ABD, Türkiye’den asker istedi
ABD, Afganistan için Türkiye’den asker istedi
Jeffrey, ikametgahında bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada, Obama’nın dün açıkladığı yeni Afganistan stratejisini özetledi. Bu çerçevede bütün müttefik ülkelerden daha fazla katkı beklediklerini bildiren Jeffrey, müttefiklerden somut olarak ne beklediklerinin sorulması üzerine şunları söyledi:
“Müttefiklerden beklediğimiz; ek birlik sağlamak, özellikle halkın korunmasını sağlayıcı ek roller almaları. Askeri birlikler halkın korunmasına odaklanmak zorunda. Bu çok önemli bir misyon ve talebimizin ana unsuru da bu. Dolayısıyla belli rakamlar telaffuz ediyoruz, ancak bunu kamuoyuna açıklamadık. Çünkü bu rakamlar görüşmelerde ele alınıyor. Her ülkenin kendine has özel bir durumu var.”
Büyükelçi Jeffrey, bu rakamların Türk yetkililerle görüşmelerde gündeme gelip gelmediğinin sorulmasına karşılık da, olumlu yanıt vererek, “Türklerle de bu konuyu birçok düzeyde, çok çok üst düzeylerde, gerek Ankara, gerekse Washington’da görüşüyoruz” dedi. Jeffrey, gazetecilerin ısrarlarına rağmen Türkiye’den istenilen ek asker sayısını açıklamadı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyareti sırasında bu konunun gündeme gelip gelmeyeceğinin sorulması üzerine Jeffrey, “Tabii neleri görüşecekleri onların kararı, buna bir şey diyemem. Ancak Obama’ya gündeme getirmesi için tavsiye edilen listede bu konu da yer alıyor” dedi.
İstedikleri ek katkının muharip güç mü olduğunun sorulması üzerine de Jeffrey, “Zaten Afganistan’daki her asker muharip güçtür, çünkü hepsi silah taşımak zorundadır ve olası bir Taliban saldırısına açıktır” dedi. Büyükelçi Jeffrey, görev tanımı konusunda herkesten “esneklik” beklediklerini belirterek, Türk birliklerinin Afganistan’daki misyonunun da aslında oradaki varlıkları, bölgeyi kontrol etmeleri ve askeri operasyonları nedeniyle halkın korunmasını amaçladığını ve bu misyonu geliştirmek istediklerini belirtti.
James Jeffrey, Afganistan’a ek birlik gönderilmesi konusunun Türk yetkililerle “müzakere edilmesi” hakkındaki bir soruya karşılık, bu ifadenin çok resmi olduğunu, kendisinin “görüşmeler” terimini tercih ettiğini belirterek, “Türkiye ve ABD, Pakistan ve Afganistan’da herhangi iki ülkenin olabileceği kadar yakın bir işbirliği içinde. Bizim istediğimiz bunu geliştirmek, askeri, sivil ve Pakistan açısından. Bu üç alanda da Türkiye ile yakın çalışıyoruz” dedi.
İki ülkenin bazı konularda olduğu gibi bu konuda da görüş farklılıkları içinde olabileceğini ve bunun da normal olduğunu söyleyen Jeffrey, önemli olan hususun şimdiye kadar Türkiye ile Pakistan ve Afganistan konusunda yürütülen işbirliğinin verimli olması olduğunu kaydetti.