Varis Nedir? Nasıl Korunabiliriz?
Varis, vücutta pompalanan kan kalp kapakçıklarına geldiği zaman kapakçıkların tam kapanmaması sonucunda fazla basınç yapar ve bacaklardaki toplardamarların genişlemesine neden olmaktadır.
Varis, vücutta pompalanan kan kalp kapakçıklarına geldiği zaman kapakçıkların tam kapanmaması sonucunda fazla basınç yapar ve bacaklardaki toplardamarların genişlemesine neden olmaktadır. Bu sebeple bacakta gözle görülebilen varisler meydana gelir.
Genellikle bayanlarda daha fazla görülen bir hastalık olan varis damarların bükülmesi ve ten üzerinde güzel olmayan bir görüntü oluşturur. Kadınlardaki bazı hormonlar varis oluşumunu arttıran özelliğe sahiptir. Genellikle kalça ve bacak bölgesinde cilt yüzeyine yakın damarlarda varis oluşur. Bu rahatsızlığın nedeni damar içerisinde bulunan ve kanın kalbe doğru akmasını sağlayan tek yönlü kapakçıkların zayıflaması ve tam olarak görevini yerine getirememesidir. Kapakçık çalışmadığı zaman bacaklardan kalbe doğru akması gereken kan problemli damar içerisinde birikmeye başlar. Yaşanan bu durum damarın genişlemesine sebep olur. Bir süre sonra toplardamar genişlemesi gözle görülecek kadar belirgin olur.
Varis rahatsızlığının nedeni bazı kişilerde görüldüğü ve diğerlerinde görülmediği konusunda açık ve net bir bilgi bilinmemekle beraber varis riskini arttıran durumlar vardır. Bunlar;
Sık sık ayakta durmayı gerektiren iş sebebiyle bacaklardaki damarların zaman içinde basınç sebebiyle tahrip olması
Yaşlanma
Hareketsiz bir yaşam tercih etme
Aşırı kilolu olmak
Gebelik
Damarları etkileyen bir travma
Toplumuzun genelinde yaklaşık %15-20 sinde alt bacaklarda mutlaka varisli damarların oluştuğu tahmin edilmektedir. 50 yaşından sonra kadınlarda ve şişmanlarda daha sık görülmektedir. Şu bilinmelidir ki aile bireylerinde varis problemi varsa diğer aile bireylerinde görülme oranı yüksektir.
Bu rahatsızlığın tipleri vardır. Bunlar;
Orta boy varisler: Yeşil renkli, çapları 2 ila 4 mm arasında değişen varisler deride hafif çıkıntı yapar.
Büyük varisler: Çapları 4 ila 15 mm arasında değişen varisler deride bariz çıkıntı yapar.
Kılcal varisler: Çapları 1 ila 2 mm’den küçük olan kırmızı ve mor renkli varisler deride çıkıntı yapmaz.
Belirtileri
Bacak damarlarında belirginleşme meydana gelmesi
Bacaklarda ağrı
Kaşıntı
Şişlik
Geceleri özellikle artan yanmalar
Ödem
Sıcaklık hissi
Ciltte kabarıklaşma ile beraber damarların kıvrımlı hal almaları
Varisten Nasıl Korunabiliriz?
Hareketsiz bir hayat tarzına sahip olan kişilerin uzun süre ayakta durması veya oturması bu hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Bu nedenle mümkün olduğunca bu durumdan kaçınmak gerekir. Bacakları rahatlatmak için ayaklar havaya kaldırılmalıdır veya baldır kasları için bacakların oturarak da olsa bile mutlaka hareket ettirilmesi gerekmektedir. Bacaklar ve ayaklar dinlendiği zaman biraz yukarıda olması hem koruyucudur hem de rahatlık sağlar. Bunun yanında her gün düzenli egzersiz yapmak varis oluşumunu engellemesi dışında birçok hastalığı da engellemektedir. Düzenli olarak her gün bir saat yürüyüş yapmak vücut için çok faydalıdır. Yapılan bu yürüyüş sayesinde kilo almakta engellenir. Bunlar dışında yüzmek önemlidir ve bacakların soğuk su ile ovulması tavsiye edilmektedir ancak şu bilinmelidir ki sıcak su varis oluşumunu ve ilerlemesini kolaylaştırır. Bu sebeple sıcak sudan kaçınmak gerekmektedir. Kasların hareketini engelleyen dar kotları tercih etmek önerilmez ve son olarak sigara ile alkol tüketimi varsa eğer az da olsa azaltılması tavsiye edilir.
Tedavisi
Öncellikle hastaların doktor kontrolünde olması gerekir. Doktor kontrolünde hastaya çeşitli yöntemler kullanılabilir. Bunlar;
Lazer Tedavisi
Skleroterapi
Radyofrekans Tedavisi
Flebektomi
Bağlama Yöntemi