Haber 16

Ayak Uyuşması Nasıl Geçer?

Ayakta uyuşma sürekli oluyorsa ciddi bir problemin belirtisi olabilir ve tıbbi yardım gerektirebilir.

Ayak Uyuşması Nasıl Geçer?
  • Sağlık / Son Dakika
  • 19 Ekim 2015
  • Ayak Uyuşması Nasıl Geçer? için yorumlar kapalı
  • 357 KEZ OKUNDU

Ayak uyuşmasının nedenleri?
Şeker Hastalığı (Diyabet)
Şeker hastalığı sinirlere zarar verdiği için ayaklarda ve ayak parmaklarında uyuşmaya neden olur. Diyabeti olan bir hastada dikkat edilmezse kan şekeri kontrol edilemeyen, yüksek seviyelere çıkar. Normal seviyenin üstüne çıkan şeker sinirlerde hasara neden olur ve bu hasar düzeltilemez.
Diyabet hastalarında, sürekli hâle gelen uyuşma rahatsızlık vermesinin yanı sıra, ayaklarında ağrıyı ve yüksek ısıyı hissedememesine neden olabilir. Diyabet hastaları ayaklarında meydana gelebilecek yaralanmalara dikkat etmeli ve uygun tedaviyi yapmalıdır.
Zayıf Kan Dolaşımı
Kötü kan dolaşımına neden olan başta kalp rahatsızlıkları olmak üzere birçok neden vardır. Kan vücut boyunca düzgünce dolaşamadığında el ve ayakta uyuşma oluşur. Kan dolaşımındaki bozukluk tedavi edilirse uyuşma da geçer. Herhangi bir pozisyon veya hareket uyuşmaya sebep oluyorsa, onu yapmayı bırakın.
Sinir Hasarı
Sinirlere uygulanan şiddetli bir baskı ayaklarda uyuşma sebebi olabilir. Genelde bir çarpma ve yaralanma ile oluşur. Yaralanma ayakla ilgisiz gibi gör��nse bile etkileyebilir. Örneğin, omurilikteki bir disk kayması ayak uyuşmasına neden olabilir.
Rahatsız Ayakkabılar
Ayağa rahat gelmeyen ayakkabılar uyuşma sebebi olabilir. Dar ve yüksek topuklu ayakkabılar morton nöroması olarak bilinen bir durum meydana getirebilir. Sebebi ayak tabanına uygulanan baskıdır. Uzun süre bu ayakkabıları giymekten kaynaklan kronik bir durumdur. Sinir hasarından meydana gelen uyuşmayı tedavi etmek için genelde ameliyat gerekir.
Multipl Skleroz
Ayak uyuşması ile ilişkilendirilen başka bir hastalık da multipl sklerozdur. Bir otoimmün hastalıktır yani bağışıklık sisteminin kendi vücut hücrelerine saldırmasıyla oluşur. Multipl sklerozda bağışıklık sistemi çevresel sinirlerin kılıflarına saldırır. Bundan kaynaklanan hasar uyuşmaya neden olur. Hasar gittikçe artar ve geri döndürülemez. Uyuşma önceleri hafif ve aralıklıdır ama gittikçe şiddetlenir.
Tarsal Tünel Sendromu
Ayak bileğinin arkasındaki bir sinirin sıkışmasıyla ortaya çıkar. O bölge çok dar olduğu için kolaylıkla sıkışma olabilir. Ameliyat gereken nadir durumlar olsa da, genelde soğuk kompres, iltihap sökücü ilaçlar ve dinlenme tedavi için yeterlidir.
Alkolizm
Aşırı alkol kullanımı zamanla sinir sistemine zarar verir. Bu da el ve ayaklarda uyuşmaya neden olur.
İlaçların Yan Etkileri
İlaçlar ayağı etkileyen sinirler üzerinde direkt etkiye sebep olabilir. Uyuşma geçici veya kalıcı olabilir. Uyuşmayı tetikleyebilen bazı ilaçlar şunlardır: kanser ilaçları, kalp ilaçları, antibiyotikler, HIV virüsü tedavisi.
Ayak uyuşması nasıl geçer?
Dolaşımı düzenlemek için uyuşan bölgeye masaj yapın. Uyuşan vücut bölgesini hareket ettirin. Giysilerinizi gevşetin. Raynaud hastalığında, el ve ayaklarınızı ısıtın. Disk kayması varsa, dizlerinizin altına yumuşak bir yastık koyarak yere uzanın veya dizlerinizin arasına yastık alarak yatın. Sıcak bir zemin üzerine uzanın. Boyun ve sırttaki sertleşme için ibuprofen veya aspirini deneyin.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ