Haber 16

Ağız Yarası Nasıl Geçer?

Toplumumuzda sıkça karşılaşılan bir rahatsızlık olan ağız yarası herkesin karşılaşabileceği bir hastalıktır.

  • Sağlık / Son Dakika
  • 04 Ocak 2016
  • Ağız Yarası Nasıl Geçer? için yorumlar kapalı
  • 382 KEZ OKUNDU

Toplumumuzda sıkça karşılaşılan bir rahatsızlık olan ağız yarası herkesin karşılaşabileceği bir hastalıktır. Ağız yarası ya da aft olarak bilinen ağız yaralarının nedeni henüz tam olarak bilinmeyen doku bozukluklarıdır. Uçuk ile aynı şey olmayan bu yaralar ortası beyaz, sarı veya gri renktedirler. Ağız içinde oluşan bu yaralar oldukça can yakıcıdır. Dudaklarda, yanaklarda, diş eti ya da damakta ve dilde ortaya çıkar ve çoğu kez aynı anda 2 ila 3 adet yara görülür.
Ağız ağrıları genellikle kadınlarda sıklıkla görülür ancak çocuk yaştan itibaren hemen herkeste görülebilir. Bu oluşan yaralar 7-10 gün arasında iyileşme gösterir ve tekrarlaması kişiye göre değişir. Bu rahatsızlığın henüz tam nedeni bilinmektedir ancak bazı araştırmalara göre bu yaraları tetikleyen faktörler bulunmaktadır. Bunlar;
Asitli yiyecek ve içecekler ağız yaralarının oluşmasını tetikleyebilir. Bu asitli içecekler sadece kola ve gazozlu içecekler değildir. Portakal suyu tetiklemektedir çünkü asit oranı yüksektir. Genel olarak turunçgilleri kapsamaktadır. Bu meyvelerin yanı sıra sirke, sirkeli soslar, baharatlı, tuzlu, acılı yiyecekler, çerez, turşu ve birçok kimyasal hazır gıdalardır.
Yiyecek alerjisi bu rahatsızlığı tetiklemektedir.
Mide mikrobu B12 gibi bazı vitamin eksiklerinin yanında ağız yaralarına da sebep olabilir. Ülser gibi çeşitli mide rahatsızlıklarına neden olabilen mide mikrobu son derece yaygın görülen bir sağlık problemidir. Şayet aft probleminin altında mide mikrobu yatıyorsa eğer bu durum tedavi edilmeden aftan kurtulmak da mümkün olmayacaktır.
Sigara kullanımı yapmak bu rahatsızlığın ortaya çıkmasını sağlar.
Bazı diş macunu kullanmak ağız yaralarını tetiklemektedir. Her diş macunu değil fakat içinde sodyum loril sülfat bulunan diş macunu veya gargara benzeri hijyen ürünlerinin aftı tetiklediği görülmüştür.
Demir yada vitamin eksikliği ve özellik de B3, B9 ve B12 vitaminlerinin eksikliği bu rahatsızlığı tetikleyebilir.
Hormonal düzensizliklere vücudun verdiği tepkilerden biri de ağız yaralarıdır. Yani ergenlik dönemindeki genç kadınlarda veya kızlarda adet döneminde ağız yaraları çıkmasına sürekli rastlanmaktadır.
Stres ağız yaralarının oluşmasını tetiklemektedir.
Yapılan birçok araştırmalar sonucunda ailede en az bir kişinin bu rahatsızlığa yakalanması diğer aile bireyleri için tehdit oluşturmaktadır.
Çölyak hastalığı
Chron hastalığı
Bağışıklık yetmezliği

Ağız Yarası Nasıl Geçer?

önerilebilir ancak bu ilaç kullanımı doktor kontrolünde olması gerekir. Bunun yanında hastanın uygulayabileceği yöntemler bulunmaktadır. Bunlar;

Tuzlu su hazırlanarak ağızda gargara yapılması önerilir.
Ayva meyvesinin yenmesi ve kompostosu içilmesi tavsiye edilir.
Karadut şurubu ağızda gargara yapılması ve içilmesi önerilir.
Zeytin yaprağının ağızda çiğnenmesinin de iyi geldiği söylenmektedir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ