Aşırı Terleme Tedavisi
Yaz aylarında, sıcak havanın da etkisiyle aşırı terleme sorununda artış görülüyor. Terlemenin ayak ve koltuk altında olduğu durumlarda; tabloya kötü kokular da eşlik edebiliyor.
Yaz aylarında, sıcak havanın da etkisiyle aşırı terleme sorununda artış görülüyor. Terlemenin ayak ve koltuk altında olduğu durumlarda; tabloya kötü kokular da eşlik edebiliyor. Bu kötü kokular kişinin iş, okul ve hatta aile yaşantısında rahatsızlık verici boyutlara ulaşabiliyor. Emsey Hospital’dan Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Nurettin Lüleci; terleme sorunu ve tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi:
Terleme neden oluyor?
Vücudumuzda yer alan yaklaşık 5 milyon ter bezi; vücut ısısını ayarlamakla görevlidir. Terleme konusunda görevli bir diğer önemli alan ise, beynimizde yer alan hipotalamustur. Ter bezleri; sinir sistemimizin kontrolünde faaliyetlerini sürdürürken, burada oluşan anormallikler ve fazla çalışma durumları, terlemeyi artırıyor. Duygusal veya fizyolojik pek çok nedene bağlı olarak gelişebilen terleme; özellikle işi dolayısıyla tokalaşmak zorunda kalan kişilerin sorun yaşamalarına neden olabiliyor.
GECE TERLEMESİNE DİKAT
Terleme tedavisi nasıl yapılır?
Ayak terlemelerinde; belde yer alan ve ayaklarınzın sinirlerini kontrol eden bazı merkezlere, radyofrekans cihazıyla birtakım uyarılar veriyoruz. Aşırı terlemeye neden olan sinirleri tespit ettikten sonra onları devre dışı bırakıyoruz. Hastalar da bu problemlerinden kurtulmuş oluyor. Ancak bu uygulamanın; deneyimli hekimlerce yapılması gerekiyor. Türkiye’de genellikle ağrı kliniklerinde uygulanıyor. El terlemelerinde de radyofrekans yönteminden yararlanıyoruz. Ozon terapi ise metabolik dengesizlik durumlarında klinik düzelmelere katkı sağlıyor.
Terlemeye karşı botoks ne zaman tercih edilmeli?
Botoks; son zamanlarda oldukça sık başvurulan, güncel bir tedavi şeklidir. Geçici çözüm sunmasına rağmen, oldukça başarılı sonuçlar veriyor. Özellikle de, ilkbahar ve yaz aylarında oluşan yoğun terleme sorununu ortadan kaldırıyor.
Gece terlemeleri için, nasıl bir tedavi yöntemi uygulanıyor?
Gece terlemesinde öncelikle bir hastalığın olup olmadığına bakılmalıdır. Örneğin; diyabet, kemik erimesi ve uyku apnesine bağlı sorunların giderilmesi, gece terlemelerini azaltıyor. Menopoz ve andropoz dönemlerinde de bu tip terlemelerde artış görüldüğünü söyleyebiliriz.
BAHARATLI GIDA TÜKETİMİ TETİKLER
Sıcaklık artışı nedeniyle sosyal hayatı kabusa çeviren aşırı terleme sorununu, bazı faktörler de tetikliyor. Baharatlı yiyeceklerin sık tüketilmesi, sürekli sıcak içecekler içmek, ısının çok yüksek olduğu alanlarda bulunma zorunluluğu, şişmanlık, yoğun strese maruz kalmak ve sigara içmek de terlemeyi artıran faktörler arasında yer alıyor.
BOTOKS SONRASI 200 GÜN RAHAT EDİYORLAR
Botoksun kokuları giderici özelliği var mı?
Botoks sonrasında aşırı terleme engelleneceğinden, ter kokusu da ortadan kalkacaktır. Ancak botoksun koku giderici özelliği yoktur.
Botoksla ilgili yapılan çalışmalarda nasıl bir sonuç karşımıza çıkıyor?
Yoğun koltuk altı terlemesi olan 322 hastada yapılan çalışmada; botoks enjeksiyonu uygulanan hastaların yüzde 81’inin terleme sorununda, yüzde 50’nin üzerinde azalma sağlandığı görülmüştür. Hastaların yüzde 50’si en az 200 gün rahat bir dönem geçirmiştir.
Botoks sonrası deodorant ve parfüm kullanımına devam edilebilir mi?
Botoks sonrası takviye ürünler kullanılmasını tavsiye etmiyoruz. Kozmetik ürünler, içerdikleri zararlı maddelerden dolayı; terleme problemi olmayan kişilerin ter bezi kanallarında tıkanıklık yaparak, yeniden terlemeye neden olabilir. Parfümün veya deodorantın direkt deriye uygulanması zararlıdır.
KLİPSLEME YÖNTEMİ NEDİR?
Terleme tedavisinde, klipsleme yöntemi gibi cerrahi uygulamalar da yapılabiliyor. Bu uygulamada sinirler, klipslerle sıkıştırılıyor. Yöntem, el ve ayak terlemesinde başarılı oluyor.
Bir diğer tedavi yöntemi olan iyontoforez; iyonlarla uygulanıyor. Ancak bu tedavilerin hiçbirinde, gerçek anlamda kalıcı bir sonuç yakalamamız söz konusu değil. Sosyal bir problem olan terlemede, Türkiye’de yeterli deneyime sahip merkez az.
İlaç tedavisini tercih etmiyoruz. Çünkü tam kontrolün sağlanabilmesi için yüksek dozlara çıkmak gerekiyor. Bu durumda ise ilacın yan etkileri görülüyor.