Bankaların yeni haraç yöntemi
Kart aidatlarını tüketiciye iade etmek zorunda kalan bankalar, davaları lehine çevirmek için özel kuryeyle…
Kart aidatlarını tüketiciye iade etmek zorunda kalan bankalar, davaları lehine çevirmek için özel kuryeyle yeni kart ve sözleşme göndermeye başladı.
Tüketici derneklerinden edinilen bilgilere göre bankalar, kart aidatında tüketiciyi koruyan yasalardan kurtulmak için “kurye” yöntemini uyguluyor. Buna göre bankalar, kredi kartının süresi bitsin ya da bitmesin müşterilerine özel kuryeyle, içerisinde yeni kredi kartı ve kart sözleşmesi olan posta gönderiyor.
100 TL YILLIK AİDAT
Kurye, ev ya da işyerindeki adresinde vatandaşa kartı verirken sözleşmeye imza atmasını istiyor. Aksi halde kartın teslim edilmeyeceği, mevcut kartın da dondurulacağı bilgisi iletiliyor. Vatandaş, okuma fırsatı bulamadığı için içerisinde örneğin “Yıllık 100 TL kart aidatı alınır” maddesinin de bulunduğu sözleşmeyi imzalayıp kredi kartını alıyor.
DAVALARDA ETKİLİ
Bankaların bu yöntemle, tüketici mahkemelerinde kaybedilen kart aidatı davalarını kazanmayı hedeflediği belirtiliyor. İddiaya göre bankalar, içerisinde kart ücretinin açıkça yazıldığı ve müşterinin imzasını taşıyan kredi kartı sözleşmeleri düzenleyerek aidat için yasal zemin oluşturmaya çalışıyor.
GÖRÜNTÜYÜ KURTARMA ÇABASI
Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ali Çetin, bankaların uyguladığı yeni yöntemi “görüntüyü kurtarma çabası” olarak nitelendirdi. Bu yöntemin bankalara hukuk karşısında avantaj sağlamayacağını savunan Çetin, tüketicilere, “Yine de bu tür sözleşmeleri imzalamayın. İmzalayacaksanız, sözleşmenin içerisindeki kart aidatıyla ilgili olan maddenin üzerini çizip paraf atın. Sözleşmenin en altına da, ‘yasal haklarım saklı kalmak kaydıyla’ ibaresi ekleyin” uyarısında bulundu. Çetin, kart aidatı ödemiş vatandaşlara da, “Telefon bankacılığını kullanıp aidatınızı iptal ettirin” çağrısında bulundu.