Haber 16

Yoğurt Diyeti Nasıl Kullanılmalı?

Yoğurt Diyeti Nasıl Kullanılmalı?
  • Sağlık
  • 26 Nisan 2024
  • Yoğurt Diyeti Nasıl Kullanılmalı? için yorumlar kapalı
  • 119 KEZ OKUNDU

Besin değeri bakımından son derece yüksek, laktik asit fermantasyonu sonucunda elde edilen ve içeriğinde laktik asit bakterileri bulunan fermente bir süt ürünüdür. Son yıllarda bitkisel süt ürünlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte, hayvansal süte alerjisi olanların beslenmesinde kullanabilecekleri ürün haline gelmiştir.

 

Yoğurdun Tarihi

 

İlk olarak kimin(kimlerin) nasıl bulduğu ve ürettiği bilinmiyor. MÖ 4000’li yıllarda Mezopotamya’da bulunduğu ileri sürülmektedir. Yoğurt eski kitaplarda ”Tanrıların yemeği” olarak geçmektedir. Aynı zamanda uzun ve sağlıklı ömrün sırrı olarak belirtildiği gibi bol bol tüketildiği de kitaplarda geçmektedir.

 

Sağlık Açısında Yoğurdun Önemi

 

Kalsiyum oranı yüksek, kobalamin(B12), piridoksin(B6), riboflavin(B2) gibi vitaminler, protein içermesi sayesinde dünyada tüketilen en yaygın ve besleyici gıda maddesi olarak geçmektedir.

 

245 gramlık yoğurtta;

 

– Toplam yağ: 8,5 g

– Kolesterol: 11 mg

– Sodyum: 113 mg

– Fosfor: 233 mg

– Potasyum: 380 mg

– Protein: 9 g

– Vitamin A: 234 IU

– Vitamin C: 1,2 mg

– Vitamin E: 0,1 mg

– Riboflavin: 0,3 mg

– Vitamin B12: 0,9

– Su: 215 g

– Ash: 1,8 g olarak tespit edilmiştir.

 

Yoğurdun Tüketim Şekilleri

 

Kahvaltıdan akşam yemeğine kadar birçok çeşit yeme şekli vardır. Sade olarak tadını sevmeyenler içerisine meyve, kuruyemiş katarak kahvaltıda bir öğün haline getirebildiği gibi akşam çorba olarak veya sebze yemeklerinin yanında tüketerek vücutlarına aldığı besin değerlerini arttırmış olurlar. Günlük olarak yeme alışkanlıklarına yoğurdu ekleyenlerin sindirimine de fayda sağladığından, sindirim sistemleri düzene girer böylelikle ağırlık hissi ortadan kalkmış olur.

 

Diyet

 

Sağlık açısından yararlı olan yoğurt aynı zamanda yağ yakımını kolaylaştırarak zayıflamaya yardımcı olur. Özellikle yaz aylarının kavurucu sıcakları yoğurt ve yoğurdun çeşitli türlerini yiyerek atlatmaya yardımcı olur. Yoğurt, kadınların bedenlerinde en çok yakındığı yer olan bölgesel olarak biriken özellikle de bel bölgesini eritmede yardımcı olur.

 

Sindirimi kolaylaştırması ve düşük kalorili olması sebebiyle vazgeçilmez bir besin gıdasıdır. Yoğurdu alışkanlık haline getirerek fit bir vücuda sahip olunabilir. İçeriğindeki yararlı bakteriler sayesinde vücudunuza yatırım yapabilirsiniz.

 

Beslenmede kullanılacak olan yoğurdun yağsız olması önemlidir. Böylelikle vücuda yağ almadan da tokluk hissi yaratılabilir. İçeriğinde bulunan bakterilerin ismi Probiyotik olarak isimlendirilir. Bu bakteriler insanı dinç ve ayakta tutarak kuvvet sağlar ve hastalıklara karşı bir kalkan görevi üstlenir. Bunun gerçekleşmesi için her dün 1 kase yoğurt tüketilmelidir.

 

Sabah: Şekersiz çay ve 300 gr yağsız yoğurt

Ara Öğün: Kuruyemiş

Öğle: 1 kase çorba, 4 yk sebze yemeği, 300 gr yağsız yoğurt

Ara Öğün: 300 gr yağsız yoğurt, şekersiz çay, 1 porsiyon meyve

Akşam: Sebze çorbası, 120 gr haşlanmış tavuk, 300 gr yağsız yoğurt

Uyumadan Önce: Bitki çayı, 3-4 adet kuru üzüm

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ