Haber 16

Altın günü,hapis günü

Çetin Doğan’ın eşi Nilgün Doğan’ın altın günü için karargahı seferber etmesine tepki çığ gibi!

Altın günü,hapis günü
  • Gündem / Son Dakika
  • 15 Mart 2011
  • Altın günü,hapis günü için yorumlar kapalı
  • 280 KEZ OKUNDU


Çetin Doğan’ın 1. Ordu Komutanlığı döneminde eşi Nilgül Doğan’ın altın günü için karargahın seferber edilmesine tepki yağdı.


Emekli askerler, “altın günü” altında başörtülü subay eşlerinin fişlendiğini söylerken, hukukçular ise askeri imkanların şahsi işler için kullanılmasının suç olduğunu ve 2 yıla kadar hapis cezasının öngörüldüğünü vurguladı.


Balyoz sanığı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın 1. Ordu Komutanlığı yaptığı dönemde eşi Nilgün Doğan’ın altın günü organizasyonu için Karargah İçi Mütalaa Kağıdı (KİMK) ve Mesaj Formu’nu kullanması ve askeri araç tahsis edilmesi sert şekilde eleştirildi.


Askeri hukukçu ve emekli askerler, TSK yazışma sistemi ve askeri araçların subay eşlerinin altın günü için kullanılmasını ‘askeri malzemeyi şahsi menfaat için kullanmak’ olarak nitelendirdi.


Hukukçular, Askeri Ceza Kanunu’na göre bu suçun cezasının 2 yıla kadar hapis cezası olduğunu vurguladı. Bazı emekli askerler ise davetiye gönderilen subay eşlerinin başörtülü olarak giremediği altın günü adı altındaki bu toplantıların fişleme amaçlı olduğunu söyledi.


FİŞLEME FAALİYETİYDİ


* Emekli Binbaşı Şahin Akdoğan: Bu tarz toplantıların amacı subay eşlerini de kontrol altına almak kendi istedikleri gibi hizaya sokma amacı vardır. Komutanlar bazı subay eşlerine ‘temsil yeteneği var’ diye takdir belgeleri de gönderdi. Bu sistem hukuka uygun değildir. Özel yaşamla ilgili bir organizasyonda askeri yazışma sisteminin kullanılması TSK İç Hizmet Kanunu’na uygun değildir. Burada menfaat işi de var. Yarışan komutan eşlerine altın verildi ve bu altınlar her zaman başka amaçlar için kullanıldı. Ayrıca davetiye gönderilirdi ama kapıya diktikleri askerler vasıtasıyla bu toplantılara başörtülü kadınlar gidemezdi. Ondan sonra Batı Çalışma Grubu’na kadar belgeler gider. YAŞ kararlarında dosyalar hazırlanır ve o başörtülülerin eşleri ordudan atılırdı.


GÖREVİ SUİSTİMALDİR


Emekli İstihkam Albay Durmuş Türemen: Bunun etik olmadığı açık. Silahlı kuvvetlere devlet tarafından verilen araçlar sadece hizmette kullanılabilir. TSK’nın günlük hizmetleri dışında gün, çay ve gezi için kullanılması görevi suiistimaldir. Kullanan kişiler bedelini ödemek zorundadır. Kağıtları da araçları da kullanamazlar. Hizmete Özel damgalı kağıtlar, gizliliği olmayan açıkta bulunabilecek belgeler demektir. Mesaj formu ise bir birlikten diğerine veya üst makamlara mesaj çekilirken kullanılan kağıtlardır. Demek ki diğer birliklerdekine duyurmak için mesaj formalarını kullanmışlar. Mütalaa kağıdını da herhalde müsvedde kağıt bulamadıkları için kullanmışlar. Karargah içi mütalaa kağıtları da kısımlar veya şubeler arasında ve komutana arz sırasında yazılan mütalaalar için kullanılır. Yoksa böylesine bir hizmet için kullanılamaz. Devletin araçlarını kendi şahsi menfaati içi kullanma ve görevi suiistimal suçudur.


ETİK DEĞİL VE SUÇTUR


Emekli Binbaşı İbrahim Töre: Askeri Ceza Kanunu’na göre bunların hepsi suçtur. İlgili talimatlar, yönerge ve yönetmeliklerde en ince ayrıntısına kadar belirtilmiştir. Ama maalesef TSK’da olaylar hep rütbesiz erin başına patlar. Rütbe büyüdükçe olaylar kaybedilir böyle bir yanlış uygulama maalesef var. Prensip emirlerinde bunlar belirlidir ve büyük suçtur. İnsanlar yasalar içersinde tabi ki her türlü sosyal faaliyeti gerçekleştirebilir. Ancak askeriyenin yani devletin imkanlarını kullanarak şahsi işlerini yapmaları etik değil aynı zamanda da suçtur.


TSK MALZEMESİ KULLANILAMAZ


Emekli Hakim Albay Yusuf Çağlayan: Normalde askeri hizmete ilişkin bir olay değil. Askeri hizmetle ilgili malzemeler hizmet dışı kullanılamaz. Ancak TSK personelinin sosyal faaliyetleri diye bu çerçevede değerlendiriyorlar. Askeri personel ailelerinin kaynaşması gibi amaçlarla yapıyorlar. Ancak Mehmetçik Vakfı veya şehit aileleri yararına bir kermes için kullanılırsa bu tarz askeri imkanları kullanması olabilir. Ama şahsi işler ve organizasyonlar için doğru ve yasal değil. Bu askeri eşyayı özel menfaat için kullanmaktır ve Askeri Ceza Kanun’da suçtur. Askeri Ceza Kanunu’nun 130. maddesi gereği askeri eşya hiçbir şekilde hususi menfaatte kullanılmaz. Altın gününü yapanlar sivil ama bu belgeleri kullandırtanlar askerdir.


EMİR KOMUTAYLA ALTIN GÜNÜ OLMAZ


Emekli Binbaşı Kemal Şahin: Askeri iletişim sistemleri üzerinden altın günü için mesaj formu ve karargah içi mütalaa kağıtlarının düzenlenmesi hukuk dışıdır. Yetki aşımıdır. Sosyal faaliyetler elbette her kurumda yapılabilir. Ama bunu eşler kendi aralarında organize ederler. Böyle bir askeriyenin yazışma unsurunu sanki resmi bir işmiş gibi yapmaları kabul edilmez. Bu yetki ve vazife dışı bir uygulama olmuş. Biz de görevdeyken bazı kendini bilmez komutanların eşleri düğün ve sünnet törenlerinde aileleri mecbur edip bu tür şeylere tevessül edenler oluyordu zaman zaman. Böyle durumlar nedeniyle jandarmada soruşturma geçiren komutanlar olduğunu biliyorum. Genel Sekreter veya Kurmay Başkanı’nın katiyen böyle bir yetkileri yok. Böyle bir şeyin emir komuta zinciri içerisinde yapılamaz. Balyoz darbe planı hukuk dışı ve anayasal suçtur. Balyozun bütün hazırlıklarını bunlar askerliğin imkanlarını kullanarak yapmadılar mı? Bu altın günü darbeden daha iyi. Görevleri dışında uğraştıkları en zararsız faaliyet belki budur alkışlayalım onları. Askeri araçları da bu tarz işler için tahsis edilemez bu da hukuk dışıdır.


CEZASI 2 YIL HAPİS


Askeri Ceza Kanunu’nun 130. maddesi şöyle:


“Askeri eşyayı kasten terk veya kısmen yahut tamamen tahrip eden, özürsüz kaybeden veya harap olmasına sebebiyet veren veya özel menfaati için kullanan asker kişiler, eşyanın değeri, önemi, meydana gelen hasarın miktarı ve fiilin işleniş şekline göre üç aydan iki seneye kadar hapis cezası ile cezalandırılırlar. Suç konusu eşya; silah, mühimmat, savaş aracı veya gereci ise ceza artırılır. Kaybedilen, kasten terk veya kısmen yahut tamamen tahrip edilen veya harap olmasına sebebiyet verilen eşyanın ödettirilmesine de ayrıca hükmolunur.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ