yaş sınırı ne olacak? için yorumlar kapalı
  • 472 KEZ OKUNDU

Bedelli askerlik uygulamasına ilişkin yasal düzenleme çalışmalarına hızla başlanacağı belirtiliyor. Bu konuda hükümet ve Genelkurmay yetkilileri tarafından teknik incelemelerin başlatıldığı kaydedildi. Uygulamanın kesinleşmesiyle birlikte yaş sınırının ne olacağı tartışması da başladı. 35 olarak telaffuz edilen sınırın daha aşağılara çekilmesi gündemde.


BAŞVURULAR BEKLENTİLERİN ÇOK ALTINDA KALIYOR


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı bedelli askerlikle ilgili yasa çalışmaları bayram sonrasında başlayacak. Meclis Milli Savunma Komisyonu’nda Genelkurmay Başkanlığı’ndan yetkililerin de bulunacağı bir alt komisyon marifetiyle bedelli askerlikle ilgili teknik detaylar belirlenecek. 35 olarak telaffuz edilmeye başlanan yaş sınırının da 30’a çekileceğine kesin gözüyle bakılıyor. Hükümetin Genelkurmay’a 1999’daki 27 yaş sınırının olup olamayacağını sorduğu, ancak 30 yaş sınırında bir kanaatin oluştuğu bildiriliyor. Bu konudaki asıl kararın, geçmiş dönemdeki bedelli askerlik uygulamalarıyla ilgili istatistiklerin incelenmesiyle verileceği kaydediliyor. Tahmini başvuru sayısının yaş sınırının belirlenmesinde en önemli rolü oynayacağı vurgulanıyor.


İŞTE GEÇMİŞ DÖNEMDEKİ UYGULAMALAR


Geçmiş dönemlerdeki bedelli askerlik uygulamalarında gelen başvuru miktarının sürekli olarak beklentilerin çok altında kaldığı ortaya çıktı. Bu sebeple bu seferki uygulamada yaş sınırının olabildiğince alta çekilebileceği beklentisi oluştu. 1987 yılında 40 yaş üzeri, 1992’de 28’den gün alanlar (31.05.1965 öncesinde doğanlar), en son 1999’daki uygulamada ise 27 yaşından gün alanlar (01.01.1973 öncesinde doğanlar) bedelli askerlikten yararlanma hakkına kavuştu.


Bu üç uygulamada da söz konusu haktan yararlanma durumunda olduğu halde başvuru yapmayanların sayısının bir hayli yüksek olduğu görüldü. İşte o veriler:


1- 1987 yılında bedelli askerlikten yararlanmaya hak kazananların toplam sayısı 198 bin kişi iken, bunların ancak 18 bini yasadan yararlandı.


2- 1992’deki uygulamada 243 bin kişi bedelli askerlik yapabilme hakkına sahipti. Ancak bunlardan sadece 35 bini bu haktan yararlandı.


3- 1999’daki bedelli askerlik uygulaması kapsamına girenlerin sayısı ise 344 bin kişi iken, bunların ancak 74 bini bedelli askerlik yaptı.


Söz konusu istatistiki verilerin incelenmesi sonucunda hükümetin ve Genelkurmay Başkanlığı’nın yaş sınırını düşürme yönündeki talepleri dikkate alacağı belirtiliyor.


CHP ROL KAPMA PEŞİNDE


Öte yandan genel seçimlerde bir vaat olarak bedelli askerliği ortaya atan ve hemen herkesin ücret ödemeden ve fasılalı bir biçimde, yaz tatillerinde bedelli askerlik yapılmasını öngören ilginç projeler açıklayan CHP, bedelli askerlik konusunda hükümetten ilginç taleplerde bulunmaya başladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akaya, bedelli askerlik yasasına bir madde eklenmesini isteyerek, “Bedelli askerlik yasasına ekleyeceğiniz bir maddeye, elde edilecek gelirin ‘Van’da büyük bir mağduriyet yaşayan depremzedeler için kullanılacağı’ ibaresini koyun. Böylece bütün yurdu üzüntüye boğan ve hâla yaraları tam olarak sarılamayan vatandaşlarımıza bir nebze olsun fayda sağlamış olursunuz” dedi.

Zaten hükümetin de bu yönde bir karar alacağı Ankara kulislerinde dillendirilirken CHP’li yetkililerin bu konuda ön almaya çalıştıkları gözlendi. Akkaya, yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Bedelli askerlik yasasına ekleyeceğiniz bir maddeye, elde edilecek gelirin ‘Van’da büyük bir mağduriyet yaşayan depremzedeler için kullanılacağı’ ibaresini koyun. Böylece bütün yurdu üzüntüye boğan ve hâla yaraları tam olarak sarılamayan vatandaşlarımıza bir nebze olsun fayda sağlamış olursunuz. Benzer şekilde daha önce hazırladığımız kanun teklifinde belirttiğimiz; ‘belli gelirin altındaki’ gençlerimizin herhangi bir ücret ödemeden bu yasadan faydalanmasına imkan veren maddeyi de Kanun Tasarısı’na ek yapın. Böylece fakir Anadolu çocuklarına da adil davranmış olursunuz.” Akkaya, yaş sınırı konusunda ise şunları söyledi: “Mart ayında verdiğimiz bir yasa vardı. Biz onu tekrar yenileyip Meclis’e sunduk. O yasa 1983 doğumluları ve öncesini kapsıyor.”


Yeni Akit

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ