Haber 16

Açılıma tamam mı devam mı?

Açılım başladığından beri her şey tersine işliyor. Son olarak DTP de kapandı. Peki şimdi açılım ne olacak?

Açılıma tamam mı devam mı?
  • Gündem / Son Dakika
  • 13 Aralık 2009
  • Açılıma tamam mı devam mı? için yorumlar kapalı
  • 410 KEZ OKUNDU


DTP’nin kapatılması ve sokaklardaki gerilimin artmasıyla birlikte Hükümetin başlattığı “Demokratik Açılım” bir süre söylemlerle devam edecek. Hükümetin bu süreçte başlattığı somut adımlar askıya alınırken, bir taraftan da “süreç işliyor” diyecek.

VEKİLLER GERİ ADIM YOK DİYOR


AKP’nin bölge milletvekilleri, gelişen olaylar karşısında Hükümetin açılımdan geri adım atmaması yönünde ısrarlı bir şekilde görüş bildirirken, hükümet de, “Açılama devam diyecek”; ama sadece bir süre daha bu işi söylemlerle götürecek.


YASAL DÜZENLEMELER ASKIYA ALINACAK


Hükümet, başından beri “açılımı”, “Bu bir süreç, adımları hep birlikte atacağız” şeklindeki söylemlerini tekrar ederek, orta vadede başlattığı yasal düzenlemeleri ise askıya alacak.Bu şekilde açılımın devam ettiği mesajını verirken, diğer taraftan atılacak somut adımlarda ise bekleyecek.

ASKIYA ALINAN ORTA VADE DÜZENLEMELERİ

Hükümet, “Demokratik Açılımın” ilk yasal düzenlemesi olan ve kamuoyunda “taş atan çocuklar” olarak bilinen ve torba yasa olarak içerisinde pek çok düzenlemeyi getiren yasal düzenleme şimdilik askıya alındı.

Meclis Adalet Komisyonu’nda bekleyen Hükümet tasarısının ne zaman gündeme alınacağı ise bilinmiyor. Hükümetin, bu tasarıyı şimdilik gündeme almayacağı biliniyor.

İçişleri Bakanlığı’nın hazırlık çalışmalarını sürdürdüğü ve açılım sürecinde yine orta vadede yapılması planlanan düzenlemeler de şimdilik bekletiliyor.

AYRIMCILIK KOMİSYONU’NUN KURULMASI

Hükümetin askıya aldığı ve İçişleri Bakanlığı’nın koordinatörlüğünde hazırlanan, ancak şimdilik bekletilen, “Ayrımcılık Komisyonu” nun kurulmasına ilişkin çalışmada; ayrımcılıkla ilgili her türlü şikayeti olan bu komisyona rahatlıkla başvurabilmelerini öngörüyordu.

Bu komisyonun kurulması için ertelenmesiydi Ocak ayının ilk günlerinde yasa teklifi olarak Meclis başkanlığına sunulacaktı.Hükümetin üzerinde çalıştığı ve askıya aldığı ve farklı dil ve lehçelerin kullanılmasının önünde olan engeller kaldırılmasına ilişkin düzenleme de yine askıya alınanlar arasında yer alıyor. Bağımsız kolluk şikayet mekanizmasının kurulması içinde yürütülen çalışmalar şimdilik yavaşladı. Bu düzenlemeyle; bir yandan işkencenin önlenmesine diğer yandan da güvenlik güçlerinin haksız yere eleştirilmesinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

ESKİ İSİMLERİ GERİ VERME HAKKI

Hükümetin önemli üzerinde durduğu bir diğer yasal düzenlemede; bugüne kadar çeşitli sebeplerle isimleri dğeiştirilen yerleşim birimlerine, yerel talep olması halinde mevzuat hükümlerine uygun olrak eski isimlerin verilmesin sağlanması oluyor. Bu düzenlemede yine şimdilik bekleyen somut adımlar arasında. Diğer yandan, siyasi partiler hukukunun alanını genişletmeyi, ifade ve örgütlenme özgürlüğünün bir gereği olan siyasi propaganda hakkının önündeki bazı yasal engellerin kaldırılmasını amaçlayan değişiklik üzerinde ki çalışmaların betiği ancak, şimdilik bu düzenlemede bekleyecek.


BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ