Haber 16

Kemik Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Kemik dokusu içinde kan damarları, sinir, yağ dokusu, kan hücreleri ve kıkırdak dokusu içeren kompleks bir yapıdır.

  • Sağlık / Son Dakika
  • 15 Şubat 2016
  • Kemik Kanseri Belirtileri Nelerdir? için yorumlar kapalı
  • 376 KEZ OKUNDU

Kemik Kanseri Belirtileri Nelerdir?, Kemik dokusu içinde kan damarları, sinir, yağ dokusu, kan hücreleri ve kıkırdak dokusu içeren kompleks bir yapıdır. Bu sebeple kemik kanseri denilince tüm bu yapıların anormal bir şekilde büyümesidir. Kemik kanseri tehlikeli bir hastalıktır. Kanser kötü bir tümörü ifade eden kelimedir. Tıpta bu hastalığa sarkom adı verilmektedir. Bu tür hastalıklar ne kadar erken teşhis edilirse o kadar kolay tedavi edilebilir. Geç teşhis edilen bu hastalık uzvu ve hatta hayatı kaybetmek tehlikesi bulunmaktadır.
Bu kanserin bir çok çeşidi vardır. Bunlar;

Primer Kanserler: Kemiğin kendi dokusundan kaynaklanan kanserlere verilen addır. Primer kanserlerinin 3 türü vardır. Kemikten kaynaklanan kanserler veya vücudun başka bir kısmında mevcut bulunan bir kanserden oraya metastaz yoluyla gelip yerleşen kanser çeşididir. 3. türde kansere benzeyen bazı lezyonlar vardır.
İkincil Kanserler: Vücudun başka bir kısmında mevcut bulunan bir kanserden metastaz yolu ile gelip kemikte oluşan kanserlere verilen addır.
Belirtileri

Kemik kötü tümörlerinde meydana gelen en önemli belirti ağrının olması ve ağrının git gide şiddetini artırmasıdır. Bunun yanında büyük bir çoğunluğunda şişlik ile birlikte görülür. İleri derecede şişkinlik ortaya çıktığı zaman ciltte damarlanma görülür. Dışarıdan bakıldığı zaman toplardamarların arttığını, tümörün ya da şişliğin üzerinde bu damarların arttığı fark edilir. İyi huylu tümörler ise genellikle ağrı yapmazlar ancak şu bilinmelidir ki bunlar bulundukları bölgedeki dokuları, komşuluklarında yapmış oldukları basınç sebebiyle bir takım şikayetler neden olurlar. Örneğin sinirin yanında geçen bir tümör sinire yaptığı baskı sebebiyle sinir ağrısına neden olabilir. İyi huylu tümörler içerisinde bir tanesi diğerlerinden ağrılı olması sebebiyle ayrılmaktadır. Bu tümöre verilen ad osteid osteoma’dır. Osteid osteomanın ağrısı aspirinle kontrol edilebildiği için doktor kontrolünde verilir. Doktor kontrolünde kullanılan aspirinlerle ağrının geçip geçmediği takip edilir. Şayet ağrı geçiyorsa bu tümörün osteid osteoma olduğu belirlenir.
Nedenleri

Bu hastalığın meydana gelmesinin nedeni günümüzde henüz bulunamamıştır fakat kansere neden olan bazı ajanların bu olayı tetiklediği bilinmektedir. Bunlar;

Aşırı ışına maruz kalmak
Aşırı ultraviyole ışınları
Bazı virüsler
Enfeksiyonlar
Bu nedenlerin kansere sebep olduğu söylenmektedir.

Kötü beslenmenin ya da sigara içmenin direk kanserle bir ilişkisi bulunamamıştır ama vücut direncini düşüren herhangi bir rahatsızlık kanserin meydana gelme olasılığı normal kişilerle oranla daha yüksektir.

Tedavisi

Öncellikle hastaların doktor kontrolünde olması gerekir. Doktor tarafından hastaya yapılan tahliller ile kanserin türü belirlenir. Kötü huylu tümörlerde, tümörün bulduğu kısmın tamamen çıkarılması gerekir ve temek amaç hastanın uzvunu korumaktır. Şu bilinmelidir ki tümör ne kadar küçük ise o kadar kolay tedavi edilir. Cerrahi müdahale uygulanmadan önce doktor tarafından hastaya kemoterapi uygulanabilir. Bu kemoterapi ile tümörün etrafa yayılmasını ve tümör hücrelerinin farklı bölgelere kaçmasını engellemek amacıyla yapılır ve bundan sonra cerrahi müdahaleye başvurulur. Doktora danışarak gerekli bilgileri alabilirsiniz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ